Vrijeme političkih popova i litijaških eksperata

7

 

U Crnoj Gori danas u okviru istopolne političko vjerske koalicije, koju na krilima zanosa nosi procrnogorska ljevica, imamo one koji se zovu pomagači i one druge čije je ime odmagači, što će reći KO U KLIN, KO U PLOČU. Jedni se zalažu za eksperte kao ključ rješenja svega i svačega, drugi bi da uzmu u svoje ruke plodove pobjede, koja može da bude i Pirova, upravo predstavljajući sebe kao eksperte opšte prakse za sva pitanja od interesa za njih prvenstveno, pa onda opet za njih, jer druge od sebe i ne vide.

Jedni bi da budu direktori ANB-a, drugi premijeri i predsjednici. Jedni bi da zidaju crkve po Cetinju i na taj način brane svetinje, drugi pak da se uzidaju u susjeda, smatrajući da im je toplije u tuđe skute. Jedni smatraju da im pripada pola kolača i još polovinu od druge polovine, a drugi se sa kriškom odupiru i brane predizborna obećanja.

Teško da i mrvu od obećanog i jedni i drugi mogu da ponude.

Oni koji su bili vlast, i još su, misle da će  biti i dalje. Uzdaju se u ove koje sjedinjuje razjedinjenost skoro u svemu.

Kako će se završiti ne zna ni samoproglašeni bog koji stoluje na Cetinju,  Risto Radović, lider novorealizovane političke partije Srpske pravoslavne crkve, tajnovidac i kletvoljubac.

Prisjetićemo se da je, nakon potpisivanja tripartitnog sporazuma Abazovića, Krivokapića i Bečića, u kome stoji da se neće mijenjati zastava, grb i jezik Crne Gore i neće povlačiti priznanje Kosova i članstvo u NATO, nastupilo razočarenje u „bratskoj“ Srbiji. Oglasili su se akademici, kulturni i javni radnici, političari, novinari, u onim istim medijima i tabloidima koji su svojski lažima i spinovanjima podupirali ove iste koji su ih sada razočarali.

A to, ustvari, i nije sporazum, jer se radi samo o poštovanju ustava u koji je zapisano da je Crna Gora nezavisna i suverena država, da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, da je teritorija Crne Gore jedinstvena i neotuđiva, da je grb Crne Gore zlatni dvoglavi orao sa lavom na prsima, da je  zastava Crne Gore crvene boje sa grbom na sredini i zlatnim obrubom, da je himna Crne Gore “Oj svijetla majska zoro“, da je službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski a da su u službenoj upotrebi i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik, da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, da  Crna Gora ne može stupiti u savez sa drugom državom kojim gubi nezavisnost i puni međunarodni subjektivitet.

Ustav se može promijeniti ako u parlamentu za promjenu glasa dvije trećine, ili na referendumu tri petine građana. Zato ova većina, ako to i ostane, ne može a ne neće, kako se obavezala sporazumom, promijeniti ono što je obećala građanima. Pa i svojim mentorima, koji su ljuti, neraspoloženi, razočarani, prevareni. Jedan od njih, srbijanski pre śednik Vučić je, komentarušići sporazum, kazao da će, nakon potpisa, trojac sad potapšati u američkoj i njemačkoj ambasadi. A Mandić poručio Krivokapiću da prvo po śeti Beograd pa tek onda Njemačku.

Istovremeno se čelnik koalicije okupljene oko DF-a Krivokapić pita tužan i začuđen, kako to da mu iz svijeta niko ne čestita niti ga zove? Možda upravo zbog toga što bi njegova ekipa željela da poništi temeljne civilizacijske vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa i svijet, što ne priznaje genocid u Srebrenici, što bi poništili, kad se za to steknu uslovi, sporazum o priznanju Kosova i članstvo u NATO, što su orgijale četničke horde u mnogim gradovima i pokazale kakav im je odnos prema  manjinama. Mnogo je razloga zbog kojih se zazire od navodnih pobjednika, od kojih se  nekima, kako su sami kazali, ledi krv u žilama.

Nakon proglašenja rezultata izbora slijedi verifikacija mandata i formiranje nove vlade. Svi s nestrpljenjem očekuju kako će izgledati ekspirement Dritana Abazovića i je li moguće formirati ekspertsku vladu.

Čujemo iz redova DF-a da im pripada 66% vlasti i da oni nijesu spremni da je nekome ustupe. Knežević bi za šefa ANB-a.

Medojević je ekspert sam po sebi. Pitanje ekonomskog oporavka nije problem za moderatora ove koalicione većine Daku Davidavića, koji saopštava da ima rješenje.

će da gradi i zida na Cetinju. Da ruši na Lovćenu. Sad već deklarisani političar a ne duhovnjak, lider litijaške skupine koja je odnijela prevagu na ovim izborima, zamjerio se i mitropolitu Irineju koji mu ne oprašta verbalne napade na Vučića, sa kojim je i srpska crkva i on lično u izuzetno dobrim odnosima.

A Kosovo je potrebno samo pred izbore. Upotrebljava se po unaprijed pripremljenom scenariju i receptu. Priznato je odavno, i to je svima jasno. Zato je i smiješno izgledalo predizborno obećanje DF-a da će povući odluku o priznavanju Kosova. Navodno neće dok je Dritana, a kad njega maknu, a oće kad tad, kako su najavili, nastaviće put ka potpunom urušavanju Crne Gore i njenom trajnom brisanju iz registra nezavisnih država.

Litijašima je san ispunjen. Ipak je važnija smjena DPS-a od kosovskog pitanja i zločinačkog, kako su uglas govorili, NATO saveza. Važno je uzeti poluge vlasti, a gdje je vlast, tamo je i novac koji vrti đe burgija neće.

Kako preživjeti u danima pojačane korone? Kako sa mnogo manje prihoda? Kako u uzavreloj političkoj atmosferi, vjerskoj i nacionalnoj netoleranciji? Kako i mnogo pitanja kako u vremenu koje nas čeka. A ide zima i ide gripa. Drva treba kupiti, đecu u škole poslati. A sve u doba političke i one snažnije, zdravstvene korone.

Ima li nam spasa?

Moramo vjerovati da ima!

Slavko Mandić

7 KOMENTARI

 1. AKO JE VJEROVATI U SUBINU-ONDA IMA SMISLA-RAZMILJATI ILITI VJEROVATI U POTONJE DVIJE PITALICE-REČENICE-GORNJEGA NAPISA DRUGA SLAVKA MANDIĆA….

  1…”IMALI NAM SPASA”?…

  2…””MORAMO VJEROVATI DA IMA !…

  ALI SAMO POD JEDNIM USLOVOM-DA SE PRIJE STVARANJA-IZBORA NOVE VEĆINSKE VLADE-PLEBICITOM(POD KONTROLOM UJEDINENIH NAIJA(BEZ UČEŠĆA VEJIJE SILA!)OZAKONI ILITI ZABRANI RAD SVIH CRKAVA-BOGOMOLJA-BRISNJE SVIH NACIJA(OROČENO NA 1OO godina!)-ZABRANE KRSNE SLAVE -BAJRAMI-RAMAZANI I SVE DRUGO “ŠTO MUTI-ZANUĆUJE LJUCKE MOŽDANE…NA OVIM PROSTORIMA.. MILEIJUMIMA U NATRAG!

  ZA SLUČAJ DA OVO NE USPIJE-U PREDVIĐENOM PLANIRANOM ROKU-NA 1OO GODINA-OBAVEZNO PRODUŽITI”EMBARGO” NA JOŠ 1OO GODINA..A PSLIJE TOG ROKA-AKO SE NE USPIJE-NAROD NE RASELJAVATI-VEĆ GA SAMO-NA MEICINSKI DOZVOLJEN NAČIN KASTRIRATI?!…JER DRUGOG LIJEKA NEMA ZA OVE NARODE-ZALJUBLJENIKE U SOPSTVENA ZRCALA…?!

  MOŽDA MOJI PRIJEDLOZI-ODUDARAJU OD HUMANOSTI?..ALI OD “DVA ZLA” TREBA UZETI ILITI PRIHVAITI-MANJE..ISPLATIVIJE.?!

 2. Litijaši i Risto su pasdarani
  pravoslavnog ustaštva, sa reprekusijama kolonijalnog srbijanskog podjarmljivanja Crnogorskog naroda i
  Crne Gore !
  Kortez je osvajao Mexico prevarama,
  a Risto lažima, kletvama i prijetnjama !
  Risto je u Rimskom Germanicum-u ovladao svim okultnim i spiritualnim modelima osvajanja i vladanja, po ugledu na ustaše Anta Pavelića, u
  zavodu sv.Jeronima !

  • ..SABRATE-SABRAĆO Moj gada-May gad-.”GOSPAR Gruja G..ice IZ dančulovine…BRE KAKVI MEXIKO-USTAŠE-ANTE PAVELIĆ-zavodi Jeronima I BAKRAČI..A NE PADAJU VAM-NA UM..U “TE ŠUPLJAKE-TESTA ROTO”-NI SLOVA-DA NAPIŠETE.. O NJIMA-NJEMU(KO VAS USMJERAVA?)… -VAŠEMU VELEČARNOM AMFIOKSUSU AMFILOHIJU VAŠA BUDUĆA RELIKVIJA-KULT “NEOSRBOCRNOGORACA SA KONAVALA I DUBROVNIKA-1991/1999 gdine”-NEIMAR SA “VAŠE SVETINJE”-SVETE RUMIJE I NJENE “SVETE LIMENKE”..STIGAO JE-DOVUCALI STE GA PO DIREKTIVI KASAPINA I GROBARA SA DEDINJA-“OCA VAŠE NEOSRAMNE NACIJE-DRITO IZ RAVNOG BANATA-NA JUNAČKO CETINJE-ĐE SU SVE CRNOGORSKE SVETINJE-PETROVIĆI NJEGOŠ?!..I GLE ČUDA-IZABRASTE ČOPORATIVNO-U ČOPORIMA AJVANA-DA GA VUCATE-DOVUCATE NA SVETI BOŽIĆ-1991…”SLUČJANO” NA NJEGOV ROĐENDAN(1938.godine-U VKOJEBINE MORAČKE-ĐE NI GOSPOD VIŠE NE DOLAZI!)-NIJE DATI -DA GA JE DOVELA “CIA ILI OVRA-VAMA OMILJENI “UŠNO DŽEPNI ROMANI-ROMANOPISCI ILITI KONIČRI VAŠIH SVIJARIJA-BEZČAŠĆA””?

   I ZA KRAJ-JEL BRE BUZDOV-u-JEL TE BRE-VI OSTALI “TUTI CVANTI”DA NEZNATE SLUČAJNO “IMALI KAKVE VEZE SA “SVETIJEM JERONINOM”-I ONO POLAGANJE VIJENACA (OD BANDE ANTIFAŠISTIČKE CRNE GORE-KOJI JE U NJENO IME POLOŽIO VELJEPOSLANIK-AMBASADOR MUGI MUGI-VUGI MIOMIR MUGOŠA-“SLUČAJNO” NA 12-JUL.2O16-“U ČAST”75 GODIŠNJICU 13.JULSKOG USTANLA-1941?)NA KOČEVSKIM ROGOVIMA-NA ONE RUPE ĐE LEŽE “VAŠI VELJEMUČENICI”-CRNOGORSKI ČETNICI USTAŠKOG ČETNIKA SEKULA DRLJEVIĆA I NEGOVOG ZAMJENIKA MAJORA PAVLA ĐURŠĆA NA VAŠ SVETI DAN “12.JUL.1941-KAD JE VAŠ USTAŠKI ČETNIK STVORIO VAMA NJEGOVIM ŠTIĆENICIMA-ŠTICOVANCI-“USTAŠKO ČETNIČKU VIVA VERO MONTENEGRO”-UZ MOLEBAN POPA JOANIKIJA-VAŠEGA MITOPOLITA-IZ TIJE “VAŠIJE ČASNIJE GODINA”-LJUCKE POGIBIJE CRNE GRE”KOJA SE DAN KASNIJE-IPAK USPRAVILA-13.JULA.1941 -NA SVETOGA PAVLA..SVAKOLIKA DIGLA NA USTANAK- PO CILJEVIMA I BROJNOŠĆU USTANIKA-NE ZABILJEŽEN DO DANAS U ISTORIJI SVIJETA ..I CRNE GORE…(AKO NE RAČUNATE VAŠE BLEJANJE U KONTRREVOLUIJI RAMNOJ I KRVOJ .JOPET NA SVTAC..1O-15 .JANURA.1989 GODINE-NA VAŠU TADER STARU SER BPSKU GODINU-OD KAD STE NAS “POVELI”U BOLJE JUČE PA UNATRAG DO NMANJIĆA”!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].