Vjekovima zajedno katolici i pravoslavni pored moći Sv. Tripuna

3
Procesija

Nenad Milutin

Nenad Milutin

Po tradiciji u susret sjutrašnjem Tripundanu, fešta Svetog Tripuna – zaštitnika Kotora, počela je Lodama 27. januara, a mornari drevne Bokeljske mornarice će danas u 18 sati prenijeti svete moći iz relikvijara do oltara u katedrali.

Potom je večeranja služba i tradicionalno kađenje moći.

Ovaj vjekovni običaj podrazumijeva ceremonijal u kome 6 mornara polažu svete moći na oltar uz stražu sa dva kopljanika, priča za Skala radio Nenad Milutin, barjaktar u mornarici i jedan od šestorice mornara koji prisustvuju ovom činu.

Straža je u trajanju cijele mise, a svete moći kade po staroj tradiciji po šest uglednih građana Kotora katoličke vjere i isto toliko pravoslavne vjeroispovjesti.

Ovo je još jedan dokaz suživota i sloge bez pitanja ko je ko i kako se krsti, našto u Boki vjekovi obavezuju, kazao je Milutin.

Sjutra će biti obilježen Tripundan, a vanjska fešta je u nedjelju 5. februara sa ceremonijalom, raportima i dočekom odreda iz Herceg Novog i Tivta.

Tradicionalno kolo mornarice je ispred katedrale u 10 sati, a potom svečana sveta Misa u bazilici Svetog Tripuna i procesija ulicama Kotora, u kojoj mornari takođe nose moći zaštitnika grada Kotora.

3 KOMENTARI

  1. Lijepo je viđeti ovo i doživjeti . Jeli moguzće da ovome nekome smeta i da od ovoga staroga običaja čine polotiku i mržnju. Bolest i gotovo, ajte ća , nego kako!

  2. Samo tako i nikome ne dozvolimo da nas muti i dijeli a posebno ne nekima pisarima preplaćenim i sa ovog sajta, Vučjih grla i repova nam je više zaista dosta. A da je bar VUK nego NIKO!

  3. Ovo treba da se cuva kao nesto najsvetije i najdostojanstvenije i da cijeli svijet vidi kako se zivi u Boku, Ne treba dozvoliti nikome da pomuti ni za dlaku ovakvu tradiciju i trebalo bi je prenosit nadalje buducim generacijama i pokoljenjima za nauk, za pamcenje i za dobrobit citavog naroda ovih krajeva i Crne Gore nase Otazbine. Zivjela Crna Gora i u njoj Boka kotorska.!!!

    Neka je nazdravlje TRIPUNDAN svijem ljuidima dobre volje i svim vjeroispovjestima. Neka nam zivi u zdravlju i vazda u miru nas grad Kotor sto ga nidjer kao tun grle sa dvije bande dvije vode ispod Pestingrada i dje ga grle vijekovi i pasalo, sadajsnje i buduce vrijeme. Dje ce vam narod ispod ovoga neba pruzit brajsku ruku i ponudit bicerin za nazdravit.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].