Ugasi motor za čist vazduh

1
kampanja "Ugasi motor"

Radica Zeković Nikolić

Radica Zeković Nikolić

U Herceg Novom je sinoć sa proglašenjem “Zone čistog vazduha” zvanično počela kampanja pod nazivom “Ugasi motor”, koju sprovode Centar za održivi razvoj UNDP, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, Ministarstvom unutrašnjih poslova i opštinom Herceg Novi.

Kampanja se u inicijalnoj, početnoj fazi sprovodi na graničnom prijelazu Debeli brijeg koji je najfrekfentniji u Crnoj Gori i na trajektu Kamenari-Lepetane.

Kampanja je namijenjena vozačima na koje se apeluje da, ukoliko čekaju u automobilu duže od 10 sekundi – ugase motor,  podsjeća za Skala radio Radica Zeković Nikolić, ispred UNDP-a.

Oni kako kaže, duboko vjeruju da će kampanja zaživjeti u Crnoj Gori, budući da će se od jeseni proširiti i na ostatak crnogorske teritorije, kao i na ona mjesta gdje je velika koncentracija zagađenosti vazduha, kao što su parkinzi, benziske pumpe, prostori za parkiranje oko škola i univerziteta.

Ova kampanja je veoma važna iz dva razloga, a to je zaštita životne sredine i zdravlje ljudi, jer izduvni gasovi iz automobila veoma štete ljudskom zdravlju, posebno djeci i izazivači su mnogih alergija i oboljenja.

Takođe, sa proglašenjem zone čistog vazduha, Crna Gora, a posebno pojas Hercegnovske rivijere može da se repozicionira na svjetskoj turističkoj mapi, jer je cilj da se poveća kvalitet vazduha, naglašava Zeković-Nikolić.

Ovaj projekat finansira globalni fond za zaštitu životne sredine i samim tim postoji mogućnost da se u Crnu Goru dovedu ekološki obrazovani gosti.

To su prije svega zapadni Evropljani koji veoma cijene autentična prirodna iskustva i životnu sredinu čijem kvalitetu mogu da doprinesu, a nikako da joj naškode, zaključila je Zekovićeva.

1 KOMENTAR

  1. Duhovno zagadjenje je na sceni i tesko je ostati zdrav u takvom okruzenju.. Lako cemo mi za izduvne gasove i smece…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].