Udruženje mladih sa hendikepom pruža besplatne psiho-socijalne i pravne savjete za osobe za invaliditetom u vrijeme korone

1
Anđela Radovanović

Međunarodni je dan osoba sa invaliditetom čiji je život posebno otežan u ovo teško vrijeme pandemije koronavirusa.

Generalno, položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori nije na nivou koji se može smatrati zadovoljavajućim i sve ono što su bile barijere u prethodnom periodu i problemi skrivani  pod tepih, ostavljani nerješavanim, sada je sa koronom isplivalo na površinu i donijelo nove probleme. Ovo je gostujući u emisiji „Skalin parapet“ Skala radija kazala Anđela Radovanović, programska menadžerka u Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore i pjesnikinja nježne poetske pređe.

Prije svega, riječ je o nedostacima sistemskog odgovora na potrebe osoba sa invaliditetom, pa je tako u samom planiranju izostao odgovor na pandemiju, planiranju mjera i uključivanju ovih lica, navela je ona.

Mnoge mjere koje su donešene, negativno su uticale na neke osobe sa invaliditetom zbog ograničenja kretanja, nemogućnosti nabavke namirnica, mnogi ljudi su ostali bez posla, pa samim tim i osnovnih sredstava za život.

Prema nekim istraživanjima koja su radili aktivisti Udruženja mladih sa hendikepom, veliki broj osoba sa invalidetom živi u siromaštvu ili ispod njegove apsolutne granice, kazala je Radovanovićeva. To samo pokazuje da u samom odgovoru o oporavku koji slijedi nakon pandemije, se moraju planirati mjere na način da budu inkluzivne i kako da uključe osobe sa invaliditetom da bi im se omogućilo da i onako marginalizovani ne bi ostali na margini.

Radovanovićeva je podsjetila na programske aktivnosti koje Udruženje mladih sa hendikepom pod nazivom „Mladi zajedno za promjene“, sprovodi u saradnji i uz podršku UNICEF kancelarije u CG.

Oni su pružali i nastavljaju sa praksom pružnja besplatnog psiho-socijalnog pravnog  savjetovališta za osobe za invaliditetom i njihovih porodica.

Takođe svakodnevno daju one line informacije o koronavirusu njegovim simptomima  i načinu na koji se mogu zaštititi, kao i o različitim kontakt adresama na koje se mogu javiti.

Veliki broj aktivnosti, Udruženje je zbog novonastale situacije moralo iz fizičkog izmjestiti u onlajn mreži.

Anđela svoje nemire poetske, ali i lijek duši, nalazi u onim zatajnim, ali tako toplim odajama poezije kojom se bavi. Stihovima do svijetla u ljudskim očima, ona piše i bježi u ljepši svijet poetike od svega onog negativnog i ružnog što nas okružuje.

„I meni kao osobi sa invaliditetom, poezija je bijeg od osuda, diskriminacije i od negativnog odnosa da osoba sa invaliditetom bi trebala bilo čime da se bavi“, navela je ona.

“Ono što poručuje je želja da se što više osoba sa invaliditetom u narednom periodu uključi u kulturni život. Na žalost mi i dalje te osobe u kulturi vidimo jedino kao korisnike i uživaoce nekih sadržaja, ali ne i kao kreatore kulturnih aktivnosti. Stoga je potrebno mijenjati i taj dio crnogorske kulturne scene na kojoj bi bilo više sjajnih kulturnih radnika iz redova osoba sa invaliditetom”, poručila je Anđela Radovanović.

1 KOMENTAR

  1. Njih će apostoli uposliti i sve im probleme riješiti.
    Samo nastavite snagom mladosti i ne očekujte pomoć.
    Dobro je i da vas po koji medij čuje i pusti.
    Nemaju kad vlasti od pustih funkcija i nadgornjavanja ko će na koju prije śest.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].