Vrućine utiču na psihu

2

Marina Roganović

Marina Roganović

Velike vrućine, kakve su ovih dana, umnogome utiču na zdravlje ljudi, posebno mentalno, ali i pogoršavaju hronične bolesti i utiču na pojavu nekih akutnih bolesti.

Povećana je nervoza, napetost, depresivnost, a hronične psihoze takođe se pogoršavaju i javlja se veći broj nasilnih radnji i to posebno kod alkoholičara, kazala je Skala radiju neuropsihijatrica Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Visoke temperature utiču i na saobraćajne udese, jer je povećana brza vožnja.

Hronične bolesti, kao što su kardiovaskularna i respiratorna oboljenja takođe utiču na psihu i istraživanjima je dokazano da je povećana smrtnost kod djece i starih osoba, kazala je doktorka Roganović.

U ovakvim danima potrebno je boraviti u rashlađenim prostorima, uzimati što više tečnosti, nositi svijetlu široku odjeću, a najvažniji je odmor, laka hrana, voće i povrće, a hronični bolesnici da redovno uzimaju propisanu terapiju, zaključila je doktorka Roganović.

2 KOMENTARI

  1. Pakao od vrucine al je bitno da skola pocinje 1 septembra a nasa djeca, koja idu popodne od 13.45h nisu bitna oni moraju na 40 stepeni da uce i sjede u klupama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].