U Srbiji bio spreman fajl za okidač

41
Andrej Nikolaidis

Andrej Nikolaidis

Andrej Nikolaidis

Pisac je slikar i kritičar društva, zašto se sa mastilom u peru Nikolaidisa toliko političke žuči izliva, pitali smo Andrea Nikolaidisa, oko čijeg pisanja se ne sliježe prašina.

Bio sam frapiran kada sam vidio sadržaj demarša koji je stigao iz Srbije, zato što je neuobičajeno da jedna država protestvuje, između ostalog i zbog romana jednog autora, kazao je Nikolaidis za Skala radio.

Riječ je o romanu “Mimesis” koji je objavljen 2003. godine kada pisac nije bio ni državljanin Crne Gore.

“Uzgred budi rečeno, ovaj roman je između ostalog objavljen i u Srbiji, ali im tada nije smetao. Iz sadržaja demarša gdje se osim pomenutog romana navode i drugi tekstovi objavljeni na raznim mjestima i u raznim državama, jasno je da me neko pratio i da je imao spreman fajl i samo čekao priliku kada će povući okidač i pokrenuti sve ovo”, objašnjava Nikolaidis.

Očigledno su u Srbiji imali gotov materijal i da nije bilo ovo bilo bi nešto drugo, a sve kao pokušaj da se načini što veća moguća šteta predsjedniku crnogorskog parlamenta Ranku Krivokapiću, a samim tim i Crnoj Gori, kaže on.

Nikolaidis je, kako nam je kazao, siguran da će i Krivokapić i Crna Gora umjeti da se odbrane, kao što se i sam pisac brani.

“Krivokapić mi nije cenzura, a da me ne cijeni ne bi me ni zvao za savjetnika, da on gleda moje teksove i da mi sugeriše, to bi značilo da ne cijeni to što radim. Upravo je suprotno i ovo je nabolji primjer da se ovdje poštuje sloboda mišljenja i govora”, zaključio je Nikolaidis za Skala radio.

41 KOMENTARI

 1. Najvisu laz sam procitao u zadnje vrijeme kad ovaj poznati svjetski pisac nikoladis rece da mu Ranko ne cita tekstove …?
  Ne da ih cita, nego ne smije rijec da napise, a kamo li objavi dok Ranko ne da go ahead.
  Bravo Ranko tako treba…dokazi im kakvi su ustvari a ti samo naprijed …stices jedan dan i u Cuce!!!!

 2. Ovaj tekst baš ima veze sa ovom temom ovdje… ne treba Skalo da objavljuješ sve što napišu, jer što nije u skladu sa temom ne treba da bude objavljeno, posebno sve ove prepise sa drugig sajtova, to nikako, neka idu na te sajtove i to procitaju, ovo treba sve pobrisati

 3. Mирослав Лазански:
  “Фатва је бачена. Из Србије. На несхваћеног писца из Црне Горе. Који мисли да је Салман Ружди и да је Србија Иран. Да смо сви ми у Србији хистерични фанатици, заправо, верски острашћени као неки у Ирану. Да смо православни ајатоласи који би да тлаче братску Црну Гору. Мора да се несхваћени писац шалио у својој самодовољној препотентности. Па још тврди и да Србија води рат против њега од 2003. године после објављивања једног његовог романа који се, како он каже,изгледа није свидео Србији. Свашта, па ми смо више пута рекли да више нећемо ратовати. Поготово не због некаквих књига.

  Можда су Срби склони мазохизму, а ако су још притом и писци, остварени или неостварени, схваћени или несхваћени,онда је мазохизам можда и идеологија неких модерних писаца. Наиме, најтеже је бити несхваћени писац у једном друштву какво је наше, или суседно. То је горе него бити писац у немилости. Писци су увек амбивалентне личности, посебно велики писци. Наиме, читав стваралачки процес писца јесте, пре свега, процес унутрашње борбе и самоусавршавања. Несхваћени писци управо у томе нису успели, нису постигли унутрашње самоусавршавање, а оно се стиче огромним познавањем живота, контактима са великим светским културама и, наравно, непрекидним читањем лепе књижевности, а не пустословних мекиња. Велики писци воле да кажу како они морају да буду изван живота, увек незнатно испред, изнад. И да увек морају да имају могућност да се осврну и осмисле време. Можда је наш несхваћени писац из Црне Горе управо по томе и велики писац, јер он као да жели да најављује догађаје, као да покушава да види унапред, као да жели да и други буду изнад, односно да мало полете у висине, изнад. Пола киле ТНТ и полетиш у висине. Јер, онај ко се губи у вртлогу обичних догађаја, никад и не постаје велики писац. Зато нашем писцу као да недостају посебни догађаји типа бум-бум.

  Мој некадашњи друг из Загреба Вељко Барбиери, син угледног новинарског аса Фране Барбиерија, био је велики писац у граду, али и за све нас, када год би написао нешто што је добро ишло код публике. Када би то ишло онако половично, опет би мислио и тврдио у друштву у „Кавказу” да је он велики писац, истина да га јавност и не схвата довољно. Исто то је говорио баш као када би то било продато и у само неколико примерака. Али, када његов генијални књижевни рад никада не би био ни штампан, он би одјурио на загребачки главни колодвор, откопчао шлиц и у четири сата ујутро урлао да је највећи. Мислим, несхваћени писац. Јер великани су увек усамљени. У величини.Посебно писци.

  Како једног таквог несхваћеног писца шира јавност у Србији ових дана очито није добро схватила, подигла се група других писаца да нам објасни шта је несхваћени писац, заправо, хтео да нам каже. Као некада, када су другови Тоде Куртовић и Душан Драгосавац нешто бубнули у новинама, што се јавности, или неким другим важнијим друговима није свидело, па су онда накнадно објашњавали „шта сам, заправо, рекао”. Тиме уопште не желим да кажем да су писци, који су устали у одбрану несхваћеног писца, заправо, неокомунисти, или изасланици Исуса Христа у земљи Србији, врховни арбитри и тумачи за све и свашта. Иако, мислим да у демократији нема места за „спаситељске” поставке и тимове, демократија је систем који садржи и релативизам и скептицизам. Што значи да нико не може да се представља као „најбоља страна” и једини аутентични представник народа. У једној здравој и виталној демократији, интелектуалци не би требало да инсистирају на поштовању, на некритичном прихватању њихових идеја. Без знања, политичкој дебати недостаје визија, а онда све то може да западне у циничну и јефтину препирку.

  Прочитао сам текст уваженог несхваћеног писца из братске нам Црне Горе. Поломићете зубе ако желите да га политички читате. Несхваћени писац не следи никакав дискурзивни такт, пре је реч о поетолошком механизму дистанцирања, нема ту ни оштроумности у застрањивању, већ више жеље да аутор буде сведок. Чега? Историје? Прилично тежак посао, јер када говори о општим стварима из историје онда је ту присутна одређена мутација, конфузија између историје, схваћене као критичко знање које се може држати под контролом, и реконструкције сећања које одржава са прошлошћу један афективан и милитантан однос. Наравно, нико не може писца да ослободи његових предрасуда. Несхваћени писац има право да мисли и верује у оно што служи његовом душевном миру. Зашто, међутим, када већ то сме да каже, мора и да то објављује. По цену јефтине провокације.

  Наравно да не мислим да је несхваћени писац терориста, са онаквом фотографијом то не можете да будете, аутоматски изазивате пажњу полиције. А терористи се, логично, труде да тој пажњи измакну. Он је бубнуо то што је бубнуо у свом оргијастичком стању фантазије прижељкивања. Ескапада достојна ангажованог интелектуалца из Подгорице, безумна акрибија као први симптом маније. Пустолови медијске транзицијске сцене, трагичан водвиљ у скупини театарских демонстраната са свих страна.”

 4. Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да је за њега Република Српска уставна реалност у БиХ и да је за Хрватску важно да има комуникацију и сарадњу са свима у БиХ, па тако и са Српском.

  „За мене је уставно уређење БиХ темељ односа Хрватске према БиХ”, рекао је Јосиповић, саветујући БиХ да води рачуна о свом уређењу, те да за унутрашње сукобе не тражи арбитражу са стране.

  Говорећи о свом односу са председником Републике Српске Милорадом Додиком, Јосиповић је истакао да су Додикове изјаве са њихових сусрета увек биле коректне.

  Хрватски председник најавио је да би на предстојећем састанку председника БиХ, Хрватске и Србије 3. фебруара на Јахорини требало да буде настављен отворен разговор о регионалним проблемима и о питањима билатералних односа.

  „Разговараћемо о европској перспективи југоистока Европе, новој ситуацији за коју се треба припремити након што Хрватска постане пуноправна чланица ЕУ”, рекао је Јосиповић за сарајевски недељник „Дани”.

  Јосиповић је истакао да питање формирања хрватског ентитета у БиХ није питање за њега, али да се залаже за начело равноправности сва три конститутивна народа и грађана у БиХ.

  • Ostavi se Josipovica,, Dodika BIH i Hrvatske no svak svojega posla i RABOTAJTEEEEEEEEEEEE. NO, ne kao afezejka, bla bla bla.Kano prava torokuse sve ste u politiku po vazdan. Ostavite se corave rabote.

 5. Milo Djukanovic, Dusko Knezevic, Sito Rakocevic, Aco Djukanovic, Ana Kolarevic…kradja drzave – NE!
  Nikolaidis i tekst ovog bezveznog autora – DA!

  Dok je tako kradje ce biti sve vise, narod sve siromasniji, buducnost Crne Gore sve mracnija.

  • Gradjanski protesti – NE!
   Nikolaidis – DA!

   Zasto ne pisete o problemima Crne Gore, o protestu gradjana koji se bore za goli zivot, o kradji gradjana od strane par ljudi, o Fiestama, Sigmama, o tome da Vlada placa koristenje satelita po vecim cijenama od nasih para dozvoljavajuci kradju, o dokazanoj korupciji…???
   Znam da ste DPS-friendly radio, ali cutanje o ovome i forsiranje Nikolaidisa i slicnih crnogorsko/srpskih nacionalistickih budalastina vas stavlja u ravan onih pravih rezimskijìh medija.
   Buduci da ste privatni radio, imate slobodu da sami odredjujete svoju politiku. Vjerovatno je ovako isplativije.

 6. Ne brini ti Vuče za tmurnu budućnost za Crnu Goru. Ona je trenutno tmurna zbog jednog broja, manjeg takvih kao što si ti. Ali, prevaziće to bez većih problema jer ste minosrni koliko god vam pomagala rođena srbija i milorad dodik koga, kad završi sa predsjednikovanjem čeka sjajna karijera.

 7. Gledam neke stare slike iz Kotora 1912.,pjaca od Sv.Nikole…….Osvestenje sokolske zastave,puno naroda,trobojke a na danasnjoj zgradi muzicke skole natpis “Srpska citaonica”…….pitam se po kalendaru,starom,novom,dodje li 1912. prije 1918?

  • Kad bi neko od nas (daleko bilo) na ovom sajtu, onako u šali, kazao da bi bio “civilizacijski iskorak” kad bi neko postavio dinamit u Skalaradio,
   da li bi se mogao pozvati na “slobodu izražavanja” i metafore??

 8. Vasilije, mora da se svako jutro pogledaš u ogledalo pa te porazi to što vidiš. Zato i nije čudo što mrziš, ali bi bilo bolje sebe da žališ. Možda će medicina napredovati da će i za tebe i dvoju bratiju pronaći lijek? Ja se iskreno nadam.

  • Mikane, ti i tvoj zastitnik mrzite i zelite smrt drugim ljudima. Nazalost svi veterinari ovog svijeta slozni su da si ti beznadezan slucaj.

 9. Srbija , ka razmazeno dijete , mora nesto da polomi po kuci da skrene paznju na sebe…ali je ovaj djetic zasluzio da dobije batine od roditelja jer je precerao

  • Nazalost Srbija je prepuna djetica koji su tamo veliki Srbi a kada dodju dolje u Montenegro onda se prave da su veliki Crnogorci. Mogu to rec jer sam ja niko i nista, mene nacionalnosti ne zanimaju jer sam gradjanin svijeta. Zovi me i mongolcem, necu se naljutit samo mi ne psuj oca i mater i ne diraj mi otadzbinu, jer i ja ne diram tvoju niti bilo ciju i nemoj me tuc
   Takvi bi trebalo da budemo i tako da razmisljamo.Onaj Sumadinac iz kursadzija sa Pinka nesretnoga i jadovnoga, kada su mu namjestili u emisiju Nemoguca misija, to boz napanuli ga Albanci, a on negira da je Srbin i zbori da je Crnogorac. Znaci vadi se dzoker kad kome i kako zatreba. Cas sam pismo, a cas glava. Muka mi je od takvih. A protih sam bilo kakve hajke i progona bilo koga. Ako je demokratija svak ima pravo na svoje misljenje. A toboz je demokratija ka sto sam i ja Ludvig VIII. Pozdravljam vas.Kao i sto pozdravljam samostalnu Crnu Goru. Imala je m… za razliku od drugijeh. Tu slobodu i nezavisnost treba ocuvat.

 10. Stidite se ljudi,puni ste mrznje.I u toj mrznji ne idete ni do druge drzave,ne zavaravajte sebe,vec se time sluzite kao izgovorom.Do kad cemo nalaziti razloge za mrznju drugih nacija,drugih ljudi narocito.Jugoslavija se nije ni mogla odrzati zbog ljudi poput vas,sebicnih,samozivih,koji u svemu ovome zapravo gledaju samo svoj intres.Medju nama nema razlike,istog smo porijekla,istim jezikom zborimo,a zar se tako slabo razumijemo.Zar je tako malo ljudskog ostalo poslije rata I u novjiim generacijama,pa da I dalje gajimo tu netrpeljivost.Ja sam rodjena u Crnoj Gori,izjasnjavam se kao Crnogorka,ali jednako volim I Srbiju zbog cega bi me pojedini ljudi tretirali kao izdajicu.Volim I Hrvatsku,Bosnu,Makedoniju,da me neko opet ne bi pogresno razumjeo.Budite tolerantni,ne podrzavajte pisce,odnosno ljude koji su negativni u bilo kom pogledu. BOKO,ti si uvijek bila gostoljubiva i mirna luka citavom svijetu.Neka tako I ostane.

 11. “””Jesam Crnogorac, ALI SAM I RADNIK, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali .Nebi li to bio CIVILIZACIJSKI iskorak”””

  VAZI LI OVO, NIKOLAIDISU, I ZA CG I CRNOGORSKE RADNIKE?

 12. Vazda su đelozni na našu pamet i to će im doć glave. Bolje da sebe paze nego što se meću u naše stvari . Srbija je nekada bogata zemlja bila.

  • Sada je kuku i lele u Srbiju. Opljackana, operusana, kukavna i jadna. I neka je kad je narod BRAV. Rece se prema svecu i tropar.Kakav narod takva i vlast. Sto cemo nije toi filosofija no istina. Adio vam.

    • Moj Vaso, Vasilije dje ja zivim… Zivim u labudovom jezeru kod Petra Iljica Cajkovskog jadko. More bit da ga poznajes a ako ga ne poznajes iopet dobro.A sto pitas jadko. Bili i ti zivjeo odje.Ja sam odgovorio i nastavio se na Kotorankin zakljucak. Da je Srbija nekada bogata zemlja bila a ti oma u velike politike i kuriostine DJE JA ZIVIM. U Mojoj cezeli Cernoj Gori. A sto tebe se ne svidja dje zivis. Ako ti se ne svidja ti sebi potrazi novu drzavu a nas ostavi da zivimo dje smo.

     • Ode ti Labude, pjevas posljednji labudov pjev…ultimi scosi. zbogom pameti slatka…

  • Silna pamet moja Kotoranko,nidje u svijet pameti takve, Milosevic, Kilibarda, Djukanovic, Marovic,Krivokapic, Saric, Nikolaidis…ni manje zemlje ni umnijih ljudi..uzivajmo u remek djelu ovih genija od Rata za mir do danasnjih dana…
   I kako bih ja srecan bio kad se Crnogorci ne bi mijesali u zivot Srbije.

 13. Neka cijeli svijet vidi što nam malo, malo čine iz bratske Srbije.
  Kod njih su odavno odomaćene hajke na umjetnike, književnike i novinare.
  Kod nas ima toga ali iz njihovih kužina, ludome je jasno.

  • Gospodin Andrej Nikolaidis je terorista taman toliko koliko je Srebrenica bila kamp za rekreaciju.Molim vajne tereticate da me demantuju a ne da laprdaju bez cinjenica

   • Sestro mila Sladjo sto se turas dje ti mjesta nije. Brat je mio koje vjere bio a kada te ugnjetava na sve moguce nacine i vrsi konstantan pritisak i pametuje na svoju i tudju stetu, onda se taj brat mora povest kod doktora. A za takvog brata ako lijeka nema GODINAMA sto cu mu ja. Ja mu ne mogu izigravat majku i stavljat ga na sisu da ne jeci i ne place.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].