Zahukta li se stanje sa koronavirusom, biće teško odgovoriti izazovu

0
Nena Milačić

Internista pulmolog Nena Milačić ocijenila je alarmantnom epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, upozoravajući da ljekarski kadar neće moći da se izbori sa izazovima u vremenu epidemije ukoliko se ona bude zahuktala.

Ona je za TVCG kazala da je zdravstvenim radnicima tokom radnog dana, a naročito tokom dežurstava, veoma teško, jer se susrijeću sa situacijom da primaju veliki broj vrlo teških pacijenata, a kiseonička mjesta su ograničena.

“Situacija jeste alarmantna, jeste loša, ali nijesmo jedini koji kroz ovo prolaze. Bitno je da smo svjesni toga u svakom momentu i da ne ostavljamo to po strani. Korona postoji svuda oko nas, negdje daje težu, a negdje lakšu kliničku sliku, zbog čega je važno adekvatno ponašanje”, rekla je Milačić.

Oboljavaju, upozorava, i ljudi mlađe životne dobe, sa nerijetko i fatalnim ishodom.

“Previše je pacijenata na Odjeljenju pulmologije Interne klinike. Nikad se do sada nijesmo nalazili u ovakvoj situaciji. Imamo više od 30 pacijenata na odjeljenju. Situacija je vrlo teška, jer sam kadar ne može da izađe na kraj sa tim ako krene da se zahuktava, a smatram da hoće, ne budu li se poštovale mjere, i ako građani ne shvate ozbiljnost situacije”, istakla je ona.

Na Odjeljenju pulmologije, kako je rekla, nemaju nijednog pacijenta s blagom kliničkom slikom.

“Mi nijesmo više u mogućnosti da primamo lakše kliničke slike. To se rješava ili u kućnim uslovima ili na Infektivnoj klinici, mada i tamo sada ima dosta pacijenata. Najteži pacijenti su oni koji su na mehaničkoj ventilaciji, koji nemaju svoje disanje i koji uz sve to razvijaju neke druge stvari vezano za kliničku sliku, koje životno ugrožavaju stanje pacijenata”, rekla je ona.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].