Visoke kazne za paljenje vatre na otvorenom

11
Maksim Mandić, komandir Službe zaštite i spašavanja Kotor

Maksim Mandić

Maksim Mandić

Vreli dani i ekstremno visoke temperature predstavljaju pravu opasnost za izbijanje požara, posebno šumskih, i to tradicionalno na području Donjeg Grblja.

Pitali smo Maksima Mandića, komandira kotorske Službe zaštite i spašavanja što preduzimaju kada je u pitanju prevencija i pripreme za požarenu sezonu koja nije novost u ovo doba godine.

“Što se tiče preventive izdata je naredba o zabrani loženja vatre na otvorenim i javnim površinama na teritoriji kotorske opštine i to u periodu od 20. 06 – 30. 09. 2012. godine. Pored zabrane paljenja vatre zabranjeno je spaljivanje pvc i drugih sličnih materijala u čvrstom ili tečnom stanju. Zabranjeno je spaljivanje šumskog rastinja, sasušene trave i čvrstog otpada. Pored svih lokalnih i magistralnih puteva na području opštine Kotor spaljivanje i odvoženje se radi u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem Kotor na za to određenoj lokaciji. O svemu ovome Služba zaštite će voditi preciznu evidenciju, a ukoliko je neophodno vršenje spaljivanja određenog materijala to će se moći uraditi jedino uz asistenciju ove službe koja je opskrbljena sredstvima za gašenje”, kazao je Mandić.

On je posebno istakao da su kazne za prekršioce naredbe visoke i da se kreću od 30 do 2.000 eura.

“Kažnjavanje će biti bez izuzetaka uz vjerovanje da se neće ponoviti prošla godina, a meteorološki izvještaji nagovještavaju sušno ljeto sa više od stotinu sušnih dana, a mi dobro znamo što to znači”,  naglasio je Mandić.

Na naše pitanje kakva je saradnja sa ostalim službama na području Boke Kotorske i dobrovoljnim društvima, Mandić je kazao da je ona na veoma visokom nivou, naročito sa opštinskim Službama spašavanja Tivta, Budve, Herceg Novog kao i sa dobrovoljnim društvima DVD Perast i DVD Radovići.

To je dokazano i vježbom na objektu Poslovnog centra KIPS kada se vidjelo da u datom momentu može intervenisati značajan broj vatrogasaca, vozila i opreme, podsjetio je on.

Mandić je izrazio nadu da bi takvom intervencijom i veći požari bili brzo ugašeni.

Kada se radi o uvođenju dežurstava i pojačane kontrole na području koje se tradicionalno svakoga ljeta namjerno ili slučajno pali, a to su prvenstveno grbaljska sela, Mandić je kazao da će se jedan dio preventivnih mjera, u smislu obilaženja područja koja su pod visokim rizikom, poput Vrmca, Goražda, Mirca, dijela Gornjeg i Donjeg Grblja gdje je šuma sa četinarima, redovno sprovoditi.

Za ozbiljniju preventivu, koja podrazumijeva izmještanje jednog dijela vatrogasaca, na žalost sredstava nema.

Mandić je apelovao na građane da blagovremeno jave sve što primijete na brojeve telefona 123 ili 325 480.

Avio helikopterska jedinica i njihova pomoć neće izostati ni ovoga ljeta, ako za to bude potrebno.

Maksim Mandić je kazao da je saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Sektorom za vanredne situacije i civilnu bezbijednost, preciznije sa avio helikopterskom jedinicom izuzetno dobra i da im je prošle godine mnogo puta izašla u susret sa avionima za gašenje požara, ali je činjenica da su četiri aviona malo da pokriju čitavu teritoriju Crne  Gore.

Što se lične opreme tiče, Manić je kazao da u ovogodišnju požarnu sezonu Služba ulazi bolje opremljena, posebno novim kombinezonima za gašenje na otvorenom prostoru i čizmama.

naredba

11 KOMENTARI

 1. A kako ce vatrogasci pisati prijave ili mandatne kazne ??? da li su ovlasceni i za to ili ce to neko drugi da radi tj pise ??? molim Vas odgovorite mi,,,,,hvala

 2. Lijepo od vas sto radite na edukaciji gradjana putem plakata, ostaje da se vidi oce li urodit plodom…

  • “water lily” slažem se sa Vašim mišljenjem, i dajem Vam odgovor na postavljeno pitanje.
   NEĆE uroditi plodom jer plakat nije napisan pismom koji izvjesan dio populacije razumije, tj. napisan je LATINICOM a nije ĆIRILICOM , a nema ni obaveznih Vizantijskih simbola prikačenih na plakatu.Ovo kod određenog dijela populacije izaziva animozitet prema svemu što nije usko vezano za njihovo srednjevjekovno plemensko shvatanje, a ni određena plemenska vjerska lica nijesu dala svoj blagoslov.Stoga zaključujem da će ovaj plakat biti u ovom slučaju kontraproduktivan i neprijateljski a možda je i NATO umiješao prste…Adio vam i nemote se što najedit, ala je apa ovija dana, nemore se dihat a kamoli užgavat oganj…

 3. Bogu hvala jos kad bi sankcionisali one koji pale redovno !!! prodjite malo u kontrolu Tabacinom i Zlatnim njivama , pa kad vidite kako pale na otvorenom otpad, smece, lisce, drvece da ih napokon sankcionisete, jer to godinama rade i nikome nista a mi moramo vrata i prozore zatvarat ! sa srecom lov na paljevine

 4. Mandiću, neka si se okitio bandijerama i simbolima naše države.Bog ti sinko dao sreću. Stariji sam ali sve vidim. Srećno! Pozdravljam ostale vatrogasce ispod ove naše zastave.

 5. Počinje stađun od požara ali sve dok ne uvate one koji namjerno pale i javno ih osude nema sreće. Vatrogasci će trčat i mučit se danonoćno a neko će se iza kantuna smijati.

 6. vazda mi je žao kad zasvira a ljeti je to svako malo. Opština treba da vas opremi ne samo čizme i monture.Morate imati sve za ovakvu rabotu.

 7. Pompijeri polako, čuvajte se niko vam neće reći fala.
  Ovo je vrijeme lupeža na sve strane. Za ideale ginu budale jeli tako ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].