Većinski vlasnik “Luci Kotor” A.D. dao više sredstava nego što je od nje dobio

8
Kotor

Zbog nedovoljne informisanosti javnosti oko finansijskog poslovanja “Luke Kotor” A.D. ovih dana česte su špekulacije oko prihoda koje ostvaruje većinski vlasnik opština Kotor, na ime raspodjele od ostvarene dobiti ove kompanije.

Naime, priča da “koku koja nosi zlatna jaja” ne treba prodavati, lansira se iz onih krugova koji nedovoljno poznaju funkcionisanje biznisa i onih drugih, koji to dobro razumiju, ali im je u interesu da trenutnoj rukovodnoj strukturi, svakodnevnim pritiskom o štetnosti bilo kakavog drugog aranžmana obezbijedi nastavak dugogodišnje lagodne pozicioniranosti.

Lansiranje priče o prodaji “Luke Kotor” A.D. i štetnosti takve odluke po kotorsku opštinu i njene prihode na osnovu dividende i ulaganja ove kompanije u dalji razvoj opštine, samo je grčeviti pokušaj da se obesmisli svaka priča o mogućim kvalitetnijim rješenjima koji bi većinskom vlasniku omogućio realizaciju neophodnih razvojnih projekata.

Jedan od njih je izgradnja pasarela ili prolaza ispod magistralnog puta kod Lučke kapetanije, zbog saobraćajnog kolapsa koji grad doživljava posebno prilikom uplovljavanja većih kruzera i brojnih turista koji žele u stari grad.

Takođe je u igri i izgradnja žičare do San Đovanija, kao i drugi projekti koji treba da obogate turističku ponudu grada i omoguće kvalitetniji život građana Kotora.

Dakle, želeći da informišemo javnost o dosadašnjoj dobiti koju je ostvarila Opština Kotor, kao vlasnik 56,97% tražili smo da se upoznamo sa stavrnim stanjem.

Uvidom u dokumentaciju ustanovili smo da je Opštini Kotor, na ime dividende od 2006. godine, zakljuučno sa 2012. godinom uplaćeno 187.290,00 eura i na godišnjem nivou nešto preko 26,750,00 eura.

U 2012. godini “Luka Kotor” A.D. je ostvarila dobit od 882,984.00.

Odbor direktora je predložio da se izvrši raspodjela ostvarene dobiti na način što bi se raspodijelilo 110,539 eura, od kojih je 62.974.30 € pripalo opštini Kotor, a 47.564.70 € ostalim akcionarima.

Ostatak od 772.445.00 € Odbor direktora je predložio za dokapitalizaciju preduzeća.

Od tih sredstava Opštini Kotor je pripadalo 440.061.68 €, a ostalima 332.383.08 €.

Uzimajući u obzir potrebu razvoja Luke Kotor i izgradnje neophodne infrastrukture, Opština je, kao i ostali akcionari pristala da se odrekne dobiti koju je mogla kvalitetno da upotrijebi za rješavanje nekih od vitalnih infrastrukturnih potreba.

Ideja je bila da se sredstva upotrijebe za povećanje kapitala kompanije.

Dakle, jasno je da je većinski akcionar dao “Luci Kotor” A.D. 252.271.68 eura ili 64.981,68 više nego što je ukupno dobio od 2006. godine.

Interesantno je da se Upravna zgrada “Luke Kotor” A.D. nije gradila iz kreditnih sredstava, iako je odluka donešena na Skupštini akcionara jer su se, kako je predsjednik Odbora direktora “Luke Kotor “A.D. dr Nikola Konjević kazao 15. juna 2012. godine na narednoj sjednici Skupštine akcionara kompanije stekli uslovi da se ona gradi iz sredstava sopstvene akumulacije.

8 KOMENTARI

 1. Ipak ŽIČARA. Uraaa…! No, nije pučanstvo do kraja upoznato – ko je
  nepopustljivo zagovarao tunel-lift ? Ko je stavio u
  špag 500.000 (pola meleona evrića) za nepotrebna
  bušenja kod Vrata od Gurdića, u cilju geološkog ispitivanja tla??
  Kad je u pitanju misteriozno traćenja našeg novca,
  sve je obavijeno velom tajne, po principu – cito-cito…!
  Bio bi red Da gospodin Magud odgovori na ovo
  pitanje.
  Osim ako on nema za odgovor neku drugu adresu.

 2. Od poštenje se njihovoga ne može živjeti pa su pošteno nema što zaposlili svoje,direktor i svojega rođenoga poserd Luke. Glas ili ??????

 3. U Igri je Zicara???? Vama je zicara igra a? Da gospodja Ljesar nije zaustavila radove hteli ste od Unesco Kotora napraviti Novu Varos!! Hocemo gospodju Ljesar za Ministra kulture

 4. Bravo!!! Privatizujte “zlatnu koku” jer ce svima biti bolje. Prosjecna plata u luci je cini mi se malo preko 1000€ i ima oko 40-50 zaposlenih, a zaposljavaju se potencijalni glasaci, stvarna potreba luke je je upola manja. Dodjite vise svijesti.

  • Bilo bi manje zlo kad bi se zaposljavali samo glasaci nego se od rodbine i prijatelja ne moze doci na red. Ima li ko u ovoj zemlji da utvrdi koliko je rodbine rukovodstvo zaposlilo u toj zaltnoj koki i kakve plate i privilegije imau.

   • mene strah da ne pocnu izmisljat nova radna mjesta za rodbinu i glasace s obzirom da su sjahali s vlasti u Beranama i Ulcinju,a da im se tresu fotelje i u ostalim opstinama ukljucujuci Podgoricu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].