Zakon nije diskriminatoran, drugačije zahvalite SPC na svetosavskoj pobuni

0
Aleksandar Saša Zeković

Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije diskriminatoran. Nastavak te priče je produžena manipulacija. Njegovim ukidanjem dovela bi se u pitanje sekularnost Crne Gore i njeno suvereno pravo da drži do svoje kulturne baštine. Na svetosavskoj pobuni se zahvalite i odužite SPC na neki drugi način, poručio je danas državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković.

On je istakao da su dvije vodeće opozicione koalicije na parlamentarnim izborima uspjele da kapitalizuju političku zloupotrebu Srpske pravoslavne crkve.

“Kroz uporno i unedogled ponavljajuće poruke o postojanju progona i diskriminacije SPC u Crnoj Gori, uspjela je manipulacija vjernika pravoslavne vjeroispovijesti kojima je nametnuto da su ugrožene svetinje i pravoslavlje. To je zapravo i suštinska poruka završenih izbora”, smatra Zeković.

Zbog toga se, kazao je, više nego kod nas slavilo u Srbiji i Republici Srpskoj.

“Ovo nije “pobjeda naroda” niti odgovor na ekonomsku i socijalnu politiku ili organizovani kriminal. Namjera, više ili manje transparentna, je da se sačuva duhovni i kulturni koncept koji se u odnosu na druge, i različitost bilo koje vrste, nije pokazao inkluzivnim. Da se ne lažemo, rezultat izbora, za sada, nije “sloboda” već pobjeda pravoslavlja srpskog stila i iskustva”, ocijenio je Zeković.

Crnogorska Vlada je, kako je rekao, kažnjena što se odlučila da tokom svog mandata demokratski i civilizovano uredi još ranije pokrenuto pitanje o slobodi religije.

“Ova Vlada je, to ne treba kriti, primarno kažnjena zbog odlučnog opredjeljenja da usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti potvrdi i dovrši sekularnost i suverenost Crne Gore”, poručio je državni sekretar.

On je istakao da ne treba zaboraviti da su decenijama – civilno društvo, nezavisni mediji i politička alternativa – kontinuirano kritikovali vlast što je držala otvoreno takozvano crkveno pitanje.

“Od ranijih Vlada smo tražili da se spriječi kršenje prava, politički i vjerski motivisano nasilje. Tražili smo od Vlade da se aktivnije postavi u pogledu njene primarne odgovornosti da se u crnogorskom društvu uspostavi tolerantnija i atmosfera međusobnog prihvatanja, dosljedno primjenjuje pravo (i u odnosu na SPC), pokrene dijalog između crkvenih (pravoslavnih) vlasti a život građana, bez obzira na njihove razlike, učini sigurnim i naprednim. Otvoreno smo govorili i o primjerima diskriminacijie vjernika i sveštenika Crnogorske pravoslavne crkve, primjer slučaj porodice Balšić iz Bijelog Polja, ali i drugih vjeroispovijesti, naročito iz takozvanih malih vjerskih zajednica prema kojima je netrpeljivost i dalje brutalna”, dodao je Zeković.

Kako je kazao, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, bez obzira na to kakva mu bude dalja sudbina, predstavlja nužni kvalitativni iskorak iz teokratije, totalitarističkog i populističkog nasljeđa i kao takav je naišao na agresivni otpor onih koje su za prikrivanje i relativizovanje najozbiljnijih državnih, nacionalnih i najličnijih identitetskih pitanja kao i za očuvanje statusa quo, kako bi se Crna Gora lišila stvarnog pomirenja i napretka.

“Zakon je usvojen da bi se spriječila diskriminacija svake vrste i da nijedna vjerska zajednica ne bude privilegovana. Uvjeren sam da bilo koja građanska politička struktura koja drži do demokratskih standarda i kulturne baštine Crne Gore, ovo pitanje ne bi riješila drugačije od ovog kako je to uradila Skupština Crne Gore kroz podršku poslanika Demokratske partija socijalista, predstavnika svih manjinskih naroda i partija socijaldemokratske orjentacije”, naveo je Zeković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].