Uvodi se red u crnogorskim lukama

0
Sa konferencije

Mladen Lucic

Mladen Lučić

Polazeći od činjenice da lučka privreda u Crnoj Gori ima veliki potencijal za razvoj, saglasno odluci Vlade, a na osnovu Zakona o lukama, 21. januara 2010. godine u Kotoru je zvanično počela sa radom Lučka uprava, institucija odgovorna za sve luke od značaja za Crnu Goru, kazao je Mladen Lučić, direktor Lučke uprave Crne Gore na konferenciji za medije.

Lučić je kazao da je Lučka uprava organ koji obavlja poslove uprave i sa njima povezane poslove koje se odnose na luke od nacionalnog značaja, brigu o izgradnji, rekonstrukciji, održavanju, upravljanju, zaštiti i unapređenju luka, nadzor nad korišćenjem luka, pružanje lučkih usluga i obavljanje ostalih djelatnosti u luci, zaključivanju ugovora o koncesiji i niz drugih poslova od važnosti za funkcionisanje luka.

Lučić je posebo istakao da je Vlada 20. marta 2011. godine donijela Odluku o lukama prema značaju, pa su luke od nacionalnog značaja trgovačka luka Bar, luka nautičkog turizma-marina Bar, trgovačka luka Kotor, brodogradilišna luka Bijela i buduća ribarska luka Njivice, a od lokalnog značaja Luke Budva, Tivat-Porto Montenegro, Kalimanj, Risan, Zelenika i Herceg Novi-gradska luka Škver.

Na naše pitanje da li trgovačka luka Kotor znači pretovar tereta poput onog iz 1990. godina Lučić je kazao da Luka Kotor nikada više neće biti teretna luka i da nema termina teretna luka.

Kroz Luku Kotor je samo prošle godine prošlo preko 150.000 gostiju.

Trgovačka podrazumijeva mogućnost ro ro brodovima i feribotima donošenje određenog tereta, ne nikako cimenta ili sličnog tereta.

Što se tiče gaza u Luci Kotor, Lučić je kazao da je to vrlo diskutabilno pitanje koje, s pozicije bezbijednosti plovila koji vrijede i po nekoliko stotina miliona eura, mora da se pod hitno rješava.

Lučić je kazao da je Port of Montenegro luka za koju u perspektivi postoji objektivno mogućnost proglašenja luke od nacionalnog značaja, a za instalacije Lipci je kazao da su pod sudskim sporom i da zbog toga nije moguće ništa raditi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].