Spašeno vikend naselje u Zagori

1
nepristupačan teren otežavao gašenje

spašene kuće

Maksim Mandić

Maksim Mandić

Požari su se jutros rasplamsali na području Donjeg Grblja.

U Zagori je vatra u jednom trenutku stigla do kuća.

Cijelo vikend naselje je bilo ugroženo, kaže za Skala radio Maksim Mandić, komandir opštinske vatrogasne jedinice.

Vatra je stigla na samo 2 metra od kuća koje su odbranjene u pravoj drami.

Izgorjela je samo jedna baraka i jedna štala koja se nije mogla spasiti.

Prioritet su bile kuće, a bilo je dramatično i gašenje donjeg reda kuća prema Zagorskom pijesku, kazao nam je Mandić.

Kiša je na kraju borbe sa vatrenom stihijom, koju je otežavao jak južni vjetar, pomogla da se ugasi oganj i olakšala kotorskim vatrogascima, kojima su pomagale kolege iz Budve i Krtola, kao i avijacija MUP-a Crne Gore.

U međuvremenu izbio je jutros i požar u Bigovi koji je brzo ugašen, kazao je Mandić.

I opet pitanje: kako je moguće da vikendaši zaključaju svoje kapije, a prije toga se ne postaraju da očiste teren oko kuća kako bi spriječili vatri da ugrozi stambeni objekat.

Pitanje je i kako toliko požara na istom terenu?

Mora se konačno povesti računa o prevenciji.

Omogućiti sredstva policiji, šumarima i civilnoj zaštiti da obilaze teren i spriječe one koji namjerno pale da uništavaju naša dobra.

To je, sigurni smo mnogo manji trošak od onoga koji nastane nakon požara.

Nije potrebno kazati koliko je potrebno goriva, crijeva za gašenja i druge opreme, maziva i guma koje se pocijepaju po krševitom terenu i ljudstva koje nam je izgleda na zadnjem mjestu upotrijebiti svakodnevno gotovo tri mjeseca.

Vremena više nema.

Konačno se mora djelovati.

solodarnost na djelu: Barbić, Mandić i Sljukić
izgorjela velika površina
pomagala i avijacija

1 KOMENTAR

  1. Uvaženi i hrabri moji vatrogasci,javlja vam se iz Prčanja nekadašnji kolega koji je zajedno sa vama gasio požare na tom području od 1973 do 1991 godine.Dobro znam kako je i zašto je na tom istom”ukletom vatrenom području” u pasane 38 godina izbijao požar i na tim zgarištima nicale bezpravno podignute kuće za odmor iliti vikendice?! Piromane nikad niko nije uhvatio,što bi rekao malicioznik pa oni su sastavni dio sastava za “kontrolu” prostora u “određene” svrhe,što bi se narotski reklo, pa oni špijavaju za više interese?! Dakle,juče su bile ugrožene kuće( divljakuše) koje su izgrađene na opožarenom terenu poznat u tom kraju kao Zagorska Ravan izgorela u periodu 1973//85 i dalje do današnjeg dana?! U državi koja je uništila civilnu zaštitu i mislila da će vatrogasci sa ograničem sredstvima i avionima za gašenje požara u “zetskoj ravnici” riješiti ove ,odista, složene i veoma skupe probleme grdno su se prevarili?! Zato gospodo,VI jedino odgovorna,klonite se velikh intervjua i procena uspjeha ,vratite državi sve ono što se u praksi dobro pokazalo i bilo efikasno u odbrani zemlje od štetočina i sabotera svih boja i nacija! Onaj što sabotira i pali zarad svoje koristi,a na štetu naroda i države zbog neorganizovanosti države ,nema nikakve obaveze i ni odgovornosti u odbrani i zaštiti svojega sela u svim uslovima?! Što me prije shvatite prije će nam biti svijema bolje?! U protivnom Vi će te se od ekrana do ekrana od TV i RS do TV i RS samoreklamirati,a domovina i njena šumska blaga će goreti kao miševi i to sve zarad uskih interesnih grupa intersno povezanih sa vlašću iliti bolje rečeno sa pojedincima i grupama iz vlasti?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].