Virtuelna Crna Gora

4
Kotor

Dragan Janović

Dragan Janović

D.Jovanović: Zemlja se okreće, a na globusu vrlo lako možete naći svoju kuću, dvorište, pontu, mandrać. U tome vam pomaže tim stručnih ljudi. Zaljubljenika u jedan savrmeni posao koji se zove virtuelna prezentacija na google ert. Sve to ima svoj stručni jezik a ja ću se potruditi sa svojim saradnikom gospodinom Draganom Janovićem, pomorcem po struci ali i vođom tima koji se bavi virtuelnom prezentacijom Gugl ert (Google Earth). Što to znači i gdje i kako možete naći ono što vas interesuje na zemljinoj kugli?

D.Janović: Gugl ert (Google Earth) je jedinstveni Guglov servis koji omogućava korisnicima širom planete da pogledaju čitavu površinu zemlje i da sa svog računara mogu da gledaju na drugim krajevima svijeta zgrade, fotografije, vidio snimke, ne samo sa zemlje. U zadnjih par godina i sa mjeseca i sa Marsa. Moguće je pogledati povšionu Marsa i mjeseca. Ono što je za nas u Crnoj Gori interesantno je da od dvije godine unazad postoji prezentacija Crne Gore na Gugl ertu. To je virtuelna Crna Gora koju gradimo. Trenutno su našim projektom obuhvaćeni pet gradova, Kotor, Tivat, Cetinje, Podgorica i Rožaje. Imamo otprilike oko 250 modela. Trebalo nam je oko dvije godine rada koji nije u kontinuitetu jer od toga nemamo zaradu. Sve je volonterski.

D.Jovanović: U svijetu se to dobro plaća i vrlo uvažava.

D.Janović: To je luksuzni vid prezentacije. Države su zainteresovane za taj vid prezentacije. Kao primjer naveo bih Beč, Veneciju, Prag, Valensiju. Prezentaciju su platile tamošnje turističke organizacije da im se gradovi pojave u tri dimenzije na Gugl ertu.

D.Jovanović: Što to znači tri D. Imala sam priliku da vidim i zaista djeluje fascinantno sve ono što ste pokazali kod nas u redakciji Skala radija.

D.Janović: To znači da je objekat moguće vidjeti na računaru onako kako on izgleda. Ne mogu svi D modeli da se prihvate odjednom. Ipak Gugl ima neke kriterijume i standarde na osnovu kojih se model prihvata. Brže je ako se pojavljuju autori koji su već prihvaćeni. Primjera radi, model koji sam uradio je zgrada kotorske opštine. Urađen je model za Kulturni centar u Tivtu. Trenutno radim na zgradi na Trgu od oružja u kojoj je smješten Telekom.

D.Jovanović: Radili ste Slavjansku čitaonicu. Tako smo i krenuli u saradnju.

D.Janović: Da, da. To je bio jedan od modela koji je na tom predjelu urađen. I Sv. Matija, tako da sam mislio da bi to bilo interesantno predstaviti i čitaonicu koja je tu bila duže vremena. Urađeni su i neki modeli na Prčanju, Risnu, u Tivtu.

D.Jovanović: A da bi se sklopio grad u tri D dimenziji koliko treba vremena?

D.Janović: Stari grad je prilično komplikovano napraviti iz prostog razloga što je teško slikati kompletnu fasadu. U foto šopu se sklapaju te fotografije tako da bi se mogla izvući kompletna fasada. Što se vremena tiče, može se napraviti za pola sata ali i deset dana. Najbolji primjer za to je Bogorodični hram na Prčanju koji je rađen oko sedam dana. Nemanja Đurišić koji je partner u mom projektu radio je Cetinjski manastir 10-12 dana. To je prilično veliki posao. Zavisi od modela. Ukoliko je model lakše slikati, ukoliko imate pristup fasadi sa svih strana onda to ide prilično brzo. Ukoliko je moguće vidjeti krov, jer je krov potreban da bude što realniji. Generalno, stari grad je prilično teško uraditi.

D.Jovanović: A kada se uradi onda se zaista dobije prava slika, prava informacija, pravi putokaz, pravi turistički vodič. Onda ta prezentacija znači.

D.Janović: Da. Svaki model je praćen odgovarajućim tekstom koji bi pobliže objašnjavao o čemu se radi. Potrudili smo se da što više propratnog teksta bude na engleskom jeziku kako bi sve to bilo dostupnije turistima. Manje na našem jeziku jer nam je ciljna grupa bila turisti. Sa projektom smo išli prema Ministarstu turizma, Nacionalnoj turističkoj organizaciji, lokalnim turističkim organizacijama.

D.Jovanović: Pokazuju li ljudi sluh prema ovome što vi radite. Da li imate podršku?

D.Janović: Dakle, to je posebna priča. Lokalne turističke organizacije nemaju nikakvoga sluha. Profesionalizam je takav da se čak ni na mejlove koji su upućeni ne odgovara. Mi smo kontaktirali, evo da ih navedem; TO Kotor, Tivat, Cetinje, Podgorice i Rožaja. To su gradovi koji su pokriveni našim projektom. Pored njih ponudili smo saradnju i TO Budve smatrajući da je Budva, kako je nazivaju metropola turizma. Ne znam odakle su svi ti podaci ali vjerovatno su razlozi u neinformisanju.

D.Jovanović: Da li su skupe vaše usluge? Možda je to razlog?

D.Janović: Lokalnim turističkim organizacijama nijesmo pominjali nikakve iznose. Uopšte novac nije bio pominjan. Cilj nam je bio da se naš projekat promoviše, izreklamira kako bi indirektno od izdavaoca privatnog smještaja, hotelijera, od agencija za nekretnine možda uspjeli to sve da naplatimo.

D.Jovanović: Vi snimite, obradite i uradite tri D prezentaciju jednog objekta poput jedne kotorske konobe, kuće za uzdavanje, uz tekstuelnu poruku tako da eventualni gost ima kompletan pregled gdje dolazi, u koji grad, koju kuću, kako ona izgleda iznutra.

D.Janović: Svaki model je praćen propratnim tekstom. Tu mogu da navedem brojeve telefona. Veb sajt (web site) a mogu da ne navedem ništa. Za pojedine modele iz Kotora nije navedeno ništa iz prostog razloga što vlasnici tog modela nijesu uopšte odgovarali na naš mejl. Naveo bih Jugopetrol koji nas čak nije udostojio ni odgovora.

D.Jovanović: Na koji način gospodine Janovići zainteresovani mogu da vide ono što smo mi vidjeli, da se još jednom vratimo globusu i da se tu pronađemo.

D.Janović: Potrebo je imati dobru internet vezu, instaliran Gugl ert i to je to. Naveo bih kolika je popularnost svega toga što radimo. U septembru 2011. godine Gugl je objavio da je broj daunlouda Gugl erta prešao jednu milijardu korisnika. Znači Gugl ert je instaliran na preko milijardu računara na svijetu.

D.Jovanović: Koliko košta instalacija?

D.Janović: Instalacija je besplatna. Za pet minuta je sve završeno. Profesionalna verzija se naplaćuje a za obične korisnike je besplatna. Još bih naveo interesantan statistički podatak da je dnevni pregled koji je Gugl objavio oko 400 miliona. Znači, ukoliko računate da oni naduvavaju taj broj, neka ga naduvavaju za dvesta miliona, pa opet dvjesta miliona korisnika dnevno je apsolutno nevjerovatan broj.

D.Jovanović: Na osnovu svega što ste do sada govorili, rekla bi da ste vi i vaš tim poznatiji u svijetu i Gugl svijetu više nego kod nas. To je prosto sindrom našega mentalite, na žalost.

D.Janović: naveo bih da je drugi član našeg tima Nemanja Đurišić, studemt Fakulteta političkih nauka u Podgorici. Završna godina. Interesantno da je treći član našeg tima koji povremeno uskače Anen Kalač iz Rožaja koji je od januara ove godine dio našeg tima.

Podrška je u Crnoj Gori stigla od nacionalne turističke organizacije koja nam je uputila pismo podrške. Nijesam prezadovoljan sadržajem pisma podrške. Nijesam zadovoljan njihovom akcijom povodom svega toga jer smo ipak napravili nešto što je Crnu Goru približilo milionima korisnika.

D.Jovanović: Ali u svijetu znaju za vas.

D.Janović: Da. Dobio sam krajem avgusta prošle godine poziv od Gugla direktno da prisustvujem Prvom regionalnom samitu koji je Gugl organizovao za sve autore koji su u ovom dijelu Evrope koji učestvuju u kreiranju nekih Guglovih servisa. Koliko sam obaviješten, ja sam jedini sa područja Crne Gore koji je dobio pozivnicu za prisustvo. Na žalost bio sam spriječen jer sam tada bio na brodu. Ove godine je Gugl dijelio neke poklone za najbolje autore, kako su naveli u svom pozdravnom mejlu koji su mi uputili. Ne samo meni, jer u kreiranju Gugl erta učestvuje gotovo čitava planeta.

D.Jovanović: Želimo vam uspjeha u vašem radu, više razumijevanja u vašem poslu jer je to za dobrobit svih nas, a posebno Crne Gore kao ekološke države. Turističke Crne Gore koja pretenduje da bude članica Evropske unije a ovakvim znanjem svakako bi prije stigla.

D.Janović: Zhvaljujem. Korist od predstavljanja na Gugl ertu ima definitivno turistička privreda. Mi smo krenuli od ministarstva turizma, od Ministarstva za informaciono društvo. Krenuli smo prema Nacionalnoj turističkoj organizaciji, lokalnim TO. Korist imaju izdavaoci privatnog smještaja, hotelijeri, agencije za nekretnine, obrazovne institucije. Pokriven je jedan širok dijapazon u kome bi neko trebao da se prepozna.

detalj iz Kotora
bazen Primorca
Perast
Rezidencija
Tivat

4 KOMENTARI

  1. Janoviću sa ekipom, svaka vam čast. I naravno, u našem društvu ne prepoznaje se kvalitet. Samo vi gradite i ne obazirite se , eto veliki i pravi vas prepoznaju. Srećno!
    milenko

    • E moj (profesore?) Milenko… Hvala puno. Kao sto vidite- gradimo, na lokalne se obaziremo tek onda kad nas neko pita “za njihovo zdravlje”.
      Ostajte nam zdravo, i prosetajte virtuelnom Crnom Gorom 🙂 sto bi rekli- za vase je dobro 😉

  2. Ništa novo da ovakav rad i znanje ne nailazi na razumijevanje kod nas. U Kotoru posebno , zašto bi mi cijenili našega čvjeka kad će to uraditi svijet a mi ako je moguće da ga ponizimo, omalovažimo i još da se i narugamo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].