Zahvalnost za sve koji su pružili ruku

5
oni su organizovali i učestvovali u radu

Miloš Dževerdanović

Miloš Dževerdanović

“Finili su Mare bali”, u Kotoru se kaže nakon završetka Bokeljske noći.

Sjaju bogatog i kvalitetnog kulturnog ljeta na kotorskom vjekovnom kamenom medaljonu, ova pučka fešta, koja završava vatrometom boja ljeta i želja da sljedeće sretno svane, dala je pečat.

Po mnogima jedna od najuspješnijih, ali svakako sa jasnom matricom kako treba da izgleda organizacija najvažnije pučke manifestacija, stare preko 200 godina koja nije slučajno proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom Crne Gore.

Trebalo je imati hrabrosti i vizije i napraviti zaokret i feštu nad feštama dati narodu, zbog kojeg i postoji.

Zato je od posebne važnosti odluka da se, nakon bala maškaranih barki i izuzetnih kreacija na vodi, fešta nastavi na gradskoj rivi, uz more, koncertom legendarnog Zlatka Pejakovića.

Sasvim je prirodno da ima i onih kojima se sve ovo ne dopada baš mnogo.

Prvenstveno onima koji dobro zarade od brojnih gostiju, a nemaju baš nikakvu spremnost, izuzimajući pojedince da se uključe i pomognu gradu u nastojanju da mu najvažnija fešta izgleda i najsjajnije.

Ali to je već njihov problem.

Kao što se viđelo, njihova pomoć, koliko god bila dobrodošla, nije bila neophodna.

I to samo zato što je organizator počeo pripreme na vrijeme i sve postavio na svoje mjesto.

Svaka opcija, pa i ova, imala je svoju alternativu.

Zato, svaka čast svima koji su pružili ruku, a najviše onima koji su sebe dali da Bokeljska noć u potpunosti uspije.

Kako i priliči ljudima koji su razumjeli da je svaki segment važan i da od zajedničkog rada i razumijenjavanja zavisi i uspjeh manifestacije, Miloš Dževerdanović, direktor kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković“ upriličio je danas prijem u prostorijama Centra za ne krunisane glave, za sve one koji su pomogli, radili i gradili.

A koliko su svi zajedno uspjeli, pokazali su aplauzi i jedinstveno mišljenje da je sve išlo kao po koncu.

Od onih koji su vršili odabir barki, graditelja i kreatora, mladih jedriličara “Lahora“, konvoja koji su predvodili znalci na barkama, preko žirija, do voditelja, marinerskog dua, čije je slovo i riječ razgalilo srca svih onih koji su došli na feštu, za nas Kotorane.

Nakon prigodne riječi i zahvalnosti Miloša Dževerdanovića svima kojima je trebalo reći hvala, pristupilo se dodjeli nagrada.

No prije toga, da podsjetimo da je Dževerdanović izrazio nezadovoljstvo načinom na koji je Nacionalni javni servis pratio jedinstvenu feštu na moru, Bokeljsku noć, na koju je potrošio samo nekoliko minuta u šturom izvještaju.

Jasno je da mediji koji se finansiraju sredstvima poreskih obveznika nijesu bili zainteresovani da svoju pažnju poklone, bar malo ozbiljnije noći kojoj su se svojski odužili brojni privatni mediji.

Diploma i nagrada od 1500 eura za osvojeno prvo mjesto pripala je Miodragu Milovanoviću za izuzetnu kreaciju “Slonovi”, diplomu i drugo mjesto od 1000 za barku “Muzej grada Perasta” dobio je Tonći Mirošević, a diploma i nagrada od 500 eura za barku “Venecijanska gondola” pripala je Ilku Maroviću za treće mjesto.

Posebna zahvalnica Oliveri Zorniji, dodijeljena je za doprinos učuvanju tradicije.

Dodijeljene su i specijalne nagrade i to: 400 eura za kreaciju “Bajka o hobotnici”, a po 150 eura dobile su barke “Kapo Bokeljske noći”, “Konobo moja”, “Zie gracijane” i “Kanader”.

Nakon svečanosti upriličeno je druženje u Klubu “Nautica“ uz  bićerin i mezu.

Podsjetićemo da je Organizacioni odbor radio u sastavu: Branko Nedović – predsjednik i članovi Miloš Dževerdanović, Mirza Krcić, Perica Gojković i Vjera Rašković Perojević.

prva nagrada Miodragu Milovanoviću za najbolju kreaciju "Slonovi"
druga nagrada Tonćiju Miroševiću za kreaciju "Muzej grada Perašt"
treća nagrada za "Venecijansku gondolu" Ilku Maroviću
zahvalnica Oliveri Zorniji za dugogodišnje čuvanje tradicije Bokeljske noći
specijalna nagrada
specijalna nagrada
specijalna nagrada
specijalna nagrada
specijalna nagrada
oni su radili

5 KOMENTARI

 1. Priprema, organizacija, realizacija ideja,
  prezentacija, nagrade, bez primjedbi. I dalje je, za pojedine medije, ”
  Bokeljska noć ” ostala neinteresantna .Razlog, vjerovatno zbog toga
  što ne znaju njenu suštinu i poruku. Ne znaju njenu kulturnu
  komponentu koja je kandidovala za upis u nematerijalnu kulturnu baL?tinu
  UNESCO-a.Kulturno nasljeđe Kotora i njegovog okruLlenja će ove godine
  pruvući 41% više kruzing turista u odnosu na prošlu godinu. Tako je
  najavljeno, a dosadašnja realizacija potvrđuje. A, to je, 129 828
  više u odnosu na prošlu godinu.Ili, oko 8 miliona eura više nego
  prošle godine.Ali, koga oni interesuju, kada ne dolaze da se kupaju.

 2. Svaka cast i pohvale organizatoru! Posebno je dobar izbor bio koncert na Rivi, kad vec ugostitelji ne daju pare za sponzorisanje feste zasto da imaju najvise koristi od naroda sto se skupi na koncert.

 3. Tonći Miroševićje jedan skromni i vrijedni naš Kotoranin vazda rabota za sve naše fešte i treba mu dati nagradu grada Kotora.
  Brao Tonći muzeo od Perasta je bio kerasan i lično sam se dvoumio jeli za prvu ili drugu nagradu jer su slonovi fantastični isto.
  Cijela Bokeška je ove godine izvanredna i zato čestitam organizatoru.

 4. Nijesu svi ovđe koliko vidim koji su doprinijeli ili ih nijesu zvali ili nijesu došli. Svakako je lijep manir ali ako čine, neka zovu sve koji su doprinijelu uspjehu ove fešte.

 5. Boga mi lijep gest.najčešće ka s esve svrši nikome ni fgala nego lovorike pokupe šuše i maruše a nikada oni pravi.Ovo me baš obradovalo!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].