Uljarević: Skoro polovina građana smatra da je na sceni radikalizacija Crne Gore

0

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević je na okruglom stolu na temu “Kakva nam država Crna Gora treba?”, predstavljajući rezultate analize, navela i da 38 odsto ispitanika misli da nemamo ozbiljnu debatu o identitetskim pitanjima.

– Da su za podjele najodgovornije političke partije ocijenilo je 53,4 ispitanika, a slijede vjerske zajednice – navela je Uljarević.

Dodaje da 46,8 odsto smatra da Crna Gora treba da ostane na poziciji priznanja Kosova.

Oko 44 odsto građana (tačnije 44,7 odsto) misli da sekularni karakter Crne Gore nije ugrožen.

Analiza je pokazala i da 41,1 odsto građana smatra da imamo rehabilitaciju ratnih zločinaca.

Uljarević je navela da 45 odsto ispitanika misli da ovlašćenja predsjednika države treba širiti, a nešto više od petine smatra da ne može uticati na vlast i kontrolisati je.

– Da Srpska pravoslavna crkva treba da ima istu poziciju kao i sve druge vjerske zajednice smatra viđe od 55 odsto građana – rekla je Uljarević.

Oko polovina građana, prema njenim riječima, vjeruje da je pravda spora, ali dostižna.

– Da država treba da preispita dozvolu za nošenje oružja misli oko 80 odsto građana. Većinski je stav da EU treba da bude oslonac Crnoj Gori u spoljnoj politici, oko 60 odsto. Slijede Srbija i Rusija – precizirala je Uljarević i dodala da 55 odsto ispitanika smatra da Crnoj Gori trebaju nove političke strukture koje će našu državu uvesti u EU.

Navodi da 31,4 odsto ispitanika smatra da je tužilasto najodgovornije za borbu protiv kriminala, a slijede policija i vlada. Da crnogorske institucije donekle mogu da se izbore sa korupcijom i organizovanom kriminalom ocjenjuje 47,2 građana.

Predizborna obećanja, otvorene liste…

Izvršni direktor istraživačke agencije DAMAR Vuk Čađenović naveo je da 47,3 odsto ispitanika smatra da se neizlaskom na izbore šalje poruka nezadovoljstvom stvarima u društvu.

– Da treba uvesti otvorene liste smatra 62 odsto ispitanika. Da bi trebalo da se uvede pravo glasanja u diplomatsko konzularnim predstavništvima u inostranstvu smatra 57,4 odsto ispitanika, dok 55,4 odsto misli da predsjednik treba da se bira neposredno na izborima – naveo je Čađenović.

Dodaje da šest od 20 građana smatra da se partije ne pridržavaju predizbornih obećanja.

– 48 odsto misli da smjena vlasti nije dovela do promjene svijesti. Da nevladine organizacije mogu slobodno da rade i kritikuju smatra 35,7 odsto ispitanika, a 36,5 odsto smatra da društvo treba da se vrati tradiciji – kazao je Čađenović.

Skoro 50 odsto (49,8 odsto) misli, kako dodaje, da je negativna ekonomska situacija posljedica međunarodnih trendova.

– Oko 70 odsto ispitanika saglasno je da Crna Gora treba da se okrene ulaganjem u zelenu energiju – naveo je Čađenović.

Obrazovanje i mediji

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Zoran Stoiljković naveo je da 36,9 odsto građana smatra da Crna Gora treba da teži ka više neradnih dana i skraćenju radnog vremena.

Navodi i da je 56,7 odsto ispitanika stava da je neophodna sveobuhvatna reforma osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Skoro 60 odsto ispitanika (59,8 odsto) misli da je sistem visokog obrazovanja u Crnoj Gori dobar, dok 52,5 odsto misli da sistem obrazovanja nije prilagođen potrebama tržišta rada.

Stoiljković navodi i da 63,3 građana misli da univerzitetski profesori moraju biti više društveno aktivni.

Oko 50 odsto ispitanika misli da su mediji u Crnoj Gori u određenoj mjeri slobodni, a 32,2 odsto smatra da nisu.

Dodaje da 54,8 odsto građana misli da Crna Gora nije otporna na dezinformacije, a 25,6 da jeste.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].