Ublažene mjere u Kotoru, Rožajama, Pljevljima i Nikšiću

0

U Nikšiću i Pljevljima će ponovo biti dozvoljen rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, a od ponedjeljka, 26. oktobra biće otvorene i škole i vrtići, u skladu sa trenutnim stopama incidencije.

Institut za javno zdravlje saopštio je danas da će doći do ublažavanja mjera i u Kotoru i Rožajama, a te dvije opštine sada prelaze u grupu jedan, u kojoj se nastavlja striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane naredbama Ministarstva zdravlja.

“U narednoj sedmici neće doći do pooštravanja mjera jer je većina opština ostala u istim grupama kao i u prethodnom periodu”, navodi se na Twitter nalogu Instituta.

Nikšić i Pljevlja sada su u grupi 2, u kojoj će se primjenjivati sve mjere, uključujući i rad škola, a Kotor i Rožaje prelaze u grupu 1.

Nove mjere važiće od ponedjeljka, 26. oktobra.

Grupe opština, tj. lokalnih samouprava, i mjere čija će primjena zavisiti od 14-o dnevne stope kumulativne incidencije su:

GRUPA 1: stopa manja od 400 / 100.000 stanovnika: nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja

GRUPA 2: stopa je između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:

  • Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
  • Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe;
  • Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

GRUPA 3: stopa je između 800 i 1.199 uz važeće mjere:

  • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
  • Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

GRUPA 4: stopa je veća od 1.200 uz važeće mjere:

  • Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom kojuizdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
  • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
  • Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].