U škole po Ustavu i zakonima Crne Gore

26
Đeca u škole

Ministarstvo prosvjete i sporta striktno će se pridržavati i primjenjivati zakone iz oblasti obrazovanja, kao i Zakon o radu ukoliko dođe do najavljenog bojkota nastave.

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju definiše da je osnovno obrazovanje obavezno za svu đecu uzrasta od 6 do 15 godina, a roditelji su dužni da obezbijede da njihovo dijete ispuni osnovnoškolsku obavezu.

Zakonom o gimnaziji i Zakonom o stručnom obrazovanju propisano je da redovnom učeniku prestaje status kada u toku nastavne godine ima 30 neopravdanih časova.

Takođe će se primjenjivati i Zakon o radu i Opšti zakon o obrazovanju za zaposlene u prosvjetnom resoru ukoliko ne budu ispunjavali svoje radne obaveze.

Treba napomenuti da je tokom prošle neđelje završen seminar za crnogorski jezik i književnost za sva nezaposlena lica sa Zavoda za zapošljavanje, tako da će nastava u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori biti omogućena ukoliko dođe do bojkota od strane prosvjetnih ranika, odnosno profesora jezika, kaže se u saopštenju Ministarstva prosvjete i sporta Crne Gore.

Crnogorska opozicija i vlast pregovaraju o izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju, za sada bez rezultata.

Opozicija traži da u obrazovnom sistemu ravnopravan položaj imaju crnogorski i srpski jezik, i u suprotnom najavljuju bojkot nastave njihove i djece njihovih pristalica.

26 KOMENTARI

 1. I ja sam lacmanka pa sto ponosna sam na to i znam od kojih sam pet vijekova unazad sram te bilo nesretnice bez repa potlokrpo skitacka.

  Nervira me ova reCAPTCHA…..

 2. Јесу ли Срби људи? Нису, по мишљењу црногорских власти.

  Сви људи имају право на образовање на свом матерњем језику. По црногорским властима Срби то право немају. Из тога је jасно да црногорске власти Србе не сматрају за људе.

  По црногорским властима, право Срба да се школују на Српском језику било би “кршење црногорског устава”, па зато исто не долази у обзир.

  Пише ли у том уставу да је Србима забрањено школовање на Српском језику? А све и да пише, зар треба тако да буде?

  Који то “извори права”, гарантују право на школовање на своме језику?

  А требају ли нормалном човјеку уопште “извори права”, за ово, једно од основних људских права које свако треба да ужива самим својим рођењем. То је и индивидуално право, када је то технички могуће, али прије свега колективно право групе људи, која је често шира и од народа чије име неки језик носи.

  Поготово то право припада народу, који чини најмање трећину популације државе, као и осталим људима који се слободном вољом изјасне да тим језиком говоре.

  То нам право дакле слиједи по самој чињеници нашег постојања и наше бројности.

  Слиједи нам и као стечено право које уживамо одувијек. Такво се стечено право не може укидати.

  И на крају слиједи нам и по међународним конвенцијама које је Црна Гора потписала.

  Да је ово демократска држава и да је овдје демократска власт, не би нико ни требао да их на то опомиње. Само Министарство просвете потрудило би се да, као један од својих приоритета, обезбиједи уживање овог права. И још би се потрудило да тај посао квалитетно уради, користећи огромно расположиво културно благо, које је Српски народ створио кроз генерације. И Црна Гора требала би да се поноси тим благом као дијелом и свога наслеђа.

  Потрудило би се, дакле, то министарство,  да обезбиједи Српском народу квалитетно образовање на Српском језику, од основног до високог. Да српска дјеца у школи изучавају српску историју, српску културу и српску умјетност. Да се наставни планови за поменуте области праве уз пуно учешће изабраних представника и признатих ауторитета из редова Српскога народа.

  Да је ово демократска држава и да је овдје демократска власт.

  Потрудила би се, даље, та власт, да Српском народу омогући да слободно исповиједа вјеру и да буде заштићен од пријетњи отимањем храмова и реликвија своје Српске православне цркве. Да буде заступљен у државној и локалној администрацији и осталим службама приближно процентуалном учешћу у популацији. Да не буде демонизован и понижаван на државним медијима који се финансирају средствима грађана. Да његова стварност, проблеми и достигнућа буду одговарајуће заступљени и објективно и реално представљени на већ поменутим државним медијима.

  Да је ово демократска држава и да је овдје демократска власт. Али, као што сви знамо, није.

  Не дешава се ово случајно. Давно су планови направљени и кренуло се у извођење чим се овладало неопходним “алаткама”. А укидање Србима права на Српски језик уопште није завршна тачка овога плана. Слиједи “бављење” црквом, па онда и остало.

  Све индиције говоре да је циљ црногорских власти потпуно уклањање декларисаних Срба са овог простора или њихово свођење на неки безначајан проценат, мањи од 10%, уз уклањање свих трагова њиховог историјског постојања. По постмодерној матрици, за те малобројне што овдје остану, важиће: ако су Срби, мора бити да су скори дошљаци из Србије.

  Како се зове план уклањања једног народа са неког простора? Да ово раде неком другом народу, планета би одзвањала “културоцид!”, “етноцид!”, па можда и “геноцид!”. Када то раде нама Србима, то се зове “грађанска Црна Гора”.

  У овоме послу, изгледа да су црногорским властима дјелимични узори и идеолошке претече хрватске Усташе. Као што је у тзв. Независној држави Хрватској план “рјешења Српског питања” био: “трећину побити, трећину протјерати и трећину покрстити”, тако изгледа да је црногорским властима план рјешавања њиховог “Српског питања”: “слабији дио  асимиловати, тј. поцрногорчити, а отпорнији дио натјерати да сам оде, да им дјеца не би постала Црногорци”. Један мали дио оставити, да служи за показивање свијету, као доказ “грађанске” Црне Горе.

  Без велике наде да ће да нас чују, ипак ћемо овим “развијачима грађанске демократије” у Црној Гори, да упутимо поруку у добрoј вјери:

  Пут до продуктивне грађанске демократије у данашњој Црној Гори води преко поштовања легитимних колективних права Српскога народа. У овоме тренутку, та се права не поштују.

   Јасно је да ово што се дешава није по нашем избору и није потекло од нас. Нисмо ми кренули некоме да укидамо основна људска права. Ми само инсистирамо на својим основним људским правима, која припадају свим осталим људима, па морају и нама. Притом је то и наше стечено право.

  А њима чак и хвала што нам ово раде. Без овога, нисам сигуран да би се ми Срби уопште пробудили из вишедеценијске наркозе и хибернације.

  Лако је стићи и лако је утећи. Лако је и ћутати. Али треба на страшноме мјесту постојати. Наше је, да на овоме, за нас данас страшноме мјесту, останемо и постојимо, поносно под нашим Српским именом. Да одбранимо наш Српски језик, па и уз мало муке и уз мало жртвовања наше удобности. Нико други то неће урадити умјесто нас.

  Зато, Срби и Српкиње, главу горе и у борбу за ово наше колективно људско право. Јер ако на ово пристанемо, онда заиста и нисмо људи.

 3. A kome ćeš ti krojit kapu iz Beograda? Pa ova vlast i opstaje zbog takvih kao što si ti. Ne vrijedite boba koliko god vas bilo. Ajte ća u Srbiju.

 4. Sve nesto mislim da li da vas obavijestim…..pa evo hocu..
  Dijete sam prepisao u skolu u Beograd.Odlucio sam da mu pruzim vecu sansu u zivotu,da stvori osnove za buducnost,prosiri vidike……dalje nego sto mu pruza Montenegro,dalje od Milusine pecine,ministra Stijepovica i sl.
  Ali znate li sto nisam odradio?Nisam se odjavio iz Kotora.Znate li zbog cega?
  Do sad nisam redovno izlazio na izbore.A od sad sam odlucio da sa cijelom fameljom uredno i redovno ne propustim niti jedne.Dolazicu da glasam protiv ove vlasti sve dok ne pa(d)ne onako kako joj dolici,da tresne..Znam da se mnogi od vas poltrona i miseva nadaju da nece nikad pasti jer onda cete morati da mijenjate stranu kao i vazda sto ste cinjeli……ali hoce,hoce,od sad pa za 10 godina.Meni to nije puno jer sam mlad a i necu vrijeme gubiti ovdje.
  Ali,glasati hocu tako da se slobodno mozete reci da cu vam krojiti kapu iz Beograda.

  • Sram te bilo da krojis kapu iz Beograda. Ja sam pobegao odande jer je nemoguce vise od cuda i od nepravde. Sta ti fali ovde.Da li izlazis na izbore ili ne koga je to briga. A decu upisi tamo gde se grade nova obdanista preko noci a vlada bela kuga. Koga oni tamo farbaju, lazu i mazu. Bruko jeda crveni se i neka te je stid.Ja sam Beogradjannin i stid me je TEBE.

  • Mr White krojite svojima doma kape i kapeline i smesite ih sve vase u ustanovu dje se brinu o nervnim bolesnicima. Kome ce te vi krojit kapu u 21 vijek. Koliko prijetnje u vasim izjavama da mi se Splendido jer ste vi iz pecinske jame iscerani na svijetlost dana jer ste zaostali do bola bolova.Jani vasi doma s vama a i bez vas sretniji. Addio moj Black white do svidanije u Beogradu.

 5. Perascun, to vi pokušavate uvrfedljivo da me nazivate Lacmankom. Ne znam što to znači vama koji ste se do 80. godine pisali kao Crnogorci a onda prodali. N a svadbama ste igrali iskljujčivo crnogorska kola i pjevali crnogorske pjesme. Sad ste srbijanci. Pa naravno. Ne vrijedite ni centa a kamo li eura i to znate. Na žalost vaše vrijeme je prošlo. Donosite deklaracije do mile volje. Najbolje bi bilo da opet počnete sa balvan revolucijama. To vam je poznato da ne tražite nove modele.

  • Ako su muskarci ljepsi u Srbiji, idi Majo u Srbiju, meni su zene ljepse ovdje, zato sam tu, a bogami i pametnije. Cim nadjem najljepsu odoh za Beograd, pun je nasih Crnogoraca.

  • Mlibuljo.ajo ajde ti za Vijetnam tamo su najskolovaniji pa da ucis vijetnamsko laoski jezik a ne Crnogorski jadko jadna glibuljo

 6. Иницијативни одбор за одбрану српског језика из Грбља поставио је дуж Јадранске магистрале два билборда са поруком “У Грбљу се говори, чита и мисли српски” у циљу давања подршке најављеном бојкоту наставе због дискриминације језичке већине у БЈРЦГ. Један билборд је постављен код стадиона ФК “Грбаљ”, а други у Ластви Грбаљској. Иницијативни одбор је на скупу прије двије седмице поручио да се у случају да власт одбије увођење предмета “српски језик и књижевност” дјеца овог краја неће одазвати школском звону Основне школе у Радановићима.

  Савјет родитеља ОШ “Бранко Бринић” из Радовића најавио је да ће 31.августа организовати састанак у циљу договора око бојкота наставе у Кртолима. Родитељи дјеце из Кртола су први у БЈРЦГ покренули иницијативу код ресорног министарства за враћање у наставни програм предмета “српски језик и књижевност”, пошто се претходно 77 одсто дјеце ове ОШ изјаснило да говори српски језик. Како најављују из Савјета родитеља кртољске ОШ, обзиром да им Министарство просвјете ни након пола године није дало одговор око њиховог захтјева, затражиће оставку министра Славољуба Стијеповића.

 7. U normalnim državama se poštuje Ustav šjor Altaire. Vi bi da ga poštujete kad vama odgovara. To nije u redu. zato je bolje da se posvetite razvoju mislima velikoga Jeremije i njegovog mentora lepog Borisa u zemlji čuda Srbofobiji.

 8. Ovo je najpametniji prijedlog koji sam čuo. Svi koji neće da uče crnogorski jezik i treba da idu u svoju državu Srbiju. Dobar prijedlog. Čestitam. Ako vam za put prifali samo se javite.

  • normalno pa samo skolovani ce da uspiju za razliku od vase djece moje ce da zna sta mu je tata bio kad se rodio zivio i umro a vasa djeca ce da znaju sta je tata bio za 20e

  • Milane, zivota ti jesi li ti blizu vlasti, mora biti da jesi, sretan i zadovoljan zivotom.Nego, kad ti rodjaci svrate, mislim na one iz Srbije, hoces li Angazovati prevodioce, ili ces se nekako snaci. Jer, vidim po tvojIm komentarima, blago majci sto te rodila,takav mozak, nema ti ravnog nadaleko, mislim sve do Cuca.

 9. U normalnim državama Vlada se svesrdno zalaže da svom narodu obezbijedi
  maksimalno moguće što bolje uslove za život.
  Samo tako na sledećim parlamentarnim izborima vladajuća stranka može
  računati na ponovnu pobjedu.
  U Milogori se događa baš obratno.
  Familiji je cilj da svoj narod što više osiromiše i izgladne.
  A što je čovjek gladnijeg stomaka, u njemu je sve manje ponosa, njime
  se sve lakše manipuliše za svoje političke ciljeve.
  Eto, tako i sada, DPSDP prijeti profesorima srpskog jezika, da će ih zamijeniti
  onim izgladnjelim sa biroa rada, ako iznesu svoje stručne stavove, da nijesu
  kvalifikovani učiti djecu crnogorskom novorijeku.
  Osim toga, Milogora je zaista zemlja čuda.
  Ono što se na svim svjetskim univerzitetima studira 4 godne, ovdje se
  završi u dvodnevnom seminaru.

 10. Bravo Perascun. Bilo bo dobro kad bi još takvih bilo pa svo koji nećete crnogorski pravo za Srbiju. Tada ne bi bilo nikakvih problema. Ko ne priznaje Crnu Goru nije mu mjesto ovđe. Budite vi svi srbijanski opismenjini i neka vam je sa srećom. Srećan vam veliki put bio i da vas ništa ne zaboli.

  • naravno vidis na primjer mene bi bilo stid da pisem i pricam kao vi koji ste pretpostavljam Lacmani i nista vise….

 11. Samo da su mi zdravo al moje dijete nece biti nepismeno poput vas tako da skolu ce uciti u Srbiju i nema problema imam para platicu i njemu i komsiji ako treba 🙂

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].