U Vodicama pokazano da su vatrogasci cijeloga svijeta jedna velika porodica

2
Mario Marković i Ivan Miljenović

Maksim Mandić

Sedmoj godišnjici najveće poslijeratne tragedije u Hrvatskoj, kada je poginulo 12 vatrogasaca prisustvovala je i delegacija Službe zaštite i spašavanja iz Kotora. Svečanom mimohodu u Vodicama, kako su nam kazali kotorski vatrogasci Ivan Miljenović i Mario Marković prisustvovali su, pored vatrogasaca iz Hrvatske i kolege iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Crne Gore. Bilo je i predstavnika nekoliko evropskih zemalja.
Sjećanje na veliku kornatsku tragediju proteklo je dostojanstveno. U Vodicama je sve stalo. Zaustavio se i saobraćaj. Kod spomenika kolegama koji su u Voicama podigli vatrogasci, golubicu mira i 12 fotografija stradalih vatrogasaca upalile su se svijeće i položili vijenci i cvijeće.
Komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja Maksim Mandić kazao je za Skala radio da je nezapamćena tragedija na Kornatima upozorenje svima koliko je odvažan ali i opasan posao vatrogasaca koji ne rijetko, spašavajući imovinu i ljude vlastiti život stavljaju na kocku.
„Profesionalno i krajnje požrtvovano naše kolege iz Vodica su uradile sve da zaustave pomahnitalu vatru i spriječe  dalje širenje požara koji je opasno prijetio da uništi sve pred sobom. Na žalost, u toj neravnopravnoj borbi i pod još nerasvijetljenim okolnostima poginulo je 12 vatrogasaca“, kazao je Mandić ističući izuzetnu saradnju sa kolegama iz Vodica.
„Naša je ljudska i profesionalna obaveza ali i velika čast bila da na poziv predsjednika Vatrogasnog društva Vodice  prisustvujemo komemoraciji i tako pokažemo da je vatrogasna služba cijeloga svijeta jedna velika porodica. Naši momci su u Vodicama naišli na prijateljki i topao prijem. Kako tradicija nalaže, nosila se zastava kotorske vatrogasne jedinice, koja je predstavljala i Crnu Goru a razmijenjeni su i skromni pokloni“, kazao je Mandić, ističući početak jedne lijepe i uspješne saradnje vatrogasaca Kotora i Vodica.
Na poziv predsjdnika Vatrogasnog društva Vodice dva pripadnika Službe zaštite i spašavanja Kotor prisustvovala su mimohodu u čast tragično stradalim vatrogascima na Kornatima prije 7. Godina. Velika je čast bila učestvovati u tako velikom mimohodu. Moram da kažem je to jedna profesija koja je pod velikim stresom, velikim naporima i ono što mi kažemo danas, iako postoje administrativne granice vatra ne poznaje granice, pa smo svi mi braća po poslu.

Sa mimohoda
Kotorski vatrogasci na spomen obilježju
Spomenik za sjećanje na poginule
Vijenac kotorskih vatrogasaca
Kotorski vatrogasci sa kolegama iz Vodica

2 KOMENTARI

  1. Pompijeri naši dragi, nikada više nikome ovakve strašne slike. Neka vas se samo viore crvene bandijere od fešte i uspjeha. Hrabro i uz Božju pomoć na svakom zadatku vaše časne i humane službe. Pa još neko nešto neka protiv vas reče. Baš me ražalostila ova priča i ove fotografije ali i obradovalo što je baš iz moga Kotora pošla delegacija da oda još jednu počast u Vodice kako zbori komandir Mandić. Sreća vam vazda bila na put.

  2. Kakva tuga.Bože sačuvaj. Svaka vam čast vatrogasci. Živjeli i neka vas veliki Bog čuva. Ovo je baš familija zajednička, vas politika ni ništa ne može razdvojiti. Samo naprijed budite svjetska familija dobrih i humanih ljudi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].