Žarko Radulović: Turistička sezona počinje januarom

6
Žarko Radulović

Zarko Radulović

Turistička sezona 2014. godine počela je 1. janura, do kada su trebale da se obave sve pripreme.

Montenegro Stars Hotel Group sa svoja tri hotela je do 31. decembra prošle godine utvrdio budžet, potpisao ugovore za ovu godinu, kontaktirao partnere i uradio strategiju prodaje i cijena.

Januar je na nivou predviđenog budžeta, a februar je nešto jači, i to su dobri znaci, kazao je za Skala radio predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović.

“Špice sezone više neće biti, kako su pokazali rezultati posljednje dvije godine jer je došlo do prekompozicije sezone. Iskustva pokazuju da su maj i jun najposjećeniji, baš kao i prvi jesenji mjeseci. U julu i avgustu više nema one ‘divlje’ gužve i hausa”, kaže Radulović.

Turisti su shvatili da u tom periodu nije baš poželjno boraviti u Crnoj Gori. Dosta njih zažale što su baš tada došli, jer nije prijatno ostati sat vremena u saobraćajnoj koloni od Sv. Stefana do Budve, navodi on.

Još jedna specifičnost je sve veće intersovanje turista za Kotor, Herceg Novi, Tivat, Bar i Ulcinj, koje će biti još veće kada ovi gradovi dobiju adekvatne hotele i sadržaje jer su turisti shvatili da i u ovim sredinama mogu izuzetno kvalitetno da se odmaraju.

Iz godine raste ukupan broj gostiju koji borave od Herceg Novog do Ulcinja.

Na naše pitanje o saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom i Ministarstvom turizma, Radulović je kazao da je ona izuzetna i objasnio da je posao NTO da promoviše destinaciju, a Ministarstvu turizma da stvara zakonski okvir i ambijent za uspješni posao a na turističkim radnicima je da kvalitetno promovišu sami sebe.

“Ni NTO ni Ministarstvo turizma ne dovode turiste u Crnu Goru, jer im to nije posao”, kazao je Radulović.

2014. godina je u ovom trenutku specifična, posebno kada je riječ o istočno evropskom tržištu, Ukrajini, Rusiji i Bjeloprusiji zbog ukupne političke situacije.

Pala je i vrijednost njihove valute pa je pitanje što će se dešavati kada su ta tržišta u pitanju.

“Posljednih 4-5 godina, od polovine maja pa do polovine septembra dolaze gosti iz istočne Evrope, Ukrajine, Rusije i Bjelorusije koji dovode pretežan broj gostiju, i u predsezoni Francuzi, Njemci, Englezi, čiji gosti dolaze u martu, aprilu, maju i dijelu juna i ponovo u drugoj polovini septembra i ostaju do kraja oktobra. Treće tržište je region, a to je Srbija, Albanija i Hrvatske, odakle nam dolazi svake godine sve više gostiju.
Kada je u pitanju zapadno evropsko tržište, interes za Crnu Goru sve više raste, a Montenegro Stars Hotel Group nikada nije imao jači buking sa ovog emitivnog tržišta nego što je sada”, kaže Radulović.

6 KOMENTARI

 1. Žarko samo naprijed tvoj Splendid u svijetu je poznat a u Kotor od đeloštine i kotorskoga sindroma i muke ako neko uspije, ne bi dalje od eventualno kažota ispred vrata grada.

 2. Godine pocinju Januarom.

  Danas u Budvi vidim maloga Milosa,Svetovog.Porastao Milos,naocit momak,isti tata…….a sposoban,oko njega sve nekakvi Rusi s crtezima i planovima,on samo muci i ne skida vunenu kapu s glave….
  Cudo jedno,kako li su sposobni sinovi nasih politicara…….kuca im daje.

 3. Šjor Žarko,niste moje nauke,ali pokušajte izbjeći januar,kad je u pitanju kvalitetan razvoj turizma?
  Znate Vi i ja, kroz kakve su nam muke matere prolazile zbog januara? Od one crkavice-sirotinje,one su po neki “januar” potrošile više nego što je bilo moguće,pa cijelu godinu bi vraćale zaduženo-i upisano u knjige šjor pokojnjeg Mima Porcelija?
  Svaki januar isti i nesretan? Maj je blagodetan(trešnje ćetaju i u Stoliv rađaju?)?
  Iskren pozdrav s’Kavalina-klonimo se ,Rusa,Ukrajinaca,Bjelorusa..Vlaha,Morlaka,Ilira,Kelta…to su braća brez gaća..golaći pužići…od januara do decembra?!
  Eviva Montenegro!!!!

  • Shora Ljerka, ma kako se svega sjetite. Ko bi još znao da su se mame dužile kod Mima Porvelija. Čini mi se da je to jedino Žarko zaboravio, jer je od velike nauke , odletio u visine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].