Za pomoć su pogledom životinje iz azila kazale hvala

1
Maja Firle Đurović

Maja Firle

Maja Firle

Kada neko prevali oko dvije hiljade kilometara vođen iskuljučivo ljubavlju prema životinjama sa motivom da im pomogne onda se u našem društvu pitamo da li je to moguće i što se i koja korist iza toga krije.

Isključivo ljubav i želja za pomoć napuštenim životinjama i njihov lakši život u azili, kazala je gostujući na Skala radiju veterinarka Maja Đurović Firle, porijeklom iz Kotora koja živi i radi u Frankfurtu.

Ona je sa svojim timom minulih dana u azilu za napuštene životinje u Kavču sprovela akciju njihovog vakcinisanja, sterilizacije i liječenja.

Posredstvom Eko centra “Delfin” a u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem Kotor, gospođa Firle je inicirala ovaj projekat i bez nadoknade iz Njemačke za pomoć azilu uručila značajnu količinu ljekova, infuzija, zavoja, testova za dijagnostiku koji nedostaju azilu u Kavču.

“Problem u našem azilu su neke bolesti  životinja koje su veoma rijetke u zapadnoj Evropi, zbog kojih je azil bio zatvoren,  a mogućnosti izliječenja usljed  nedostatka pravih medikamenata nije bilo. To je ono što me posebno potreslo”, kazala nam je Firle.

“Zato sam donijela ono što je veoma skupo za azil, prije svega brzi testovi za dijagnostiku bolesti, kao i veliki broj raznih antibiotika”, rekla je ona.

Na naše pitanje kakav je odnos u Njemačkoj prema napuštenim životinjama i da li su rigorozni zakoni, Firle je odgovorila da je velika razlika zbog toga što tamo prije svega nema napuštenih životinja, ni jednog psa ili mačke lutalice nema na ulici.

Tamo postoje domovi kao privremeni smještaj za životinje, jer se vrlo brzo nađe novi vlasnik, rekla je ona.

Ovo je tek početak saradnje sa Eko centrom “Delfin” i Komunalnim preduzećem iz Kotora, koja će se nastaviti, a sve životinje koje prođu medicinski tretman dobiće odgovarajuće sertifikate, kazala je Firle za naš radio.

Ona namjerava da takođe sprovede veliku akciju usvajanja životinja iz kotorskog azila od strane zainteresovanih lica iz Njemačke kojih već sada dovoljno ima, ali se zbog transporta životinja mora obezbijediti njihovo uredno zdravstveno stanje.

Osim njihovog angažovanja na poboljšanju zdravstvenog stanja životinja u azilu, stručna ekipa iz Njemačke je odradila i obuku ljudi koji rade u azilu.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].