Zabrana diskriminacije osoba sa invaliditetom

1

sa skupa

Nacrt Zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom, tema je okruglog  stola koji je održan u kotorskom Zavodu za školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećajima sluha i govora.

Ovo je jedan u nizu koraka koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja preduzima u cilju poboljšanja položaja invalidnih osoba, kazala je za Skala radio Snežana Mijušković, pomoćnica Ministra rada i socijalnog staranja.

U tom smislu usvojen je niz strateških dokumenata i Zakona koji promovišu zaštitu osoba sa invaliditetom i unaprijeđenje njihovog položaja u društvu.

Prije svega donešena je strategija inkluzije ovih lica, kao i Zakoni koji tretiraju upotrebu psa pomagača, prevoz u javnom saobraćaju i set Zakona koji se odnose na zabranu diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Mijuškovićeva je podsjetila da je Crna Gora ratifikovala Konvenciju Ujedinjenih nacija  o pravima osoba sa invaliditetom.

Okrugli sto u Kotoru je prvi u nizu, i nakon sumiranja sugestija, očekuje se kvalitetan tekst koji će biti upućen Vladi kao prijedlog Zakona, zaključila je Mijuškovićeva.

1 KOMENTAR

  1. Dobro je da se bar nesto radi na ovom polju pa makar i okrugli stolovi.. Mislim, medjutim, da je ovo samo jos jedna od mnogobrojnih parada pred Evropskom zajednicom koja budno motri a narocito nad ranjivim strukturama drustva.
    Zakon ce vjerovatno, kao i mnogi drugi bit donijet, ali ko ce ga sprovoditi i postovati.
    Zakon o beneficijama za osobe sa invaliditetom u saobracaju je totalni promasaj.
    Eto sve se odigralo p o osmisljenom scenariji, mediji su slatkorjecivo sve popratili a da li ce ova j dio populacije imati kakve koristi ostaje da se vidi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].