U SUSRET DANU NEZAVISNOSTI: Podsjećanje na ”Izjavu o suverenoj Crnoj Gori”

0

Ako su 90-tih, u nesrazmjerno težoj i opasnijoj situaciji, uspjeli da zapale baklju slobode na Cetinju, i da taj ”plamen” obnovi nezavisnost Crne Gore 2006, te zaustavi ovu anti-ljudsku ideologiju – možemo, moramo i mi danas!

Piše: Tijana Lopičić

Bliži se Dan nezavisnosti Crne Gore, značajan za građane koji se zalažu za multinacionalno i multikonfesionalno društvo, koje je, nažalost, ugroženo sa ekspanzijom velikosrpske šovinističke (četničke) ideologije.

Skoro tri godine ili tačnije 991 dan svjedočimo civilizacijskom sunovratu, dok se ‘gušimo’ u (ne)djelima destruktivnih  umova, nerijetko na značajnim državnim funkcijama,  koji:

 • negiraju identitet Crnogoraca;
 • pozivaju na etničko čišnjenje Bošnjaka, često u ulozi navodnih „Hristovih vojnika“, izigravajući nekakvu  svetosavsku duhovnu superiornost;
 • glorifikuju međunarodno presuđene ratne zločince, kojima pak Crkva Srbije priređuje parastos;
 • negiraju genocid u Srebrenici;
 • podržavaju agresiju Rusije ili za njih „oslobađanje“ Ukrajine;
 • svjesno i namjerno propagiraju mitomansku istoriju kako bi podsticali kulturni genocid nad Crnogorcima, za koja dobijaju značajna sredstva iz budžeta;
 • baštine fašizam, iako neupsješno pokušavaju da proglase četnike antifašistima;
 • ekspeditivno degradiraju obrazovni sistem, koji sada gradi i državne vjerske škole;
 • ekonomski razaraju državu (kao jedan element hibridnog rata);
 • djelima udaljavaju od EU integracija, iako nadasve slatkorječivo podržavaju;
 • pokušavaju ugroziti status Crne Gore kao članice NATO alianse…

Ne, neću i ne želim više nastavljati listu žalopoljke. Ako su pak 90-tih, u nesrazmjerno težoj i opasnijoj situaciji, uspjeli da zapale baklju slobode na Cetinju, i da taj ”plamen” obnovi nezavisnost Crne Gore 2006, te zaustavi ovu anti-ljudsku ideologiju – možemo, moramo i mi danas!

Prof. dr Radovan Radonjić

Zato je vrijeme da se prisjetimo prvih koraka ka obnovi nezavisnosti. Na velikom mitingu devet crnogorskih političkih partija – suverenističkih partija, održanom na Cetinju, 1. februara 1992. godine, snažnom sinergijom su prihvatili “Izjavu o suverenoj Crnoj Gori”, koju je uvaženi prof. dr Radovan Radonjić napisao.

Njen izvorni tekst glasi:

1) Samostalna i suverena Crna Gora, jedina je politička realnost koja građanima Crne Gore omogućava da izađu iz sadašnje političke krize i preuzmu sopstvenu sudbinu u svoje ruke. Pod suverenitetom Crne Gore podrazumijevamo apsolutno, neotuđivo, nezastarivo i nedjeljivo pravo njenih građana da slobodno, samostalno i demokratski uređuju sva pitanja unutrašnjih odnosa u svojoj državi i odnosa države Crne Gore sa drugim međunarodno-pravnim subjektima.

2) Suverenitet Crne Gore temelji se na nacionalnim i državnim interesima njenih građana, a to su: mir, demokratija zasnovana na vladavini prava, tržišna privreda, ekonomski, socijalni i kulturni prosperitet, nacionalno i vjersko uvažavanje i tolerancija, ekološka zaštita, razvoj u skladu sa savremenim etičkim normama i tehničko-tehnološkim standardima, otvorenost granica države Crne Gore i svestrana saradnja sa svim narodima i državama koje to žele na principima ravnopravnosti, međusobnog uvažavanja i uzajamne koristi.

Ostvarivanje tih ciljeva i interesa od životne je važnosti za građane Crne Gore, a ima i širi, principijelni značaj. Zato tražimo međunarodnu podršku i zvanično priznanje međunarodno- pravnog subjektiviteta Crne Gore, kao i njen prijem u EZ, KEBS i OUN.

3) Polazeći od temeljnih karakteristika društvenog i državnog bića suverene Crne Gore: prihvatamo dokument Haške konferencije i mirovni plan Ujedinjenih nacija, kao osnovu za rješavanje jugoslovenske krize; pozivamo građane Crne Gore, koji se nalaze u oružanim snagama van naše teritorije, da se vrate kući; priznajemo suverenitet svim bivšim jugoslovenskim republikama koje to traže; opredjeljujemo se za Crnu Goru kao demilitarizovanu i neutralnu državu i tražimo međunarodno priznanje takvog njenog statusa.

4) Samo suverena Crna Gora može ravnopravno odlučivati o oblicima i sadržajima svog učešća u novom jugoslovenskom zajedništvu, za koje ćemo se svesrdno zalagati tek po uspostavljanju trajnog mira i nakon demokratskih izbora i konstituisanja novih organa vlasti. Odluke, koje bi se donijele prije toga, na brzinu, u uslovima raširene gladi i straha, pod prijetnjom vojne sile, ili bilo kakvim spoljnim pritiscima i ucjenama, smatraćem nelegitimnim.

5) Ova izjava je temelj cjelokupne naše aktivnosti do okončanja jugoslovenske krize i konstituisanja Crne Gore kao nezavisne i međunarodno priznate države

(Izjava o suverenoj Crnoj Gori, Titograd, „Monitor“, 13. februar 1992, str. 30)

aktuelno

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].