Vratiti dostojanstvo opštinama

3

Andrija Popović

Andrija Popović

U skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi Liberalna partija Crne Gore zahtijeva hitnu decentralizaciju, efikasne nadležnosti i sigurne izvore finansiranja za Glavni grad, Prijestolnicu i Opštine.

Ne prihvatamo da centralna vlast samovoljno ukida sredstva Opštinama, kojima je već oduzela svu imovinu, prava i dostojanstvo, poručuju liberali.

Crna Gora je bez sumnje potpuno centralizovana država, a Opštine su ugušene i dodatno usporene sporom i preglomaznom državnom administracijom, a njihovi potencijali zarobljeni u lavirintima nejasnih odnosa centralnih i opštinskih vlasti.

U takvom haosu uništen je svaki sistem i nije čudno, iako se to vješto prikriva da većina lokalnih samouprava u Crnoj Gori, ne može da isplati zarade zaposlenima i korisnicima lokalnih budžeta,već im se duguje i po 7-8 mjeseci.

Gotovo da je besmislena bilo kakva priča o nadležnostima i razvoju ako Opštine nemaju sopstvenu imovinu i sva prava i odgovornosti koje iz vlasništva proističu, navodi se u saopštenju Liberane partije Crne, koje potpisuje predsjednik Andrija Popović.

3 KOMENTARI

  1. Vjerujem da postoje pritisci raznih vrsta u cilju centralizacije i kontrole, ali takođe vjerujem i da se opštine ne suprostavljaju na pravi nacin sa pravim argumentima i prije svega u mnogim procesima ne konsultuju gradjane kad su bitne odluke u pitanju. Sam rad opština je prilicno ne transparentan. Recimo samo u Kotorskoj opstini pogledajte kako se ljudi zaposljavaju, ili po politickoj osnovi ili putem nasljedstva (ako vam neko od blize rodbine i roditelja tu radi ili je radio). Kadar je ne kontrolisan nego ne smije pomislit na nesto a da ne pita nadleznog, a da ne pricamo o sektorima….luka kotor samo dps, turisticka org kotor samo liberali…itd itd….U nadleznosti gradonacelnice je taman toliko da odredi koji ce sako i komplet danas obuci na posao…ali za ovo ne mogu ni kriviti centralizam, vec ne azurnost i rad koji nije planiran, dobar i strukturiran od strane same opstine i njenih nadleznih!
    Ne cudi me kako plate kasne, nego vec na osnovu cega su ih i sad dobijali…nacin rada na koji se oslanja opstina jednostavno nije odrziv! Treba neko ko zna i oce da radi, neko ko ima, znanja, volje, motiva i ko radi u interesu grada i gradjana!

  2. Nazalost ,sve je tacno,sto je napisao i ispricao gospodin A.Popovic.Dogod se ne
    promijeni vlada ostati ce sve kako je sada.Sve ovo pocelo je jos pedestih godina u
    ondasnjoj Jugoslaviji.Sjecam se,da su nam uzeli nase kotorsko pozoriste pa iza
    toga i jos par stavri a danas kao sto vidim sve institucije vuku i stavljaju ih u funkciji gore u Podgoricu.Kada bi mogli ponjeli bi gore i cijelu Boku i more.Pozdrav.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].