U saniranoj crkvi Sv Pavla iz XVI biće i ostaci crkve iz XIII vijeka

0
Crkva Sv. Pavla

Katarina Nikolić

Katarina Nikolić

Novi život nekadašnje crkve Sv. Pavla u starom gradu Kotoru, sa savremenom multimedijalnom dvoranom počeće za desetak dana.

Radovi na sanaciji crkve i izgradnji dvorane počeli su prije par godina i bili su podijeljeni u dvije faze.

Ova crkva se nalazi u starom, sakralnom jezgru starog grada, a u njenoj neposrednoj blizini je katedrala Sv. Tripuna i crkva Sv. Josipa, ali i crkva Sv Križa koja se nalazila na prostoru današnjeg zatvora.

Zidovi i krov crkve Sv. Pavla, koji se danas vide, predstavljaju fragmente mlađe crkve Sv Pavla iz XVI vijeka, a u toku radova i istraživanja unutrašnjosti crkve otkriveni su temelji, zidovi apsida i grobnice koji predstavljaju ostatke crkve iz XIII vijeka, priča za Skala radio arhitektica konzervatorka Katarina Nikolić.

Od te crkve, čiji ostaci će biti prezentovani u okviru novog sadržaja savremene dvorane, sačuvane su i dvije isposnice, a pretpostavlja se i još jedna, treća za koju stručnjaci nijesu sigurni da je bila isposnica.

U jednoj od njih pretpostavlja se da je do kraja svog života boravila kotorska svetiteljka Blažena Ozana.

“Svi ovi nalazi, odnosno ostaci crkve iz XIII vijeka će biti prezentovani u podu savremene dvorane koji je od stakla, pa će se na osnovu nalaza vidjeti oblik i dimenzije crkve. Osim dijela zidova i apside, moći će se vidjeti i ostaci dvije grobnice i ostaci originalnog popločavanja kamenim pločama, kvadratnog oblika u tom istom nivou”, objašnjava Nikolićeva.

U prostoru apside crkve iz XIII vijeka, koja je ostala sačuvana u svojoj čitavoj visini i veličini, nalaze se dva mala prozora kroz koja se ostvaruje veza sa dvije isposnice koje su se nalazile u oltarskom prostoru.

Njihov pristup je bio sa zadnje strane, ali kroz ove male prozore se odvijala komunikacija između monaha ili monahinja koji su živjeli u tim ćelijama, i ostalih koji su ih opsluživali i komunicirali sa njima.

Današnja multimedijalna sala, rađena po najsavremenijim standardima, imaće svjetlosne efekte i najsavremeniju klimatizaciju.

Služiće za različite programe, od kongresnih do muzičkih, likovnih, književnih.

Tako će ovaj objekat, osim svoje osnovne namjene, polivalentne dvorane, imati i poseban kulturno-istorijski značaj i turističku dimenziju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].