Za šaku rubalja

8
Dr Nenad Popović

Gledao sam prije dvije sedmice mitropolita srpske Crkve i uzurpatora trona Sv. Petra cetinjskoga tamo dje mu nije mjesto. Gledam snimke sa sinošnjih “mirnih” protesta dijela opozicije.  Riječi mi fale da opišem, u crnogorske politicke prilike neupućenima, sto to rade tamo okupljeni. Kad fale riječi, asocijacije ti pruze pomoć. Okupljeni su djeca koji majku koja ih doji majčinim mlijekom grizu krvnički za bradavicu. Zašto to čine? Za šaku rubalja!

Što sad reći na to? Kako Bogu hvala imamo našeg svetog vladiku Petra I, ne moramo nista reći, nego se samo na njegove riječi podsjetiti, koje su iako prije 200 godina pisane i rečene, fantastično danas aktuelne:

O Crnogorci!
O Crnogorci!

Tako vi svega što vi je najmilije
Tako vi ovoga i onoga svijeta
Tako vi duše i obraza
Tako vi jučerašnjice i śutrašnjice
Tako vi dana današnjega.

Tako vi vaše djece
Tako vi neba i mora na njinim rukama
Tako vi dana na njinome licu
Tako vi sunca u njinome glasu.

Ne budite tudja metla i lopata
Ne lizite tudje šake
Ne obijajte tudje pragove
Ne dajte se varati
Ne dajte se kupovati
Ne budite tudja sreća
Vrćite se sebi i svome.

Tako vi ljeba i vode
Tako se lako sa dušom rastajali
Tako vi zemlje u koju ćete.
Ne rezite jedan na drugoga
Ne pijte krv jedan drugome
Ne kopajte jamu jedan drugom
Ne radite za svoju pogibiju.

E vi sve ponesoše
E vi mozak popiše
E vi strv poginu
E ve iskopaše iz amina
Da vi nema ni imena ni pomena.

Pod svoje nebo
Na okup oko svojega sunca.

O Crnogorci!
O Crnogorci!

Sv. Petar Cetinjski

Dr. Nenad Popovic

Osnivac crnogorskih asocijacija Evrope i Njemačke i povjerenik Matice crnogorske za Frankfurt

8 KOMENTARI

 1. A potom je stomatolog Dr. Nenad Popovic uzivo poceo da vadi svim Crnogorcima korene!

 2. ja znamko je Pereira kad bi i vi znali umrli bi od smijeha. Hhahaahahhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaa

 3. Znate li kad će poteći rijeka “investicija”-naše dijasporne”-“inozemna”obćenja našijeg “asocijacia”-prije Referenduma-2006 godine….? O Crnogorci….? Što bi reka Sveti Petar Cetinjski:” KONOP VEŽE KONJE I VOLOVE,A POŠTENA RIJEČ VITEZOVE”( izvod iz “Poučenja u stihovima”)…?!

 4. ….Vladika je ulagao poslednje duhovne napore da se nigdje u zemlji ne poremeti unutrašnji mir i zemaljska pravna sigurnost,pa stoga stalno piše pojednim istaknutim prvacima i plemenskim starješinama,šalje POSLANICE,otpravlja “kulukdžije” i upučuje ulake s’porukama da se NARODNA SLOGA>>(ka Blažova i Krstova-Slavkova i Novakova-Mandićeva i Medova..?)<< ČUVA KAO ZENICA OKA …"!….Baš tih dana uputio je jednu poslanicu koja u nečemu prestavljala sintezu njegovog državnotvoračkog napora-"zato vas molim da zle ljude ne branite,da prave ne ćerate,da smutnju ne činite,i da slogu i jedinistvo ne razurate,i sami sebe ne izgubite"!..I ranije se Vladika obraćao sličnim porukama svojim sunarodnicima koreći ih(po potmcima bi se reklo uzalud-o Crnogorci?) KAD SU,DA BI NAUDII SVOJOJ BRAĆI,prodavali ŽITO TURCIMA(okupatorima!),samo da bi "BRAĆA CRNOGORCI ostali bez HLJEBA…"!

 5. Au sad vidin da sam odgovoria na komentar Pereire. Greška 1
  Nego su skoro svi komentari TEREZAAAAAAA iako je i ja nemjerljivo volim slušat, ali ovi su prevršili svaku mjeru

  • A moga’ si Popoviću citirat ciloga Njegoša, kad ti već fale riči, jerbo teško je nama nać’ i pročitat ća je Njegoš napisa’, pa nas ti podsiti……..
   Ajte s mirom doma, napijte se i najedite kru’a i luka i ajte spavat’ ka’ što ste cilo vrime spavali…………..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].