Više u Kotoru neće biti slane vode

7
Sa sastanka

Sa današnje konferencije

Područje Kotorske opštine od danas se može snadbijevati pitkom vodom iz Regionalnog vodovoda, zahvaljujući zajedničkom projektu Opštine Kotor, Javnog preduzeća Regionalni vodovod i opštinskog JP Vodovod i kanalizacija.

Djelovi naselja Dobrote od kampa do Ljute od danas će, kada zaslane lokalni kotorski izvori, dobijati vodu za piće visokog kvaliteta direktno iz Regionalnog vodovodnog sistema u dovoljnim količinama.

I pored vodosnadbijevanja kotorske opštine vodom iz regionalnog sistema od 2010. godine, potez od Kampa do Ljute nije mogao da se snadbije vodom iz Regionalnog vodovoda.

Uspješnom saradnjom opštine i JP Regionalni vodovod, kao i kotorskog vodovodnog preduzeća ovaj problem je riješen, kazala je gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, na današnjoj konferenciji za novinare.

Takođe, rekonstrukcijom šahtova i cjevovoda u Škaljarima, omogućena je distribucija veće količine vode potrošačima ovog naselja, kao i bolja raspodijela iz Škaljarskog rezervoara prema Mulu i Prčanju.

Tokom ove investicije izgrađen je novi cjevovod prečnika 400 mm, dužine 60 metara, sa pripadajućom armaturom kojom su povezanai stari i novi rezervoar, objasnio je direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

Takođe je povećan profil odvodnih cijevi iz starog rezervoara u Škaljarima i instalirane dvije odvojene cijevi profila po 300 mm, dužine 20 m, i to jedne za potrebe snadbijevanja vodom za piće Dobrote, a druge za potrebe vodosnadbijevanja pitkom vodom područja Škaljara, Prčanja i Mula.

Uspješno je realizovana i rekonstrukcija razdjelnog šahta čime je omogućeno da se voda iz RVS isporučuje za potrebe cijele opštine Kotor, upravo zahvaljujući novoj ulozi starog rezervoara u Škaljarima koja je omogućena završetkom navedene investicije.

Investicija je vrijedna 35 hiljada eura kojom je omogućeno da se iz Regionalnog odovodnog sistema za područje cijele opštine Kotor može u cjelosti isporučiti projektovana količina vode za piće od 200 litara u sekundi, u zavisnosti od potreba i procjena kotorskog Vodovoda.

Jevrić je istakao da je ovo primjer pozitivne saranje i timskog rada Opštine Kotor i Regionalnog vodovoda koji treba da podstakne i druge opštine na Crnogorskom primorju na uspostavljanje partnerske saradnje  u cilju poboljšanja kvaliteta života lokalnog stanovništva i turista.

On je kazao da je od 2010. godine Regionalni vodovod do sada imao najuspješniju saradnju sa Opštinom Kotor zahvaljujući razumijevanju i profesionalnoj podršci gradonačelnice Marije Ćatović.

Jevrić je istakao i izuzetnu saradnju sa preduzećem “Đokić grupa” čiji je vlasnik Osman Đukić nastojao da pomogne u realizaciji projekata i mimo predviđenih procedura.

Direktor kotorskog Vodovoda Dragan Roganović i tehnički direktor Velemir Dragić obavijestili su novinare i o mukotrpnom i skupom poslu detektovanja i smanjenja gubitaka vode na zastarjeloj vodovodnoj mreži.

Gubitak na mreži je značajno smanjen i sada, sa 85% od prije nekoliko godina, iznosi nešto preko 70%.

Izražen je i problem divljih priključaka o kojima kotorski vodovod vodi itekako računa, ali, kako je kazao direktor Roganović to je složen proces i zahtijeva vrijeme za njegovo rješavanje.

Gradonačelnica Ćatović je kazala da će opština i Vodovod zajednički raditi na rekonstrukciji vodovodne mreže koja je na nekim mjestima zaista u katastrofalnom stanju.

Krenulo se u posao, koji sada treba nastaviti dok se ne mreža ne sanira u potpunosti, zaključila je Ćatovićeva.

7 KOMENTARI

 1. Bogu fala da će mi makina za rublje izdurat malo više jer sve aparate nam ižela slana voda !!! Bojlere, makine za prat rublje, makine ya čposuđe i ostalo !!! Daće Bog u 21. vijek da pijemo i imamo dobre vode !!!

 2. Jos uvjek 70% gubi se , a moramo i to placat , mi koji placemo.
  Kad bi se gubilo 20% cijena bi bila upola dolje

 3. E,ma ti u Kotor nece niko rijec-da pored JU “Nasa radost”-postoji i obdaniste JU “Nasa duga,za pakovanje(kao bale sijena za ajvan?) partijskih cimbenika”-u kasun u Skaljare? Mora se priznati,da ovizi glavni cinbenici..zboredu e su smanjili dotoke vode sa 85% na 70%…ali ne zboredu koliki imadu visak radne snage po osnovu:
  – Porodicnih veza(nepotizma);
  – Placanja direktora kojima je davno istekao mandat;
  – Placanja radnika koji su slatkorani na platnim spiskovima…ali gi nema da dolaze na rabotu, nego samo na dan primanja placa?
  Kada se ovo rijesi-ondarake ce gubici na dotocima biti ispod 30%?! Jerbo,nema te kase koja more izdurati udare ovih l a d r a,koji su okoceni i prije 30 i vise godina unatrag…i vec imaju svoje potomke ka onizi na vrg Luze??

 4. Gospodine Dragić, kao građanina, vrlo me
  interesuje šta poduzimate kad otkrijete lupeža da krade
  vodu preko ilegalnog priključka?
  Vjerovatno – ništa!
  A možda i podnesete prijavu Sudiji za prekršaje.
  Ili Osnovnom sudu.
  Sudovi, imajući puno razumijevanja za siromaštvo, nezaposlenost,
  male plate – osude lupeža simboličnom globom.
  Ili puste da “predmet zastari”.
  U svakom slučaju, krađa i teška krađa vode je minimalan rizik. I vrlo isplativ, u okolnostima kad m3 vode košta više od jedan i po evro.
  Krađa i električne energije takođe se isplati.

 5. Hitno pristupiti izradi idejnog projekta Regionalnog Vodovoda koji bi vrsio snabdijevanje Kotora pitkom vodom.

 6. Ne budi zajedljiva a zaboravila si kad smo bili bez vode godinama i na bidone po pola dana i duže.Maja je završila i dovela vodu iz regionalnog vodovoda a sada završava i probleme kako zbore i za slanu vodu kada zaslane oravac i tabačina da bi svi imali vodu za piće. I budimo barem malo ljudi i realni ako ništa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].