Unutrašnja elektroinstalacija izazvala požar u kotorskoj katedrali Sv. Tripuna

7

požar u katedrali

U katedrali bazilici Sv. Tripuna u Kotoru jutros oko 9 sati došlo je do požara izazvanog unutrašnjim elektroinstalacijama.

Prema riječima Maksima Mandića, komandira Službe zaštite i spašavanja Kotor nakon dojave o požaru dvije ekipe kotorskih vatrogasaca su odmah izašle na lice mjesta.

“Riječ je o požaru na instalacijama, srećom bez većih posljedica, štete ima i nije mala, jer je cijeli svod katedrale bio pokriven gustim crnim dimom. Pokušaćemo odimljavanje i nadamo se da ćemo bar malo ublažiti štetu”, rekao je Mandić za Skala radio.

Don Anton Belan, generalni vikar kotorske Biskupije je za Skala radio kazao da je za požar obaviješten od časne sestre koja je uočila da iz katedrale izlazi veliki dim.

U početku nije se tačno moglo prepoznati da li je dim ili magla, budući da je jutros Kotor bio potpuno pokriven maglom.

Odmah su pozvali vatrogasce i izgleda da je u pitanju klima koja je radila cijelu noć, a koja se inače ne upotrebljava.

Klima se sama aktivirala, sklopka je bila izbačena i struje nije bilo kada su ušli vatrogasci u katedralu, priča don Belan.

Kako nezvanično saznaje Skala radio šteta je velika, budući da je u katedrali smješten veliki broj pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara (oltarne slike, relikvije, tkanina, zidne slike, oltar, ciborij itd), što znači da na svim eksponatima predstoji sprovođenje neophodnih konzervatorskih mjera.

7 KOMENTARI

 1. ahhahaahhaah sama se upalila klima,moguce da je sv.Tripunu bila vrucina i on je upalio klimu,da se ladi………………………………….

 2. Sve sto zavrsi bez velikih poslijedica, dobro je. NEKO pazi i gleda…….. Mozda Don Branko Sbutega? Malo mu se ko moze primac po umu, hrabrosti, istinskoj pripadnoscu Kotoru……
  Neko, poput njega, rijetko se radja

 3. …kad se renovirao Sveti Tripun,da su danonoćno u njega abitavali-nazorni organi od struje i drugije rabota? A zašto nam se dogodio požar u naziranu struju-to znaju jedino oni ,što su onda nazirali-a poslije pasali u gastararbijere-su malo skupljene ljemozine u onu,sada, pokonju “OBNOVU”?
  Nedaj bože i daleko bilo i od zlotvora-da se ostvari ona naška:” Čini zlo-dočekaćeš zlo”,a to prevedeno na naški-izgoreće im pinezi što su ih zaradil nazirući struju u Svetoga Tripuna?!
  Pa neka mi neko reče,da ima boga? Ima,ima,ali on ne abitava u špage i u tuđe pare-nego kod sirotinje u prazne portafoje?
  Ajde moj,ajde-ne daj gore,jerbo ćeš na ultimu panuti dolje u….?

 4. Sjor Biskupe toliko sam se zabrinula da popone nisam mogla zaspat. oka nijesam mogla zaklopit. Sva sam se najezila i maknite tu klimu lijepo vam zborim.
  Fala Bogu e smo skapulali.

 5. Don Tonći dobro je prošlo . Tu klimu maknite ća ako ne valja. Što je sve moglo biti fala bogu lijepo je pasalo.

 6. Vas sam se naježio kada sam čuo i vidio ovo. Fala svetome Tripunu i pompijerima našim . A Boga mi biće tun štete jer ipak je veliki dim kuljao.Nego dobro je sve svršeno da nije grđe.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].