Veselin Mijajlović: Uspješna obuka ronilaca kotorske Službe za zaštitu i spašavanje

2
Kotorski vatrogasci - "foke"

Veselin Mijajlović

Poštujući zakonsku proceduru Služba zaštite i spašavanja Kotor oformila je tim od pet ljudi koji od 19. oktobra učestvuje na obuci za ronioce-spasioce u Regionalnom centru za obuku ronilaca u Bijeloj.

“Obuka ronilaca kotorske Službe zaštite i spašavanja organizuje se po prvi put na zahtjev te jedinice. To je nešto novo u Crnoj Gori, a nije novo u drugim državama i jedna je od obaveza vatrogasnih jedinica i službi spašavanja”, kazao je za Skala radio Veselin Mijajlović, direktor Regionalnog centra za obuku ronilaca.

Rad na terenu zahtijeva obučene ljude na terenu i u vodi.

Obuku u Centu pohađa pet pripadnika kotorske Službe zaštite i spašavanja iz Kotora i ona teče u najboljem redu, što se može primijetiti kroz njihovo zadovoljstvo  zbog usvajanja znanja i vještina koja će im sjutra biti od velike koristi, smatra Mijajlović.

“To je obuka koja se organizuje u skladu sa  standardima Svjetske ronilačke federacije CMAS i predstavlja obuku osnovnog znanja iz ronjenja gdje se ronioci osposobljavaju za ronjenje do 20 metara dubine. Nakon ove obuke polaznici  treba da imaju trenažna ronjenja da bi stekli uslove za usavršavanje i sticanje drugog nivoa”, kaže Mijajlović.

Postoje tri nivoa u ronilačkim zvanjima a treći nivo je obuka za ronioce koji mogu da izvode ronjenje samostalno.

Mijajlović smatra da je obaveza lokalne zajednice da Službi zaštite i spašavanja obezbijedi potrebnu opremu čime će se stvoriti uslovi da njihovi ronioci, u skladu sa standardima obavljaju trenažna ronjenja i svoje stečeno znanje i vještine u ronjenju upotrijebe u akcijama pružanja pomoći, sada ne samo u gašenju požara nego i u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara na vodi.

Svakoga dana ronioci imaju praktični i teoretski dio iz ronjenja. Upoznaju se sa opremom, sa sredstvima za rad na moru, za spašavanje, za pružanje pomoći. Uče fiziologiju, fiziku, hemiju, podvodnu medicinu i sve ono što će im biti potrebno u daljem radu.

Nakon uspješno završene obuke. pripadanici kotorske Službe zaštite i spašavanja dobiće međunarodno verifikovan certifikat.

Uspješan kurs
Vatrogasci se pripremaju za ronjenje

2 KOMENTARI

  1. E, to je prava jedinica koja stalno radi na sebi, na svom usavrsavanju, to je jedinica sa inicijativom…bravo momci, smao tako i nastavite, budite primjer drugima…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].