Violinista Roman Simović nastupio u katedrali sv Tripuna u Kotoru

0

U okviru XV Festivala gudača – Perast 2024, kotorskoj publici se predstavio slavni violinista, koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović. Na repertoaru je bilo šest sonata belgijskog kompozitora Ežena Isaia, u integralnom izvođenju, za šta je potrebna briljantna virtuoznost , muzikalnost i bezgranična mašta koju je umjetnik i prošle noći pokazao u najvišim dometima muzičkog izvođenja. U katedrali sv Tripuna se tražila karta višre a publika nije krila oduševljenje i naklonost prema muzičaru svjetske reputacije i nagradila ga je gromoglasnim aplauzima.  Simović je izrazio zadovoljstvo što je pozvan od strane Festivala gudača da gostuje u Kotoru a ,,ambijent ovog predivnog zdanja je za mene uvijek inspirativan kao i divna kotorska publika. Ovo nije nešto što se može preko noći organizovati. Ja znam koliko je sve teško i zahtjevno, ne samo kod nas u Crnoj Gori nego i šire. Mi radimo nešto što je neuhvatljivo i nevidljivo. Bavimo se tom prefinjenom umjetnošću koja i nije za široke narodne mase, tako da je svaki festival u Crnoj Gori poseban. Festival gudača je potreban ne samo Kotoru već i cijeloj Crnoj Gori i divno je što opstaje i ima svoj kontinuitet i posebnu fizionomiju koja je uslovljena kvalitetnim programima“.

Marina Dulović

Na početku večeri prisutne je pozdravila predsjednica NVO ,,Bocche di Cattaro“ Marina Dulović koja je zahvalila za podršku Kotorskoj biskupiji, kao i Opštini Kotor koja je od samog osnivanja prepoznala značaj Festivala, kao i TO Kotor  i Ministrstvo kulture i medija, i dala riječ direktorici Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo iz Ministarstva kulture i medija , dr muzikologije Jeleni Jovanovoć Nikolić koja se biranim riječima obratila kotorskoj publici i proglasila Festial gudača otvorenim. Ona je istakla: ,, Festival gudača sve više privlači profesonalne muzičare, afirmisane umjetnike, pedagoge, talentovane mlade kreativce i ljubitelje klasične muzike. Izrastao je u manifestaciju po kojoj se prepoznaje kulturno ljeto u Boki Kotorskoj a poseban stimulans je okruženje stvoreno za kulturu i umjetnost. Tokom petnaest godina trajanja kroz različite segmente, žive programe, edukativne muzičke radionice, predavanja, debate i ostale prateće sadržaje, Festival gudača je pokazao da se veoma čvrsto drži na kulturnoj mapi Crne Gore i da ide ozbiljnim koracima naprijed“.

U nastavku Festivala,  u Koncertnoj Sali Muzičke škole ,,Vida Matjan“ crkvi sv Duha , 1 jula (ponedjeljak) u 21 sat, nastupit će  Gudački kvintet  Crnogorskog simfonijskog orkestra.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].