Vodič, rapme, signalizacija i toalet za osobe za invaliditetom

2

Zoran Radimir

Zoran Radimir

Udruženje paraplegičara već duže traži prostorije od Opštine Kotor, kao i materijalnu pomoć  za njihove aktivnosti, i osim obećanja još ništa, kaže za Skala radio Zoran Radimir, sekretar ovog Udruženja i predsjednik Opštinskog savjeta za brigu o invalidnim licima.

Ovo Udruženje radi na pripremi projekta pod nazivom “Vodič kroz Kotor za osobe sa invaliditetom” po uzoru na slične programe koji su rađeni u okruženju.

Takođe je inicirana i mogućnost olakšica oko plaćanja komunalnih taksi za invalidna lica kojima je  gradski Vodovod izašao u susret, i oni plaćaju vodu upola jeftinije od ostalih, kaže Radimir.

Savjet za brigu o invalidnim licima u Kotoru je  tražio od Ministarstva unutrašnjih poslova da im obezbijedi mogućnost pristupa punktu gdje se izdaju lična dokumenta i od njih su dobili obavještenje da će službeno lice obići ove osobe kako bi od njih uzeli potrebne podatke i fotografije.

Takođe je potrebno postaviti rampe u kontakt zoni i to prilaz sa parkinga prema starom gradu i prema luci Kotor, jer u njoj pristaju kruzeri sa određenim brojem ljudi koji koriste invalidna kolica i druga pomagala.

Njima je potrebna horizontalna i vertikalna signalizacija za putokaz iz luke do starog grada.

Neophodan je i toalet za invalidna lica kojeg Kotor, grad tranzitnog turizma, nema, podsjeća Radimir.

Na 30-ak adresa je podnešen zahtjev da se prilikom gradnje objekti prilagode osobama sa invaliditetom za koje se podrazumijevaju liftovi, rampe, prilazi i tome slično, zaključio je on.

2 KOMENTARI

  1. Invalidima sa kolicima izgleda da nije dozvoljen pristup u Dobrotu. Jer na samom ulazu na donji dobrotski put pored mora, prolazi se “nazovi pješačkom” stazom koja vodi od otvorenog bazena, pored zgrade koja se nekad zvala “Dalmacija” do šetališta. Staza je na nekoliko nivoa, pa je licima u kolicima praktično nemoguće da se njome kreću, teško je to i šetačima bez ikakvih problema. Zar nebi bilo moguće napraviti na početku te staze neku rampu, a stazu izjednačiti i napraviti bez stepenica tako da invalidi mogu proći bez većih problema. Pomoći ćemo na taj način svim onom paraplegičarima koji se užele da se malo odmaknu od svoje kuće, pa makar to bilo i u kolicima. Da ne govorimo o onim brojnim turistima koji dolaze kod nas da bi nas upoznali, iako su hendikepirani svojim zdravljem.

  2. Đe vam je humanost o poslovnosti da ne zborimo vi što se falite na medijima iz Luke o uspjesima planetarnim? invalidi i pristupi , olakšice za njih ništa kod vas to ne postoji a sve u šesnaest o evropskim standardima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].