Udruženje ugostitelja: Nismo u mogućnosti da primijenimo tri mjere NKT-a

0

Udruženje ugostitelja Crne Gore saopštilo je da neke mjere koje je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo 13. novembra, a koje stupaju na snagu u nedjelju 15. novembra, nijesu u mogućnosti da primijene, a ni da poštuju, te se nadaju da će ih usaglasiti na narednim sastancima.

To se, kažu, odnosi na barijere između stolova unutar objekta, mjeru koja podrazumijeva da broj osoba za istim stolom bude najviše četiri, s tim da razmak između osoba u svim pravcima bude najmanje dva metra, da na terasama i baštama najviše četiri osobe za stolom, sa razmakom između najmanje dva metra, te da usluge keteringa i izdavanja hrane budu do 22 sata.

Kako poručuju, sve ostale mjere NKT-a ugostitelji će maksimalno poštovati.

“Mjera kojom se predviđa barijera između stolova unutar objekta predstavlja dodatni udar na i ovako katastrofalnu finansijsku situaciju, nelogična je i kosi se uputstvima koja od pojave virusa COVID-19 plasira Institut za javno zdravlje, a to je da je distance od dva metra i više između osoba dovoljna da ne dođe do prenošenja zaraze. Ova mjera ima smisla jedino u slučaju da je u nekom objektu neizvodljivo postići razmak između stolova od dva metra.

Mjera kojom se predviđa da razmak između osoba za istim stolom bude dva metra nije primjenjiva i vjerujemo da se radi o nesporazumu ili greški jer je tu vrstu distance moguće postići jedino sa stolovima od najmanje 2×2 m (i to da gosti sjede na ćoškovima stola) što sa razmakom između stolova od dva metra iziskuje za jedan sto i četiri stolice 10-12m2 . Time se kapaciteti objekata svode na maksimum 10-15% ranijih mogućnosti, a velika većina objekata ima korisnu površinu maksimalno 40-50 m2. Dakle, ova mjera je neprimjenjiva u velikoj većini ugostiteljskih objekata koji posluju na teritoriji države Crne Gore “, kazali su iz Udruženju ugostitelja.

Objašnjavaju da je mjera kojom se predviđa mogućnost usluge keteringa i izdavanja hrane samo do 22 sata apsolutno bespotrebna i da nije bila predviđena kod ranijih mjera kojim je odlučeno o zabrani kretanja.

Takođe, podsjetili su da je sa predstavnicima izvršne vlasti postignut dogovor da se mjere sagledavaju i revidiraju svake sedmice, što je, kako navode, izostavljeno mjerama od 13. novembra.

Ugostitelji su zamolili i inspekcijske organe da kontrolišu samo opravdane mjere, a da u vezi spornih mjera, pričekaju sa kontrolom do usaglašavanja sa nadležnim institucijama.

Iz Udrženje će se obratiti svim relevantnim instutucijama, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, sa predlogom mjera pomoći ugostiteljskoj djelatnosti sa ciljem njenog opstanka, “jer su dosadašnje mjere u najmanju ruku nedovoljne i odnosile su se samo na subvencionisanje zarada zaposlenima”.

“Na kraju, nadamo se da ćemo u narednih par dana kroz komunikaciju sa nadležnim organima, a tu se prije svega misli na Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Institut za javno zdravlje naći rješenje za sporne mjere i da će njihovo revidiranje uslijediti u najkraćem mogućem roku”, zaključeno je u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].