Započelo istraživanje i promocija koralnih zajednica u Boki Kotorskoj

0

 

U toku je realizacija projekta “Istraživanje i promocija koralnih zajednica u Bokokotorskom zalivu”, koji se fokusira na zaštitu staništa kolonija Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia) na lokalitetima Dražin vrt i Sopot, u saradnji Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i Instituta za biologiju mora iz Kotora, saopštavaju iz JPMD.

“U okviru ovog projekta, nedavno je završena akcija čišćenja koralnih zajednica Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia) na ove dvije lokacije u Bokokotorskom zalivu, pri čemu je sakupljeno 1163 komada čvrstog otpada, najviše plastične i staklene ambalaže, a koji je razvrstan i izmjeren prema “Metodologiji za monitoring otpada iz mora na morskom dnu” razvijenoj u okviru “IPA Adriatic DeFishGear” projekta”, navodi se u saopštenju.

Sljedeće aktivnosti projekta podrazumjevaju ograđivanje ova dva lokaliteta bovama na moru, koje će fizički onemogućiti prolaz i sidrenje plovila, u cilju zaštite staništa Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia), a uz prethodno dobijene saglasnosti Uprave za pomorsku sigurnost i Direkcije za inspekcijski nadzor u pomorskom i unutrašnjem plovnom saobraćaju Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Takođe, projektom su planirane i aktivnosti postavljanja informativnih tabli i izrada informativnog materijala, kako bi se zainteresovana javnost bolje upoznala sa značajem Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia) i koralnih zajednica u Bokokotorskom zalivu.

Podaci o stanju ovih koralnih zajednica, prvi put su dobijeni u 2019. u okviru projekta GEF Adriatic koji sprovodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Mediteranski akcioni plan Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.

Na osnovu podataka dobijenih kroz ovaj projekat, pokrenuta je inicijativa kod nadležnih institucija za zaštitu staništa kolonija Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia), na lokalitetima Dražin vrt i Sopot u Bokokotorskom zalivu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].