Umjesto turskih stolnjaka potrebna dobrotska čipka

8
prodavačica stolnjaka u Perastu

Uz nadu da će se već iduće turističke sezone, na parapetima u Perastu i suvenirnicama u Kotoru, naći i koji komad dobrotske čipke umjesto turskih stolnjaka, želim uspješan početak budućim čipkaricama.

Marija Mihaliček

8 KOMENTARI

 1. O moja Danijela,da mi oce inspekcije umiriti po noci muziku u starom gradu, lako bih ja za “turske cipke”.Ne mogu, od poslije ponocnih cakula i muzike, oka sklopiti:( a treba se dic na rabotu rano….

  • A moja gospodjo, ako dje tule muziku to je u Kotoru gradu. Ovo resto omladine koje pokusava nedje sebi zabavu nac nemaju se dje okupit no ih ista inspekcija u 11h lagano pocera u onu rupu od diskoteke. Nego to je druga prica…a sto se tice kako stoljnjaka, dvogleda, ocala i ostalih proizvoda jos nevidjeh da se iko tim problemom vise pozabavio do mi odje.

 2. M. Gušić : Bijeli tekstil u crkvi sv Eustahiej u Dobroti
  “Bijeli ukras, koji je autentično tradicijsko dobro u regiji Boke Kotorske, postoji u ženskoj djelatnosti od kraja srednjeg vijeka (vjerovatno i ranije, no o tome nemamo evidencija), pa gotovo do naših dana. Bokeljske vezilje i čipkarice i danas ga zovu samo dobrotskim vezom.”
  Ovo samo da otklonimo mikro lokalisicke animozitete ! Ako treba može još…

 3. Kattaro, tu Dobrotski čipku nosi kroz Dobrotu,a nas u Perast ostavi na miru, misliš da si pravi Bokelj ako se koristiš talijanskim imenom e pa neće moći, ja čak mislim da si ti neki šiljegović koji se lažno predstavlja,a zašto bi ioanko ste sve prigrabili u Boku,a mi domicilni moramo mučat i brontuljat u male,i jedan prijedlog za Vas,čipku ponesite prežidentu vaš MZ u Dom kulture jer im je Rotor pasao u smokve

  • Gospođo “marija”, ne razumijem što Vas je istina toliko pogodila,Nikog nijesam mislio da uvrijedim, a najmanje ne Peraštane jer dio moje famelje potiče iz tog lijepog starog grada, a i dio mog djetinjstva je vezan za Perast, za Penčiće,među borove na kupatilu sam dosta vremena proveo, na buće nekad igrao i na kupatilu se kupao, veslao u nizu barki za fašinadu, jedino nikad nijesam gađao kokota….A jesam li ja neki “šiljegović” gospođo “marija” moram Vas razočarati da nijesam.Vjerujte da mi jako žao pasalog vremena kada niko nikog nije pitao ni ko je, ni što je, jedino se gledalo jeli čovjek- čovjek u pravom smislu te riječi.Toga danas nažalost nema, a Vi i ja se moramo danas boriti da sačuvamo ono malo što je ostalo od naše kulture, kulture koja je nekad bila u punom sjaju na ovim prostorima.A danas je ustupila mjesto nekoj drugoj “kulturi” koja nije u skladu sa onim kako smo mi odgajani i kako smo živjeli, na žalost.
   Dunkve moja draga šinjora “marija” nemo te se jedit, i nemo te bez veze bruntuljat u male, ispadate ombrozna šinjora, a falili ste bandu, kojoj treba prigovarat…pasajte jedan đir lijepim Perastom i pozdravite mi sve stare Peraštane, adio Vam i budite mi veseli i kontenti.

  • Poštovani “gumus”, mislim da ste malo pobrkali lončiće ili bacate špicu…Nama Bokeljima ne smeta ničija kultura, bila ona Turska, Italijanska,Srbijanska,Hrvatska…naprotiv , kao kulturan i jako dobroćudan nenasilan narod, narod koji razumije svakog i hoće mu pružiti ruku dobrodošlice, došao je tu đe je danas, a to je niđe.Jednostavno kultura Bokelja nestaje pred najezdom drugih “kultura”, koje se lako “primaju” na ovom podnevlju kao troskot u pitominu.
   Dobrotska čipka je sa ovog podnevlja i njemu pripada i treba je prezentirati kao takvu.Kada bi je odnijeli bilo đe drugo to ne bi bilo to…tako je i sa stolnjacima nepoznatog porijekla i šund marke, naime ne bi trebalo o ovome ni pričati, ni porediti , jer svaki kulturan i načitan Bokelj i Kotoranin zna o čemu se radi.Jedino ne razumiju oni koji ne spadaju među gore navedene, a drže do svoje “kulture” kao pijani plotine.Adio Vam, moj dobri “gumus”, i u pauzi serijala uzmite i pročitajte o dobrotskoj čipci, možda će Vam biti jasnije…

 4. A đe je tržišna i ostale inspekcije. Sramota, na svakom koraku je ovako. Turisti ne mogu pasat od nadri prodavaca kakve robe???????????????

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].