VK dala mišljenje na Nacrt zakona zakona o spriječavanju korupcije: Žale što nije bilo inkluzivnijeg dijaloga, predlažu poseban zakon o zviždačima

0
Venecijanska komisija

Venecijanska komisija, navodi da u dijelu koji se odnosi na zvizdače, propuštena prilika da se urade obimnije izmjene i dopune važečeg zakona o sprečavanju korupcije.

Sveobuhvatne izmjene, kažu u VK, trebale su da uključe izradu sveobuhvatnog, samostalnog Zakona o zvizdačima, što je ključna preporuka.

-Sadašnje rješenje ograničavanja uzbunjivanja na „prijetnje javnom interesu koje ukazuju na postojanje korupcije”. To će dovesti do zabune, posebno kada je u pitanju prijavljivanje kršenja zakona koje ne sadrže element korupcije, što ide na štetu takvih prijava. Venecijanska komisija stoga poziva vlasti Crne Gore da što prije izrade poseban Zakon o zviždačim.

Dalje ključne preporuke VK, odnose se na preporuku da se razjasni definicija javnog funkcionera kako bi se izbjegle bilo kakve nejasnoće o njegovom obimu i da se u nacrt zakona uključi kategorizacija obaveze i ograničenja u vezi sa konkretnim pozicijama,

U vezi sa odredbama o prijavama imovine i prihoda, VK poziva da se u Nacrt zakona, uključe prava korišćenja imovine, stvarno vlasništvo nad imovinom, pokretna imovina iznad određene vrijednsti koja se nalazi u inostranstvu, značajne transakcije i digitalna imovinu (ili „bilo koja druga imovina“ iznad određene vrednosti) u stavke koje će biti uključene u izjave o imovini i prihodima javnih funkcionera.

Pozivaju se vlasti u Crnoj Gori, da istraže načine da se Agenciji omogući pristup informacijama koje posjeduju banke i druge finansijske institucije u svrhu provjere izjava o imovini i prihodima javnih funkcionera i članova njihovo domaćinstvo, i da obezbijede razvoj odgovarajućih alata informacione tehnologije kako bi se omogućila automatska analiza imoveine zasnovana na riziku i automatska unakrsna provjera sa drugim bazama podataka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].