Uprava ispituje prebacivanje novca investitora u “Fjord”

0
Hotel Fjord

Investitor u kotorski hotel “Fjord” Majkl Finglton predmet je istrage crnogorske Uprave za sprječavanje pranja novca, zbog prebacivanja preko 600 hiljada EUR na račun njegovog sina, piše Ajriš Indipendent.

Crnogorska Uprava je, kako navodi list, provjeru računa kompanije Razvoj novog Fjorda (New Fjord Developments- NFD) sprovela 23. decembra kada je irski Zavod za prevarne istrage otkrio novčana kretanja i postavio pitanja o transferima, prenosi Mina.

Izvještaj, u koji je uvid imao Ajriš Indipendent, otkriva da je 5. novembra 500 hiljada EUR preneseno iz Irske na Fingltonov privatni račun u Podgorici.

“To je bilo samo četiri dana nakon što je sudija Piter Keli naložio Fingltonu da vrati 13,6 miliona EUR Ulster banci na osnovu propasti posla sa zemljištem, u saradnji sa kompanijom Kejven, na osnovu slučaju u Trgovačkom sudu u Dablinu. Sedam mjeseci ranije, Fingleton je proslijedio izjavu Uslter banci u kojoj navodi da je osnovna imovina hotela Fjord vrijedna 4 miliona EUR”, piše Ajriš Indipendent.

Svrha prenosa 500 hiljada EUR opisana je kao “strana ulaganja”, ali inspektori kažu u izvještaju da nije potvrđeno da je Finglton lično, za razliku od preduzeća, uložio u nekretnine u Crnoj Gori.

Inspektori ispituju i prenos oko 128,5 hiljada EUR sa računa kompanije NFD na račun Majkla Fingleton juniora u Barkli banci, navodeći da je to “bez jasne osnove”.

Inspektori kažu i da Fingltonov sin nema “komercijalni odnos” sa NFD-om.

Finglton, bivši izvršni direktor finansijske institucije Ajriš nešnvajd prebacio je 500 hiljada EUR, polovinu svoje ušteđevine na of šor bankarski račun samo nekoliko dana nakon što se suočio sa dugom od 13,6 miliona EUR prema Ulster Bank.

“Finglton je prebacio 500 hiljada EUR na račun na njegovo ime u Atlasmont banci u Podgorici, u novembru 2010. Ovaj račun je ispražnjen 21. januara prošle godine kada je Finglton 480 hiljada EUR prebacio na račun njegovog sina Majkal Fingltona juniora, u londonskoj Barkli banci”, navodi Ajriš Indipendent.

Istog dana Finglton je prebacio 128,5 hiljada EUR sa posebnog računa u Crnoj Gori svom sinu na londonski bankarski račun.

Ova druga tranša novca prebačena je iz NFD-a, kompanije koju su 2006. godine osnovali Fingleton i irski investitor Luis Meguajer za rekonstrukciju hotela u Kotoru.

Kretanje oko 608,5 hiljada EUR do Fingltonovog sina otkrili su inspektori iz crnogorske Uprave za spreječavanje pranja novca tokom rutinskog pregleda nakon što su kompaniju NFD kreditori doveli do bankrota.

Finglton je u Irskoj bio u centru pažnje zbog oko 27 miliona EUR penzijske ušteđevine i odbijanja da vrati milion EUR bonusa koji mu je isplatio Ajriš nešnvajd.

Finglton je povukao 5,5 miliona EUR iz ličnih fondova za planiranje 95 miliona EUR vrijednog projekta razvoja hotela Fjord u 2006. godini.

“Ali, računi kompanije, koja stoji iza ‘nesrećnog’ projekta sada su zamrznuti”, podsjeća Ajriš Indipendent.

Prije nego što je veliki novčani iznos prebacio na račun njegovog sina, bivši šef stambene štedionica, koji je zarađivao 2,4 miliona EUR godišnje prije odlaska u penziju, tvrdi u pismu Ulster banci da ima depozite od samo milion EUR.

Kasno sinoć, Finglton je poslao tekstualnu poruku kao odgovor na pitanja Ajriš Indipendenta u kojoj navodi da ne može komentarisati slučaj prije nego što se izjasni pred sudovima Crne Gore, ocjenjujući da se radi o kleveti.

“Savjetovao bih vam da čekate ishod slučaja. Kada se slučaj završi, ja i moji advokati imećemo puno toga da kažemo”, poručio je Finglton.

Međutim, u prigovori koji je podnio u Podgorici kao odgovor na izvještaj inspektora, Finglton je kazao da on i njegovi sin Majkl nijesu predmet zvanične istrage o njihovim privatnim računima, navodi list.

Prema zvaničnim podacima, Finglton je direktor dvije kompanije registrovane na crnogorskom primorju.

Uz to je i jedini direktor i autorizovani predstavnik hotela “Fjord”.

Prenešeno sa portala Analitika

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].