Uz dobar vjetar vjekovnoj tradiciji u čast

0
jedriličari u akciji

Srećko Vukmirović

Jedriličarski klub “Lahor” iz Dobrote, čiji članovi baštine tradiciju pomorstva na jedra, i ove godine 21. i 22. jula organizuje “Fašinada kup”, najveću i najprestižniju jedriličarsku regatu u Crnoj Gori.

Po dvanaesti put u čast pučke svečanosti “Fašinade”, čija tradicija traje od 1452. godine, na dan kada Peraštani i svi žitelji Boke nasipaju kamenjem otok Gospa od Škrpjela i tako ga čuvaju od morske erozije, održava se jedriličarsko-turistička regata “Fašinada Kup”.

Regata se održava u akvatorijumu grada Perasta, kroz tjesnac Verige i tivatski zaliv.

Na ovom kupu učestvuje više od 50 jedrilica: krstaša, katamarana i ojedrenih barki, te se na taj način simbolično vraća dug starim vremenima kada je Perast u punom procvatu početkom XVII vijeka imao armadu preko 100 trgovačko-ratnih brodova.

Očekuje se u sportskom dijelu nikad jača konkurencija za prelazni trofej “Fašinada Kup”, stilizovana skulptura u kamenu, rad akademskog vajara Gorana Moškova – Gonza iz Kotora.

Takođe se očekuje i puno učesnika i iz inostranstva, a neće nedostajati ni mondenski svijet koji sve više pripada nautičkom sportu.

Ciljna linija je između dva peraštanska otoka, a dodjela nagrada je na školju Gospa od Škrpjela u smiraj dana 22.jula.

Prelaznu statuu uručuje uvaženi domaćin školja don Srećko Majić, saopštavaju iz jedriličarskog kluba “Lahor”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].