Vatreno ljeto

8
Maksim Mandić

Maksim Mandić

Maksim Mandić

Borba sa vatrenom stihijom na visokim temperaturama, i po pravilu uz jak vjetar, šumski požari ali i vatra u stambenim objektima i preduzećima obilježili su ovu sezonu.

Ovogodišnja požarna sezona je jedna od najtežih u proteklih par godina i od početka godine pa do polovine septembra kotorski vatrogasci bilježe 175 požara, od čega 50 šumskih, kazao je za Skala radio Maksim Mandić, komandir opštinske vatrogasne jedinice.

Statistika nadalje kaže da je bilo 47 požara niskog rastinja, 16 na objektima, 13 požara na vozilima, vatrogasci su imali 11 akcija spašavanja ljudi, kao i 22 intervencije na gašenju deponija i kontejnera.

Kotorski vatrogasci pomagali su prilikom saobraćajnih udesa u 15 slučajeva i za sve to utrošena su velika sredstva.

Potrošeno je preko 6 hiljada eura goriva, 1.300 eura za vatrogasne cijevi koje su potpuno uništene na nepristupačnom terenu, i oko 1.800 eura za servis vatrogasnih vozila, kao i par stotina eura za ishranu vatrogasaca na terenu.

Sve to skupa iznosi preko 10 hiljada eura, što je služba zaštite sama finansirala.

Kotorski vatrogasci na vrhu Vrmca

U borbi sa stihijom vatrogascima su pomagale i kolege iz Perasta i Radovića, kao i okolnih opština Tivta i Budve.

Na svim šumskim požarima pomagala je i avijacija sa 4 protivpožarna aviona.

Najvažnije, da niko nije stradao i da se spasilo što se spasiti moglo, kazao je Mandić i konstatovao da su šumski požari uglavnom podmetnuti o čemu će posljednju riječ dati nadležne službe.

Vatrogasna jedinica u Kotoru je podmlađena i u njoj rade obučeni vatrogasci, koji još treba da uče kako bi dostigli znanje i iskustvo starijih koleg,a čijim radom je kotorska vatrogasna jedinica bila najbolja u regionu, kazao je Mandić.

Na razumijevanju i pomoći tokom ljetnjeg pakla, Mandić se zahvalio gradonačelnici Mariji Ćatović.

Kotorski vatrogasci

8 KOMENTARI

  1. pozdrav za postovane kolege iz Kotorske vatrogasnice na celu sa kom. Mandicem.Hvala na lijepim rijecima.Ovog ljeta smo svi zajedno dokazali kako treba raditi i saradjivati a sve za dobrobit nasih sugradjana.
    Krsto Zmukic predsednik DVD Bogoljub Brazic Perast

  2. Neka oni malo iz kancelarija udobnih fotelja pasaju u šume. kako mogu da ne brinu o vašoj opremi a voze svi službena auta pa ne vide ispred nosa …

  3. Recite gospodi iz opštine da ma pomognu , ne možete goloruki u vatru. Nemaju okle od večera i ručkova po kafanama na gomile.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].