Usvajanje rezolucije o Jasenovcu može ugroziti put Crne Gore ka EU

5
Zlatko Vujović

Politički analitičar dr Zlatko Vujović ističe da Crna Gora ne treba da provocira sukobe sa susjedima zbog interesa zvaničnog Beograda

Usvajanje rezolucije o Jasenovcu može ugroziti put Crne Gore ka EU

Čini se da je zvanični Beograd procijenio da je najefikasniji način da spriječi članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, po ubrzanoj proceduri, da se Hrvatska dovoljno isprovocira da uloži veto na određene faze procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji – kazao je Zlatko Vujović

Eventualno usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu moglo bi ugroziti put Crne Gore ka Evropskoj uniji, sužavajući manevarski prostor onim snagama u Crnoj Gori koje, pod plaštom borbe za ljudska prava ili jednakog tretmana zločina, pokušavaju da ispune agendu zvaničnog Beograda, koja podrazumijeva zaustavljanje ubrzanog članstva Crne Gore u EU – ocijenio je za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring.

Vujović je, komentarišući predlaganje rezolucije o genocidu u Jasenovcu, rekao da je veoma dobro što je Hrvatska na to brzo i jasno odgovorila, te da Crna Gora ne treba da provocira sukobe sa svojim susjedima zbog interesa zvaničnog Beograda.

Istakao je da zvanični Beograd ne smije dozvoliti Crnoj Gori da uđe u Evropsku uniju prije nego što Srbija postane članica.

NIŠTA NOVO OD ZVANIČNOG BEOGRADA

– Svaki scenario u kojem Crna Gora ulazi u Evropsku uniju prije Srbije mora biti zaustavljen. Stoga je bilo za očekivati da će, kako se budemo približavali eventualnom pozitivnom ishodu, zvanični Beograd pojačati napore da izazove krizu koja bi spriječila takav scenario. Međutim, čak i ukoliko dobijemo pozitivan ishod, to ne znači da će prestati napori zvaničnog Beograda da spriječi okončanje pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom. Mislim da će ti napori biti sve intenzivniji – istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, čini se da je zvanični Beograd procijenio da je najefikasniji način da spriječi članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji po ubrzanoj proceduri da se Hrvatska dovoljno isprovocira da uloži veto na određene faze procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

– Stoga ne čude provokacije poput pokušaja uklanjanja spomen-ploče u Morinju, zatim izjava članova Vlade vezanih za vlasništvo nad vojnim brodom ,,Jadran“, a sada i pitanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu. Pitanje je da li Crna Gora treba da ulazi u sukobe sa zvaničnim Zagrebom, rizikujući svoje interese da bi ispunjavala agendu zvaničnog Beograda. Ukoliko bi se tako nešto desilo, siguran sam da bi Hrvatska u nekom trenutku aktivirala druga pitanja ili uložila veto tokom neke faza u procesu pregovaranja – kazao je Vujović.

Poručio je da je jasno da Crna Gora ne treba da provocira sukobe sa svojim susjedima zbog interesa zvaničnog Beograda, koji su u totalnom sukobu sa interesima zvanične Podgorice.

– Stoga je dobro što je na vrijeme uočen taj scenario, i što je reakcija Hrvatske bila pravovremena. Bez obzira na to koliko se trudile prosrpske i proruske partije u Crnoj Gori, teško se može očekivati da Vlada Crne Gore uđe u konfrontaciju ne samo sa Hrvatskom, nego i sa Evropskom unijom i ugrozi šansu za dobijanje pozitivnog ishoda pregovora – kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, važno je naglasiti da je velika razlika između šanse koju je propustila vlada Dritana Abazovića i ove sadašnje šanse koju ima vlada Milojka Spajića.

– Kada se to dešavalo tokom potpisivanja Temeljnog ugovora, građani Crne Gore nijesu vjerovali da je takvo očekivanje realno, poučeni iskustvom dugotrajnih pregovora sa Evropskom unijom. Međutim, sada je jasno ogromnoj većini u Crnoj Gori da Crna Gora ima realne šanse da okonča pregovore do sredine 2026. godine i da postane članica 2028. godine. Osim u slučaju da vlasti ne urade nešto što bi uništilo taj projekat. Puna odgovornost za eventualno propuštanje ove šanse nalazi se na vladajućoj koaliciji – kazao je Vujović.

Istakao je da su ohrabrujući i ispravni stavovi najveće opozicione partije, DPS-a, da će učiniti sve što može da se proces integracija ne bi ugrozio, što znači, kako je kazao, da vladajuća koalicija može računati na podršku opozicije, što je rijedak slučaj u tranzicionim zemljama, a posebno na Zapadnom Balkanu.

– Ukoliko bi se desilo da zbog nečije neodgovornosti ili nelojalnosti državi Crnoj Gori dođe do ugrožavanja procesa pridruživanja, odgovornost će biti ne samo na premijeru Spajiću, nego i na svima koji čine vladajuću koaliciju. Građani Crne Gore ne smiju dozvoliti da vlasti propuste ovu šansu. Ako sada ne iskoristimo priliku, ko zna kada ćemo dobiti sličnu. Proces evropskih integracija za Crnu Goru, ako bismo propustili ovu šansu, toliko bi se prolongirao da bi se izgubio njegov smisao. Svi sada moraju dati svoj doprinos kako bi Crna Gora iskoristila ovu šansu i postala članica Evropske unije do 2028. godine – kazao je Vujović.

MOTIVI SPAJIĆEVE VLADE

Komentarišući amandmane Vlade na rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zašto ih je Vlada podnijela, Vujović je kazao da je Vladi osnovna motivacija bila da se smanji pritisak kojem je bila izložena od zvaničnog Beograda i njegovih saveznika u Crnoj Gori, a u isto vrijeme i koalicionih partnera.

– Međutim, ono što se kasnije desilo jeste da je Vlada Crne Gore, kroz amandmansko djelovanje, preuzela mnogo veću odgovornost za tekst rezolucije nego da se zadržala na samom glasanju za njeno usvajanje. U komunikaciji sa zapadnim partnerima, crnogorski predstavnici su jasno isticali da u rezoluciji nema ništa sporno, osim što je potrebno pojasniti da nijedan narod ne može biti kolektivno odgovoran za genocid. Moj je utisak da se u pokušaju da se pobjegne od odgovornosti i umanji značaj samog čina podrške ovoj inicijativi otišlo u drugu krajnost. Od podržavaoca postali smo aktivni kreator rezolucije i njen promoter – istakao je Vujović.

Kazao je da je ovim potezom Crna Gora dala doprinos promovisanju rezolucije kod onih država članica UN koje su imale bojazan od njenog usvajanja.

– Amandmanskim djelovanjem, crnogorska vlada je ušla u debatu sa srpskom vladom i izbila im ključne argumente u kritici rezolucije. Stoga ne čudi da je efekat ove diplomatske aktivnosti umjesto smirivanja zvaničnog Beograda izazvao histeriju srpskog predsjednika, čije ispade prate režimski mediji u Srbiji. Ne ulazeći u motivaciju Vlade za pokretanje ovog procesa, smatram da će njegovi krajnji rezultati biti dobri za Crnu Goru, te predstavljaju otklon u odnosu na stavove zvaničnog Beograda – kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, Vlada je ovim potezom dovela u tešku poziciju partije nekadašnjeg DF-a, koje, kako je kazao, iako njihova vlada teško konfrontira sa njihovim mentorima u Beogradu, ne razmišljaju o napuštanju vladajuće koalicije.

Na pitanje kakve reakcije očekuje nakon eventualnog glasanja za rezoluciju, ako su već u najavi podrške stigle neprimjerene kritike zvaničnog Beograda i entiteta Republika Srpska, Vujović je kazao da ne očekuje da će burne reakcije zvaničnika iz Republike Srbije i Republike Srpske imati neki veći uticaj na političke odnose u Crnoj Gori.

– Jasno je da će to biti njihov veliki javni poraz i demonstracija nemoći srpskog predsjednika u Crnoj Gori – kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, Vučić nema puno opcija na raspolaganju.

– Najveći problem za Vučića i njegove napore da primora Spajića na odustajanje jeste nedostatak podrške nekadašnjih partija DF-a da idu do kraja, odnosno do obaranja Vlade. Njihove reakcije više liče na blef, nego na ozbiljan otpor. NSD i DNP nijesu spremne, makar ne povodom ovog pitanja i ne u ovom trenutku, da napuste vlast. Stoga ne čudi da Mandić ima potrebu da u prisustvu Vučića i Dodika javno opravda odluku da neće napustiti vladajuću koaliciju ni po koju cijenu, pa ni cijenu da njihova vlada glasa da se u Srebrenici desio genocide – kazao je Vujović.

On je, na pitanje je li očekivao da Mandić neće uskratiti podršku Vladi koja glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, podsjetio da je nekadašnji DF dobio ogroman dio „kolača“ vlasti.

– Oni upravljaju ogromnim novčanim fondovima i preko njih je zaposlen veliki broj birača, te ne žele da rizikuju da ishitrenim potezom sve to izgube. Kao u slučaju svake vladajuće partije, nakon dolaska na vlast, programska veza sa biračima sve više blijedi, a klijentelistička sve više jača. U DF-u su svjesni da odlaskom iz vlasti rizikuju da ostanu dugo van nje. Stoga su spremni na mnoge ustupke kako ne bi bili dovedeni u situaciju da se nađu van vlasti – kazao je Vujović.

Predstavnik CeMI-ja obišao Katnića, nalazi i preporuke poslati predsjedniku Višeg suda Radoviću, kao i vrhovnom državnom tužiocu Markoviću

Kako je Vujović kazao Pobjedi, predstavnik CeMI-ja posjetio je 15. maja bivšeg Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića u Istražnom zatvoru Podgorica.

Posjeta je realizovana u skladu sa pravom koje proizilazi iz čl. 183 stav 3 Zakonika o krivičnom postupku, kojim se propisuje da ,,pritvoreno lice mogu posjećivati predstavnici domaćih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava“.

Prvi pokušaj da predstavnik CeMI-ja obiđe Katnića u pritvorskoj jedinici spriječila je uprava Istražnog zatvora koja nije htjela da postupi po odluci Višeg suda.

– CeMI je nakon posjete uputio dopise predsjedniku Višeg suda i vrhovnom državnom tužiocu. Dopisi sadrže nalaze nakon sprovedenog uvida u uslove pritvora u kojima se nalazi Milivoje Katnić, kao i preporuke u kom smjeru treba da postupaju nadležni organi.

Da li će Crna Gora moći da odgovori zahtjevima EU i nakon pozitivnog IBAR-a?

Zlatko Vujović je, komentarišući poruke evropskog komesara Olivera Varheljija da ima još posla do IBAR-a, dok glavni pregovarač Predrag Zenović vodi izbornu listu PES-a u Budvi i kaže da je to gotova stvar, rekao da ga više brine „da li ćemo moći da odgovorimo zahtjevima EU nakon dobijanja pozitivnog izvještaja“.

– Kada govorimo o dobijanju pozitivnog IBAR-a, važno je naglasiti da će taj izvještaj u velikoj mjeri zavisiti od rezultata koje je Crna Gora postigla 2020. godine, ali i od postojanja jasne političke volje Evropske unije da Crna Gora postane njena članica 2028. godine. Rezultati sadašnje vladajuće koalicije su, prije svega, u domenu političke ravni, odnosno izbora sudija Ustavnog suda i izbora vrhovnog državnog tužioca. Na taj način su stvoreni preduslovi za dobijanje pozitivnog izvještaja. Međutim, nakon dobijanja pozitivnog izvještaja, otvara se jasna evropska perspektiva za Crnu Goru – kazao je Vujović.

Istakao je da ono što ne znamo u ovom trenutku je da li će EU i dalje biti fleksibilna prema Crnoj Gori ili će biti stroga kao do 2012. godine.

– Gospodin Varhelji je u pravu kada kaže da Crna Gora u naredne dvije godine ima izuzetno puno zadataka koje treba da ostvari. Aktuelna administracija i državni organi nemaju kapacitet da taj proces dovedu do kraja zbog loše kadrovske politike, uklanjanja stručnih ljudi i tretiranja državnih institucija kao plijena koji treba podijeliti između podržavajućih partija, umjesto da se na važna mjesta postave stručni i profesionalni kadrovi – kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, imenovanje Zenovića za glavnog pregovarača bio je dobar signal da se možda do sada prisutni pristup mijenja u sadašnjoj vlasti.

– On predstavlja dobar izbor za glavnog pregovarača, iako lično vjerujem da je dobar izbor i za nosioca jedne od kandidatskih lista. Međutim, čin izbora Zenovića za nosioca liste PES-a u Budvi, dok je paralelno glavni pregovarač, poslao je lošu poruku partnerima u EU, a to je da su za tu partiju, koja vodi proces evropskih integracija, važniji izbori u jednoj opštini, makar to bila Budva, druga po bogatstvu u Crnoj Gori, nego sam proces evropskih integracija – kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, proces evropskih integracija je u ovom trenutku najvažniji projekat za Crnu Goru.

– Članstvo u EU donijeće ogromne benefite za Crnu Goru u infrastrukturi, ekonomskom, finansijskom i socijalnom aspektu. Na čelu tog procesa morala je biti politički neutralna osoba, ekspert sa dovoljno integriteta koji bi mogao da vodi proces bez obzira na promjene vlade. Imamo odličan primjer u Hrvatskoj sa čovjekom porijeklom iz Crne Gore, koji je promijenio tri vlade, ali je i dalje vodio proces evropskih integracija. Ono što mene brine više jeste da li ćemo moći da odgovorimo zahtjevima Evropske unije nakon dobijanja pozitivnog izvještaja. Ako sve bude išlo u dobrom smjeru, Crna Gora bi trebalo da dobije očekivani datum ulaska u EU, da bi se institucije EU pripremile za novu članicu. Ne smijemo ugroziti ovu priliku, a to možemo uraditi samo ako mobilizujemo sve stručne resurse kojima država raspolaže. Ne možemo pristupiti tom procesu na način kako to čini trenutna vladajuća koalicija, dijeleći plijen bez obzira na stručnost onih koji su na čelu institucija. Ako se nešto ne promijeni u pristupu vladajuće koalicije, propustićemo ovu šansu i nećemo moći ispuniti očekivanja koja od nas ima EU, ali i sami crnogorski građani – poručio je Vujović.

5 KOMENTARI

  1. Zalud prnjaš Lorašu, pasali su četnički bali, isti ste kao i ustaše, a sad i najgori ološ balkana.
    Niste još odgovarali zazločine 1918. – 1921. zato umukni koprcalo šovinističko.
    Zalud ti ljigave popine i crkvena zvone, eno ti zatvoren sv.Nikola, đe su trbonje i pastvani, đe ste se zabili ?
    Ajd začepi i ne baljezgaj koješta !

  2. Sram i tebe jadove. Elaborat nad žrtvama. Pitao bi te da tvoga nekoga ko muči i ubije koju bi pijesmu pijevao. Ima li ljudi da ove štakore poćeraju od svakuda!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].