Voda u zalivu nije opterećena teškim metalima

1
Institut za biologiju mora u Kotoru

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Bokokotorski zaliv, jedan od najljepših na svijetu, mora ostati čist i plav, ali ljudski faktor, nekontrolisana gradnja, bacanje svega i svačega u zaliv, izbjegavanje tradicionalne gradnje ponti i mandraća, otpadne vode, uzroci su njegove devastacije posljednih decenija.

Još uvijek je priroda jedini spas koja svojim zakonima i ispiranjem očisti, posebno u zimskim mjesecima sve ono što tokom ljeta ljudi uspiju da zagade, kazao je na današnji Svjetski dan voda dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

Kvalitet i monitoring mora radi Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa kotorskim Institutom, i ono što je evidentno jeste da voda u zalivu nije opterećena teškim metalima i ostalim jedinjenjima, kao proizvod industrije, koje na sreću nema više po obodu Bokokotorskog zaliva, kaže on.

Tu i tamo ima nekih zagađivača, ali će prema riječima Joksimovića država smoći snage da te supstance i materijale koji su nataloženi godinama na obalama zaliva ili skladište ili izveze u zemlje koje mogu to da prihvate i za takav materijal imaju posebne deponije.

Posebno je važna izgradnja kanalizacionog sistema kojim se sve otpadne vode prikupljaju i odvode na otvoreno more.

Problem kanalicacije rješavaju sve lokalne uprave i na taj način će se prstenovati zaliv, čime će se otpadne vode prethodno prečišćene izvesti  na otvoreno more, a zaliv biti još čistiji i zdraviji za kupanje, kazao je Joksimović.

1 KOMENTAR

  1. Sreca nasa sto nema industrije u Boki ali treba vidjeti da se sto vise objekata spoji na kanalizacionu mrezu kad se vec pravi, a ne da vonjaju neprijatni mirisi kao kad se prodje magistralom od Kampa do Sv.Matije. POZDRAV!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].