Velika Gospa veliki blagdan u Boki

3
Gospa od Škrpjela u Perastu

don Srećko Majić

don Srećko Majić

Blagdan Velike Gospe, Marijino uznesenje na nebo, tradicionalno se obilježava u Boki svakog 15. avgusta na otoku Gospa od Škrpjela.

Današnja svjetkovina je zapovjedna za katolike, Velika Gospa je dan koji je posvećen najvećem blagdanu Bogorodice, kazao je za Skala radio don Srećko Majić, župnik peraški.

Ovaj blagdan se slavi službeno u crkvi od 1950. godine, a neslužbeno se slavi od IV stoljeća do danas.

Posebno se slavi u kotorskoj Biskupiji, zatim kod Bara u benediktinskom samostanu Gospe Ratačke i na otoku Isusovaca Gospe od Milosti u tivatskom zalivu.

Na ovaj dan podjednako i pravoslavni i katolici dolaze na Gospu zajednički slaveći Bogorodicu, jer svi smo mi Božija djeca, kazao je don Srećko Majić.

Danas se služe svete Mise koje su  izuzetno posjećene, a posebna svečanost je popodne na Gospi od Škrpjela, kada don Ante Dragobratović, svještenik kotorske Biskupje, slavi 25. godišnjicu svoje prve svete Mise.

iluminacija na Gospi od Škrpjela za Veliku Gospu

3 KOMENTARI

  1. …”Blažene tvoje molitve i tvoja nepresušna ljubav prema sinu svom,ocu svih nas,majko božija budi uz nas….”pa i uz mene kada idem -JA MAKI MALI-po pokajanjima-sahranama i “prateći”-cinkarim ljude,prenoseći vlasnicima nekada moje tabule rade,što pojedinci-“neprijatelji” naše “domovine”pričaju protivu “n a s”? E moj MAKI MALI-koliko u tebi zla i međuvjerske mržnje-u naravi međuzvjerske mržnje-koja iz tebe izvire!!!! Stidi se i sram te bilo-žbiru jedan prema sopstvenom priznanju-juče na temi izbori u Kotoru!!!!

  2. Blaženi dani Gospe Majke i nas djece božje,da budu,da bolje cijenimo ono što imamo,i ono čime nas putevi božji nagradiše…a imamo mnogo,a neznamo…Gospu od Škrpjela…Sv.Tripuna…Blaženu Ozanu…Sv.Nikolu…i još mnogo toga…nepresušni izvor tradicije,istorije suživota,koji kaže DA SMO ISTI…pred Bogom…da se PODJELITI ne možemo…isti nam je istorijski korjen ,ostavljen u amanet zajedništva…ali mi ga tumačimo po sopstvenim interesima…po interesima podjela…
    Osvrnimo se oko naših svetinja i nađimo dio sebe u svakoj od njih…
    Blažene tvoje molitve i tvoja nepresušna ljubav prema sinu svom,ocu svih nas,majko božja budi uz nas …

  3. Don ante je pravi narodni pop i baš mi je milo da je proslavio na Veliku Gospu jubilej 25 godina njegove rabote.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].