Umjetnošću bliži, bolji, plemenitiji

0
"Ke nova" festival

U kotorskoj palati Bizanti u subotu 8. oktobra je održan zanimljiv performans kojim je najavljen prvi “Ke nova?” festival, izložbom pod nazivom “20 godina poslije – suvremena dubrovačka scena u Kotoru” .

Festival “Ke nova?” na ovaj način želi da kotorskoj publici predstavi presjek savremene dubrovačke umjetničke scene, ali i kroz zbližavanje umjetnika ova dva grada podsjetiti na 20 godina od početka napada na Dubrovnik, kazala je za Skala radio Žarka Radoja, koordinatorka ovog projekta.

Izložbu čine radovi umjetnika savremene dubrovačke scene, kao što su Slaven Tolj, Marko Ercegović, Maja Marković, Stjepan Grbić, Mario Cvjetković, Ana Opalić, Tina Gverović, Grupa ABS, Pasko Burđelez  i drugi.

Prisutnima se obratio Slaven Tolj, umjetnik iz Dubrovnika originalno u umjetničkom maniru kazao da nijesu došli “u uzvratnu posjetu nakon 20 godina”.

Nakon otvaranja, održano je veče posvećeno velikom dubrovačkom pjesniku Milanu Milišiću, koji je nastradao 5. oktobra 1991. godine tokom granatiranja grada.

Stihove dubrovačkog pjesnika kazivali su mlai glumci iz škole Petra Pejakovića koja radi pri kotorskom Kulturnom centru.

Pored toga, umjetnici su  održali  nekoliko “iznenadnih” performansa u gradu.

Ideja “Ke nova?” festivala jeste da se ljudi, pogotovo mlađe generacije koji su geografski blizu, upoznaju, pronađu zajednički jezik.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].