Vruće istraživačko ljeto eho sondiranjem mora

0
Institut za biologiju mora u Kotoru

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Nakon dobijanja dokumenata i dozvola potrebnih za adaptaciju prostora u kotorskom Institutu za biologiju mora, konkretno za laboratoriju praćenja kvaliteta vode za potrebe marikulture, ovih dana biće odabran izvođač radova i počeće posao.

Direktor Instituta dr Aleksandar Joksimović kazao je za Skala radio da su dobijeni i konzervatorski uslovi Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, s obzirom da je riječ o palati koja je kulturno dobro.

Riječ je o unutrašnjoj adaptaciji i radovima koji će se obavljati i za vrijeme trajanja turističke sezone, a kojima će biti obuhvaćena i rekonstrukcija konferencijske sale i kancelarija za mlade naučnike koji rade u morskom ribarstvu.

Ovaj projekat finansira delegacija Evropske komisije za morsko ribarstvo u Crnoj Gori.

Završetak se očekuje za tri mjeseca, kada će Institut u novom ruhu biti otvoren povodom proslave 50 godina rada ove naučne ustanove, kazao je Joksimović.

Iz kotorskog Instituta za biologiju mora najavljuju vruće istraživačko ljeto, eho sondiranjem mora brodom “Gianfranco Dalla Porta”.

Istraživanje će se obavljati polovinom jula kada se očekuje ulazak još jednog istraživačkog broda koji će uraditi snimanje ribljeg resursa u okviru projekta Mediteranskog kočarskog snimanja.

Ovim će se upotpuniti baza podataka i dobiti pravo stanje, prije svega ribljeg resursa, kazao je Joksimović.

On odgovorno tvrdi da su naši resursi u dobrom stanju, riblji fond je dobro očuvan, a zadatak naučnih radnika i ribara je da upravo tako i ostane i da se održivo koristi.

U ovom poslu očekuje se pomoć Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].