Vlada produžava isplatu subvencija za još dva mjeseca

0
Vlada Crne Gore
Vlada je na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva ekonomije, odlučila da za još dva mjeseca produži Program subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa, odnosno da omogući subvencionisanje dijela oktobarskih i novembarskih zarada.

 

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, ta odluka je donijeta u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u zemlji, kao i mjerama i preporukama Ministarstva zdravlja u vezi sa ograničenjima vezanim za obavljanje privrednih aktivnosti.

Oktobarske zarade će se subvencionisati zaposlenima u sljedećim djelatnostima:

 

  1. Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u djelatnostima sa šiframa: 55.10 (Hoteli i sličan smještaj), 55.20 (Odmarališta i slični objekti za kraći boravak), 55.30 (Djelatnost kampova, auto-kampova i kampova za turističke prikolice), 79.11 (Djelatnost putničkih agencija), 79.12 (Djelatnost tur-operatora) i 79.90 (Ostale usluge rezervacije i djelatnosti povezane s njima); privredna društva i preduzetnici koji obavljaju djelatnost specijalizovane trgovine na malo za prodaju suvenira; privredna društva i preduzetnici koji obavljaju djelatnost organizovanja ekskurzija, izleta i obilazaka brodovima s posadom u turističke svrhe – imaju pravo na subvencije oktobarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 70 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 70 odsto neto minimalne zarade.
  2. Ugostiteljima koji obavljaju djelatnost u opštinama u kojima je zabranjen njihov rad, oktobarske zarade se subvencionišu srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 100 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 100 odsto neto minimalne zarade. Ugostiteljima koji obavljaju djelatnost u ostalim opštinama, oktobarske zarade se subvencionišu srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 50 odsto neto minimalne zarade.
  3. Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u djelatnostima sa šiframa: 49.31 (Gradski i prigradski kopneni prevoz putnika), 49.32 (Taksi prevoz) i 49.39 (Ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju), kao i privredni subjekti koji su registrovani pod nekom drugom šifrom osnovne djelatnosti, a koji pružaju usluge međugradskog prevoza putnika, međunarodnog prevoza putnika, limo servisa, rent-a-car usluge, kao i usluge vezane za autobuski saobraćaj, imaju pravo na subvenciju avgustovskih i septembarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 50 odsto neto minimalne zarade.
  4. Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju djelatnosti sa šiframa 90.01 (Izvođačka umjetnost), 90.02 (Pomoćne djelatnosti u okviru izvođačke umjetnosti), 90.03 (Umjetničko stvaralaštvo), 90.04 (Rad umjetničkih ustanova) i 59.14 (Djelatnost prikazivanja filmova), a čija je djelatnost vezana za organizaciju i izvođenje koncertnih, festivalskih, filmskih i pozorišnih programa, kao i muzičkih programa u ugostiteljskim i hotelskim objektima, imaju pravo na subvenciju oktobarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 100 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 100 odsto neto minimalne zarade.
  5. Privredna društva i preduzetnici čija je djelatnost vezana za organizaciju događaja čije je održavanje zabranjeno (npr. agencije za organizaciju događaja, saloni vjenčanica i sl.) imaju pravo na subvenciju oktobarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 100 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 100 odsto neto minimalne zarade.
  6. Privredna društva i preduzetnici koji pružaju pomoćne usluge u djelatnostima vezanim za organizaciju događaja čije je održavanje zabranjeno (npr. fotografske usluge i sl.) imaju pravo na subvenciju oktobarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 50 odsto neto minimalne zarade.
  7. Zaposleni kojima su naredbama Ministarstva zdravlja, u cilju suzbijanja epidemije, određene mjere stavljanja u karantin ili samoizolaciju ostvaruju pravo na subvencije oktobarskih zarada pod istim uslovima kao i u periodu jul-septembar.
  8. Subvencije za novo zapošljavanje se primjenjuju pod istim uslovima kao i u periodu jul-septembar.
  9. Subvencionisanje plaćenog odsustva roditeljima djece starosti do 11 godina će biti definisano dopunom ove informacije nakon donošenje posebne naredbe kojom ce se ovo pitanje tretirati.

Listu djelatnosti i uslove subvencionisanja novembarskih zarada, Vlada će utvrditi naknadno, u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u zemlji.

“Dodatno, privrednim društvima i preduzetnicima koji ispunjavaju Programom definisane uslove za dobijanje subvencija, a koji su iz bilo kojih razloga zakasnili da u prvobitno određenim rokovima apliciraju za julske i avgustovske subvencije, odobrava se dodatni rok za podnošenje zahtjeva i to u periodu od 20-31. oktobra 2020. godine”, zaključuju u Ministarstvu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].