Zakantat ću ti doć

6
klapa Alkima iz Kotora

Lilijana Radović

Lilijana Radović

Pjeva klapa ispod volta i ispod glasa ili šoto voće, pod baladurima, u portunima, ispod palmi, na pontama i parapetima i čini pravi gušt morskih gradova i mjesta.

Svojevrstan živi suvenir Mediterana je klapa ženska ili muška koja u tom višeglasju dočarava atmosferu, ljude i užance kroz sjajne tekstove i melodiju u kojoj more vodi glavnu dionicu, rekla bih.

No, sve je manje prave pjesme one spontane, klapske do koje se bez sumnje dolazi dobro složenim glasovima, i tenorima i sopranima, ali i vježbom, upornim i čestim probama uz dirigentsku palicu vođa klapa.

Sve je više nekih novih pravaca, teatra u klapama, plejbeka, nema onog “oćemo li uvati glas i daj senj”.

To se najbolje vidi i čuje na ljetnim festivalima klapa u Perastu na kojima je očigledna razlika između naših i klapa tradicionalno klapske pjesme susjedne Hrvatske.

Njihov kvalitet i izvorni klapski glas i zvuk i te kako prepoznaje muzikalna publika Boke, pa ne izostaju nagrade, sve same prve, za prve i najbolje.

Festival klapa stoga dovodi stručnjake da poduče i pomognu klapama koje traže i žele da nauče.

Tako je bilo minulog vikenda u kotorskoj Muzičkoj školi đe je sa klapama radio profesor Jasminko Šetka vođa klape Pasika iz Omiša.

Lijlijana Radović, profesorica klavira i članica Upravnog odbora Festivala klapa u Perastu kaže da si ovakvi seminari potrebni za razvoj klapskog pjevanja jer se  nauči nešto novo i prilika su za razmjenu iskustava.

Klape se sve više njeguju, poručuje ona.

U Crnoj Gori je 17 klapa, a za ovogodišnji klapski festival u Perastu do sada je prijavljeno 12 klapa, što je do sada najveći broj, kazala je Radovićeva.

6 KOMENTARI

    • piva klapa ispo volta,od uvijek se piva,pjeva pjesme od,moru,mornaru,ljubavi,o svom kantunu,djardinu……..:)))

  1. A đe ste male? Što ne zakantate ispod volta, milo mi vas je vazda čut a Boga mi i viđet. Nego se ne denjate, samo na televiziju. Alamo te, pjesma i češće da vas vidimo i uživamo. Vaš vjerni ljubitelj

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].