Uspješna saradnja pomorskih fakulteta Kotora i norveškog Alesunda

1
dekan fakulteta za pomorstvo Kotor Danilo Nikolić

Fakultet za pomorstvo – radionica

Inicijativa za održivi razvoj pomorskog sektora u Crnoj Gori, koja se realizuju u okviru istoimenog projekta saradnje Fakulteta za pomorstvo Kotor i Fakulteta za pomorske tehnologije i operacije iz Alesunda (Norveška), naziv je radnog sastanka i radionice koji je danas održan u Kotoru.

Projekat je započeo prije godinu u okviru HERD (Higher education, research and development) programa za pomorstvo, namijenjen za Zapadni Balkan, koji je finansiran od strane Vlade Kraljevine Norveške.

Cilj zajedničkog projekta, vrijednog oko 1.400.000 eura, jeste unaprjeđenje kompetentnosti ljudskih resursa u pomorstvu Crne Gore, kroz transfer znanja i iskustava od strane norveških eksperata, a prije svega off-shore biznisa u kome su oni među najkompetentnijima u svijetu.

Ovo je na svečanom otvaranju radionice kazao dr Danilo Nikolić, dekan kotorskog Fakulteta za pomorstvo.

Kao podrška navedenim aktivnostima planirano je osnivanje Regionalnog pomorskog trening centra za obuku studenata i pomoraca, kao i Centra za kooperaciju i inovacije u pomorstvu na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru.

Na osnovu ovog projekta, između ostalog, studenti i pomorci će imati jedinstvenu priliku da obavljaju specijalizovanu obuku na najsavremenijim brodskim simulatorima koje će držati norveški instruktori, i pri čemu će dobijati iste certifikate, kao i u Norveškim institucijama.

Dekan Nikolić je za sljedeću godinu najavio nastavu na Fakultetu za pomorstvo i na engleskom jeziku.

Današnja radionica je bila posvećena kruzerima i kruzing turizmu u norveškom fjordu Geiranger i Bokokotorskom zalivu, prilikom čega su se razmijenila iskustava i znanja između norveških i crnogorskih stručnjaka iz ove oblasti.

Ovom prilikom premijerno je organizovana i demonstracija najsavremenijih brodskih simulatora, nabavljenih po osnovu ovog projekta, za sve učesnike konferencije i medije.

Ministarka nauke u Vladi Crne Gore prof. dr Sanja Vlahović, zahvaljujući norveškoj vladi na prepoznavanju ovog projekta i podršci kroz njegovo finanisranje je kazala da su upravo ovakvi projekti primjer strateških opredsjeljenja naše države  u oblasti naučno istraživačke djelatnosti i spone između nauke i privrede.

Ona je  podsjetila da će prvog jula Crna Gora zvanično postati dio velike evropske naučne porodice time što će potpisati  memorandum o pristupanju programu Horizont 20-20, novom osmom okvirnom progamu EU za nauku i istraživanje.

“Time će se otvoriti velika vrata našim istraživačima”, kazala je ministarka Vlahović, vjerujući da će i norveški partneri pomoći u tome i da ćemo u narednom periodu biti u prilici da inaugurišemo nove zajedničke projekte koji će podstaći neke nove oblasti naučne saardnje.

Radionicu u hotelu “Cattaro” su pozdravili rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Predrag Miranović i dekan Fakulteta za pomorske tehnologije i operacije iz Alesunda prof. dr Hans Petter Hildre.

Radionici su prisustvovali generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške Haakon Blankenborg, kao i mnogi drugi relevantni stručnjaci iz pomorstva Crne Gore i Norveške.

Fakultet za pomorstvo Kotor je pored ovo, uključen još u dva višemilionska EU projekta u okviru Tempus programa, u kojima učestvuje kao koordinator ili partner.

Prema riječima dekana, prof. dr Danila Nikolića, ovim međunarodnim aktivnostima Fakultet je još jednom potvrdio svoje intenzivno zalaganje za unaprjeđenje kvaliteta obrazovanja studenata, obuke pomoraca i njegovo uključivanje u značajne evropske tokove, što je od izuzetne važnosti u nastojanjima da Fakultet postane prepoznatljiva pomorska institucija u širim granicama.

Nakon radnog sastanka, u kongresnoj sali hotela Cattaro minstarka nauke dr Sanja Vlahović i dekan kotorskog Fakulteta za pomorstvo dr Danilo Nikolić su potpisali Ugovor o dodjeljivanju naučno istraživačkog granta u vrijednosti od 240.000 eura Fakultetu za pomorstvo u Kotoru za realizaciju projekta Održiva marina.

Cilj ovog projemta je da predstavi razvioju strategiju koja omogućava adekvatno planiranje i upravljanje održivim razvojem u AD Marina Bar.

Od ukupno pristiglih 29 prijava, 4 najbolje rangirana projekta odabrana su za finansiranje i to projekat Elektrotehničkog fakulteta iz Podgorice, Biotehničkog fakulteta, Fakulteta za pomorstvo iz Kotora i fakulteta Politehnika.

Kotorski fakultet je treća naučnoistraživačka institucija koja je uspješno završila proces pregovora sa Ministarstvom nauke i Svjetskom bankom oko dodjeljivanja granta, čuli se prilikom svečanog potpisivanja.

visoke zvanice
ministrica nauke Sanja Vlahović
dekan Fakulteta iz Alesunda (Norveška) prof. dr Hans Petter Hildre
saradnjom dva fakulteta do boljih rezultata

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].