Brajović: Više faktora uticaće na distribuciju vakcine

0
Mina Brajović

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da će više faktora uticati na dinamiku proizvodnje, distribucije i administriranja vakcine protiv koronavirusa.

Kad je u pitanju Crna Gora, kaže Brajović, naša zemlja je pristupila programu Kovaks fasiliti, što znači da je sačinjen ugovor o nabavci.

“Očekuje se da kad budu odobrene vakcine koje su sastavni dio sporazuma, one budu jednako distribuirane kroz taj aranžman”, rekla je Brajović za TVCG.

U ovom trenutku, kazala je, u svijetu je 200 kandidata vakcina, od čega ih je 60 u fazi kliničkog ispitivanja u humanoj populaciji, dok ih je 11 u krajnjoj, trećoj fazi kliničkih ispitivanja.

“Tu se sada isprofilisalo nekoliko vakcine kod kojih je okončana treća faza, i objavljeni su konačni ili preliminarni rezultati ispitivanja. Za Fajzerovu vakcinu su objavljeni konačni rezultati koji su ohrabrujući i njena efikasnost je 95 procenata i važno je da je ta efikasnost stabilna, bez obzira na životnu dob”, rekla je Braković.

Biće, kaže ona, potrebne dvije doze, a njena cijena je 19,5 dolara: “Ona će bez sumnje biti zahtjevnija u logističkom smislu zbog dubokog zamrzavanja”.

I kod vakcine proizvođača “Moderna”, efikasnost je, kaže ona, 94,5 posto, ali su u slučaju te vakcine u pitanju preliminarni rezultati: “Njena cijena je nešto veća, od 25 do 37 dolara. Uslovi skladištenja su isto zahtjevni”.

Što se tiče ruska vakcine, kaže Brajović, čuvanje je jednostavnije, a cijene su oko deset dolara.

Međutim, napominje, da su ovo sve informacije koje su objavili svjetski mediji, dok SZO očekuje od svih kompanija zvanične informacije i rezultate rigoroznih kliničkih ispitivanja, kako bi se pokrenuo proces prekvalifikacije.

“Razvijanje i pronalazak vakcine je prvi korak, ali slijede drugi zahtjevni zadaci, a to su proizvodnja, distribucija i administriranje. Ograničeni su proizvođački kapaciteti, za neke vakcine postoje izazovi što se tiče logistike (duboko zamrzanje), postoje još finansijske razlike i sve će to uticati na dinamiku proizvodnje, distribucije i administriranja”, istakla je Brajović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].