Veliko nepovjerenje građana Kotora u rad Radne grupe za borbu protiv korupcije

2
Sa Radne grupe

Djordjije Vukcevic, Koordinator Radne grupe

Đorđije Vukčević

Radna grupa za izradu i praćenje realizacije Programa borbe protiv korupcije Opštine Kotor nedavno je održala sastanak.

Na dnevnom redu su bile anonimne prijave koje su proslijeđene kotorskoj ispostavi policije umjesto Radnoj grupi koja nije željela da razmatra ponovo prijave kako je bilo predviđeno dnevnim redom.

Ipak je donešen zaključak.

Koji, pitali smo glavnog administratora, Koordinatora ove radne grupe Đorđija Vukčevića koji nam je kazao da je Radna grupa razmatrala jedan broj anonimnih prijava koje su dostavljene predsjednici Opštine Kotor.

To su anonimne prijave koje se odnose na ubiranje turističke takse, poslovanje Luke Kotor, uređenje dijela Dobrote i nezakonitu prodaju robe u starom gradu.

Te četiri prijave su 2009. godine upućene Upravi policije na prijedlog predsjednice Opštine Kotor i one su na Komisiji razmatrane.

Dio članova je želio da razmatra te prijave i konstatovano je da se radi i o nekim neutemeljenim navodima.

Nijesu iznijeti nikakvi konkretni podaci o svemu tome, a tu je bio i predstavnik Uprave policije.

“Ovo što se odnosi na Luku Kotor,  mogu konkretno da kažem ja mogu nakon svih tih priča da poručim tom anonimnom građaninu da može mirno da spava jer zaista se nalazi u mirnoj i sigurnoj luci Kotor”, kazao je Vukčević.

Na Komisiji smo upoznati od predsjednice Opštine o nekoliko prijava koje su podnijete u pogledu izdavanja određenog broja građevinskih dozvola, a sve se nalazi na sajtu Radne grupe.

Na naše pitanje koliko je zadovoljan dosadašnjim radom Radne grupe i kako tumači podatak da je od 855 anketiranih građana na današnji dan njih 753 ili 88% nezadovoljno, da za Radnu grupu nije čulo 79 ili 9% a da je zadovoljno radom svega 23 ili 3 odsto građana i da li ga ovi podaci zabrinjavaju, Vukčević je odgovorio da ga zabrinjavaju, ali da je šteta da građani nijesu čuli jer misli da je Radna grupa jedna od boljih u dvadesetjednoj opštini u Crnoj Gori, a prema izvještaju koje je pripremilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave na petom mjestu po realizaciji svojih obaveza.

Vukčević tvrdi da je Radna grupa jedina koja razmatra anonimne i druge prijave za korupciju jer sve druge komisije ih samo prosleđuju nadležnom organu, a ne razmatraju ih.

Vukčević kaže da mu nije drago što građani nijesu čuli ili nemaju povjerenja u rad Radne grupe, ali da je moguće da je i Radna krupa kriva, ali i sredstva javnog informisanja koja nijesu na adekvatan način naše sugrađane obavijestili.

Ostaje nejasno zbog čega je koordinator Đorđije Vukčević izdvojio Luku Kotor i stao u odbranu njihovog poslovanja koja je samo jedna od četiri anonimne prestavke i potpuno je jednako tretirana na Radnoj grupi o čemu svjedoči tonski zapis sa sjednice?

Takođe, ne stoji konstatacija da su sredstva javnog informisanja kriva jer su ona objavila sve što im je ponuđeno.

Za ovakve reziltate krivca ipak treba tražiti u okviru Radne grupe.

Ne sa ciljem da se neko kažnjava ili optužuje, već da rad Radne grupe bude efikasan i odgovori u potpunosti zadatku zbog koga je i osnovana.

2 KOMENTARI

 1. PRIJAVLJUJEM KORUPCIJU I ORGANIZOVANI KRIMINAL U STAROM GRADU

  Dragi moji,
  svjedoci ste da su se sa prvim turistima u gradu pojavili i prosjaci kao i svake godine. Ujutro dođe kombi (BD-BR tablice) sa desetoro djece koju eksploatiše NN lice i rasporedi ih po starom gradu.
  Jadna djeca od kojih neka nemaju više od 3 (tri) godine moraju da presreću i čupaju turiste, da ne bi “gazda” njih čupao za uši. Svako dijete mora da zaradi zadatu sumu ili sljeduje kazna. Jedno dijete sam pitao da mi kaže koliko zarađuje dnevno (obećao sam mu euro), reklo mi je 40-50 €…..pa vi to sad pomnožite sa 10! Svjedoci smo da niko ne radi ništa po tom pitanju….ni policija, ni komunalci, ni socijalno a de fakto ima posla za sve njih. U pitanju je organizovano prosjačenje u cilju pribavljanja materijalne koristi, eksploatacija maloljetnih osoba, zapostavljenje djece…..
  Još nešto… svaki privatnik i pjačni prodavac mora da plaća razne takse, dozvole i sl. za razliku od NN lica koja šetaju po gradu i prodaju FALSO MARKIRANU robu, naočare, parfeme koje kupuju u Tuzi za 2€, a prodaju strancima čak za 30-40€.

  JA vjerujem da neko iz kotorske opštine i policije ima udjela u ovoj prljavoj raboti.

  Možda i griješim, ali neka mi neko onda objasni (logično), zašto se to toleriše, odnosno zašto gore pomenuti ne rade svoj posao za koji ih mi plaćemo ???

 2. PORED TAKVOG ADMINISTRATORA PAROLJUB KRADOVIC MOZE SLOBODNO DA SIPA PARE U MORE!

  MISLIM DA JE LIKOM I DJELOM ZASLUZIO DA BUDE I GRADONACELNIK PA MAKAR I SAMOPROZVANI JER SE SAMOPROZIVA EVO GODINAMA! KAKVA JE SITUACIJAIZGLEDA DA JE ON IDEALAN I ZA TU FUNKCIJU!

  KAKO GOD, MISLIM DA MU PRIPADA 3% OPSTINE! PO RODJENJU AKO NE PO NECEMU DRUGOM!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].