Zajedno smo jači: Kako je EU podržala Crnu Goru u borbi protiv pandemije

0

 

Solidarnost, podrška, zajedništvo – to su ključne riječi koje definišu odnos Evropske unije prema Crnoj Gori u delikatnom vremenu borbe sa pandemijom koronavirusa.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, na Tviteru je objavio video koji jasno prikazuje kako je Unija podržala Crnu Goru u borbi protiv COVID19.

EU je reagovala sa 53 miliona bespovratne podrške Crnoj Gori za borbu protiv koronavirusa.

Tri miliona eura za hitne potrebe: 100 respiratora, 85.000 rukavica, 10 digitalnih rendgena, 80.000 maski i 50.000 komada druge zaštitne opreme.

50 miliona eura za dugoročni oporavak zdravstva i privrede

Novčana pomoć stiže za ulaganja u javni zdravstveni sektor, podsticanje ekonomije, podršku preduzetnicima, pomoć najugroženijim slojevima društva i pomoć drugim sektorima pogošenim krizom.

Kako se može vidjeti u videu, 50 miliona podrške je opredijeljeno kroz EIB, a predviđeno je i 60 miliona eura makrofinansijske poodrške.

U Crnu Goru je kao donacioja EU stigao kontrolni materijal za 20.000 testova za COVID-19, a treba napomenuti i opremu i medicinska sredstva koji su stigli iz zemalja EU.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].