Žarko Radulović: Sezona će biti skoro kao prošlogodišnja

4
Žarko Radulović

Žarko Radulović

Niz faktora uticali su ove godine na nešto lošiju turističku sezonu u Crnoj Gori.

Žarka Radulovića, predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) pitali smo kako ocjenjuje sezonu i što je uticalo na ovakav rezultat.

“Sezona za nas koji radimo u turizmu je od 1. januara pa do 31. decembra. Ona je u prvoj polovini godine bila rekordna u odnosu na 12 proteklih godina. Od juna pa do današnjeg dana je skokovita. Imamo nekoliko rekordnih dana, pa onda nekoliko rekordno niskih posjeta. Tako je u toku čitavog jula”, kazao je za Skala radio Žarko Radulović.

“Avgust se stabilizovao. Došao je na nivo očekivanog. Čak nešto malo više od planiranog”, naveo je on.

Radulović smatra da su zadnji dio juna i jul dali prilično loš rezultat koji se ne može u avgustu ispraviti, jer se radi o mjesecu koji je planiran da bude maksimalno uspješan.

“Septembar i oktobar su mjeseci koji bi mogli da poprave taj loš dio junskog rezultata i jula. Najave su dobre, a u ovim mjesecima će sigurno biti više gostiju u odnosu na isti period prošle godine. Meteorolozi najavljuju stabilno vrijeme i u septembru i oktobru, tako da je moguće da krajnji rezultat bude nešto ispod 2013. godine i to je jako dobro jer je 2013. godina bila vrlo uspješna“, smatra Radulović.

“Kada su u pitanju klimatski uslovi i njihov uticaj na posjećenost, imamo turiste koji dolaze preko turoperatora i individualne, koji direktno bukiraju smještaj i dolaze u Crnu Goru. Ovaj dio koji je preko turoperatora kupe karte možda i u novembr prethodne godine za recimo jul mjesec ove i oni dolaze bez obzira na vremenske uslove. Ovaj drugi dio je izostao krajem juna i julu”, rekao je on.

Radulović je podsjetio da smo imali duge kišne periode u tim mjesecima. Jednom 20, a drugi put 25 dana sa dosta niskim temperaturama.

“Definitivno da je sve to uticalo na turističku sezonu, mada ima i drugih faktora kao što je Svjetsko prvenstvo u fudbalu, dešavanje u Ukrajini i Rusiji, globalna finansijska kriza i na istoku i na zapadu, pad platežne sposobnosti turista”, smatra Žarko Radulović.

4 KOMENTARI

  1. Renoviraj malo taj hotel, fasadu uloži sredstva jer vam je invetar dotrajao na mišiće imaš 5*****. Juče sam bio gost kod prijatelja nije to onaj hotel od prije nekoliko godina.

  2. evo propade i gradnja kompleksa na Plave Horizonte vidjeli Katarci da ih nasa gospoda iz vlasti vuku za nos ko djecu,no ostaje otvoreno pitanje dje je zavrsilo 25 miliona od kupoprodajnog ugovora.

  3. Dobro je ,e je avgust sve ispravia-ali se mora reci zahvaljujuci,prije svega tome, sto je rijesena Ukrajinska kriza i smanjeni dotoci negativnih trendova ,doskorasnje globalne ekonomske krize sa Istoka,na nase prostore!?

  4. Sve tacno kao iz “oče nas dje si ,il na zemlji il na nebesima…”! Ali vodjen fali i konstatacija da je avgust bio nad avgustima u potonjoj dekadi,zbog smirivanja situacije u Ukrajini i Rusiji,Prvenstva Europe u vaterpolu,smanjenja uticaja globalne ekonomske krize na istoku,porast platezne moci(poslije dobijanja sredstava za sanaciju svojih kuca) turista sa podrucja zahvacenih poplavama..BiH,Srbije…
    Zamislimo,da imamo samo jedan mjesec u godini i to avgust(glupi?),i ovoliko analiticara i strucnjaka iz svih oblasti dje je jezik jedino sredstvo preko kojega funkcionise centar za prezivljavanje..tzv….zadnjica…?
    E avguste,avguste nisu te uzalud nazvali glupi…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].