Venecijanski lavovi, čipka, maske, besplatni kursevi italijanskog jezika

5
Dobrotska čipka

Pavo Peruđini

Pavo Peruđini

Godišnja, osma po redu, Skupština Zajednice Italijana u Crnoj Gori biće održana u petak 2. marta u kotorskoj palati Bizanti.

Pavo Peruđini, predsjednik ove Zajednice za Skala radio je podsjetio na brojne aktivnosti tokom prošle godine i najavio nove projekte koji su proizašli iz saradnje sa Italijanima.

On izdvaja 15 besplatnih kurseva italijanskog jezika za odrasle i 2 za djecu u Podgorici, Cetinju, Tivtu, Baru i Kotoru, koji su bili izuzetno dobro posjećeni.

Obavljena je i početna faza obezbjeđenja potrebne dokumentacije za projekat restauracije venecijanskih lavova u Kotoru i Perastu.

Takođe su kurseve idrijske, venecijanske i dobrortske čipke u Veneciji pohađale žene iz Kotora.

U ovoj godini nastavlja se digitalizacija kotorskog arhiva, u saradnji ove zajednice za NVO “Notar”.

Takođe je u ovoj godini u planu promocija knjige prevedene na italijanski jezik, autorice pokojne Vesne Lipovac-Radulović “Romanizmi u Boki kotorskoj”, a četiri člana zajednice Italijana će se u Veneciji obučiti za izradu venecijanskih maski u tamošnjoj fabrici.

Dvije žene će u Veneciji pohađati kurs izrade venecijanske čipke protkane zlatnim nitima.

Peruđini nadalje kaže da će ova zajednica pokušati da u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i Lučkom kapetanijom realizuje Projekat pod nazivom “Sigurnost u zoni lučkog brodogradilišta i sistem za kvalitetno opremanje broda mehaničkog sektora”.

5 KOMENTARI

 1. Boko Bo-reto..ribu na gradele samo za tebe sine jedini- posle ostriga i kamenica i crnoga vina u Dobroti-svojevljno napravljen!Ćao sine jedini! Gledaš li “Kad lišće pada”-gledaj oca kako ženi sina?! Ne bježi s teme na temu-javi se po đekad,da ne mislim sine jedini!

 2. Oj Bo-roto dugom kosom očisti mi du.!! Što se samo se..-pa izjedeš-pa na skalu nos izđedeš.Kaži “cnogorčino”-kako se polita prije neki dan-stisni već jednom petlju pa napiši kako te vabe-dosoljavaju Parapeto Parapetoviću-okotila te ženka-iz epruveta blečka-bez čojka i zametka!
  P.S.po glavi.
  Pošto bježiš od mene kao đao od krsta sa teme na temu-da neznaš kako ti se zove brat bliznac-koji sudi i prsuđuje u sud u jednome gradu u Boki Kotorskoj-od Debelog Briga do Kufina Bo-rota svima???

  • Sto si Jordane htio rec ne zna niko, no samo ti. Jadko, Kupicu ti pecenja jareceg i venecijanskog lava za doma da te cuva, A mores sa njim i u goru kad ozeleni da fatas njemce i talijane, more bit da trefis i na Musolinija pa ga privedi dolje na sud. Ajde zivota ti.

  • Brat blizanac tvoj je bliznica ili ti p…o. Ja da bjezim od tebe imao bih ono sto ti imas dolje.. ribu na gradele.Izedi mi g…. raspadu stari sto mrzis Crnogorce i sve sto je crnogorsko a krijes to i lukav si.

 3. JOLE preporučam ti da podjes na kurs čipke ili talijanskog jezika. Da ubiješ vrjeme no da nas maltretiraš na tija portal od Skale. Ajde castiti bez mene osta podji na taj kurc. Jole vezilja sa Prcanja. Jordan veze sitan vez u svaku je rusku salatu majonez.Baćuska ali bolje Babuška..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].